Αφγανιστάν: Το χρονικό του πολέμου σε αριθμούς

Αφγανιστάν: Το χρονικό του πολέμου σε αριθμούς
Αφγανιστάν AP

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μετρά σχεδόν είκοσι χρόνια και είναι ο πλέον μακροχρόνιος πόλεμος που έχουν διεξάγει οι ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι 32.000 - 60.000 Αφγανοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, είναι ο πλέον μακροχρόνιος που έχουν διεξάγει ποτέ οι ΗΠΑ. Ο πόλεμος αυτός σε αριθμούς έχει ως εξής:

Οι δυνάμεις επί του πεδίου

Το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στο Αφγανιστάν από την αρχή του πολέμου, όμως οι ΗΠΑ συμμετέχουν με τη μεγαλύτερη αριθμητικά δύναμη, που έφτασε τους 98.000 στρατιώτες στο αποκορύφωμα των μαχών, το 2001, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Τον Φεβρουάριο του 2020 περίπου 16.500 στρατιώτες από 38 χώρες στάθμευαν ακόμη στο Αφγανιστάν, συμμετέχοντας στην επιχείρηση Resolute Support (RS) του ΝΑΤΟ. Σήμερα η RS επισήμως δεν είναι παρά μια αποστολή εκπαίδευσης και αρωγής στον αφγανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη δύναμη, με 8.000 στρατιώτες και ακολουθούν η Γερμανία (1.300), το Ηνωμένο Βασίλειο (1.100), η Ιταλία (900), η Γεωργία (870) και η Ρουμανία (800).

Η Γαλλία, που το 2010 είχε περίπου 4.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αποσύρθηκε από τη χώρα αυτή το 2012.

Εκτός από τη Resolute Support, πολλές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην αμερικανική επιχείρηση Freedom’s Sentinel. Το Πεντάγωνο δεν έχει δημοσιοποιήσει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την αντιτζιχαντιστική επιχείρηση, όμως εκτιμάται ότι συνολικά οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν φτάνουν τις 14.000. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει πολλές φορές τον αριθμό 13.000.

Οι απώλειες

Στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, με 1.909 νεκρούς και 20.717 τραυματίες, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 454 νεκρούς και ακολουθούν ο Καναδάς (157) και η Γαλλία (89), όπως αναφέρει ο ιστότοπος icasualties.org, ο οποίος καταγράφει τους νεκρούς και τους τραυματίες από τους πολέμους στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Η αφγανική κυβέρνηση έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί τις απώλειες στις τάξεις των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες είναι πολύ υψηλές.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 32.000-60.000 Αφγανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο.

Σχεδόν 3.500 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τον πόλεμο μόνο το 2019.

«Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεασθεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να επωφεληθούν απ’ αυτή την ευκαιρία να σταματήσουν οι μάχες, διότι η ειρήνη άργησε πολύ. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ειρήνη», συνέχισε.

Το κόστος του πολέμου

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 το Πεντάγωνο εκτιμούσε επισήμως το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στα 776 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2001. Από αυτά τα χρήματα, τα 197,3 δισεκ. δόθηκαν για την ανοικοδόμηση της χώρας και των θεσμών της. Όμως σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους, το κόστος των αμερικανικών πολέμων είναι πολύ μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Και αυτό γιατί στα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνεται η βοήθεια που παρέχει το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, ούτε επίσης και το κόστος νοσηλείας των στρατιωτών που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές του Μπράουν εκτιμούν στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό κόστος των αντιτζιχαντιστικών πολέμων που διεξάγουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού από το 2001.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα