Αυστρία: Νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit polls

Διαβάζεται σε 3'
Ο Herbert Kickl, ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας
Ο Herbert Kickl, ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας 2024 Heinz-Peter Bader/AP Photo

Επικράτηση του ακροδεξιού “Κόμμα της Ελευθερίας” στην Αυστρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Προβάδισμα στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) με 29,1% (+13 από τις εκλογές του 2019) δίνει η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος στις εκλογές της Αυστρίας, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στη δεύτερη θέση με 26,2% (-11,2) βρίσκεται το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με 20,4% (-0,8). Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS με 8,8% (+0,7) και οι Πράσινοι με 8,6% (-5,3).

Με το εκλογικό μέτρο στο 3%, είναι πιθανό τελικά να εξασφαλίσει την είσοδό του στην βουλή και το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) για πρώτη φορά από την δεκαετία του ’50, καθώς βρίσκεται στο 2,9% (+2,3).

 

Ένας από τους ευρωβουλευτές του, ο ακροδεξιός Harald Vilimsky, ο οποίος έχει περιγράψει την εκλογική του αποστολή ως “να κλωτσήσει το κατεστημένο στον πισινό“, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους με ανάρτησή του στο X.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ, θήτευσε κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως “αντισυστημικός”, ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει “ο καγκελάριος του λαού”.

Τι είναι το Κόμμα της Ελευθερίας

Ένα από τα παλαιότερα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, το FPÖ ιδρύθηκε το 1956. Παρά το γεγονός ότι αρχικά ηγείτο από έναν πρώην ναζιστή λειτουργό και αξιωματικό των SS, ήταν ένα σχετικά μετριοπαθές φιλελεύθερο κόμμα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν στράφηκε ριζικά προς τα δεξιά υπό τον εμπρηστικό ηγέτη Jörg Haider.

Το κόμμα υπήρξε δύο φορές ο μικρότερος εταίρος σε βραχύβιες κυβερνήσεις συνασπισμού με το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), αφού τερμάτισε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές του 1999 με 27% των ψήφων και τρίτο το 2017 με 26% των ψήφων.

Και οι δύο συνασπισμοί έληξαν νωρίς. Οι πικρές εσωτερικές διαμάχες του FPÖ οδήγησαν στην κατάρρευση του πρώτου το 2002, ενώ το λεγόμενο σκάνδαλο Ibizagate το 2019, ανάγκασε σε παραίτηση τον τότε αρχηγό του κόμματος, Heinz-Christian Strache, και τορπίλισε τον δεύτερο μετά από 18 μήνες θητείας.

Με επικεφαλής τώρα τον αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών Herbert Kickl, το FPÖ είναι νατιβιστικό, αντιμεταναστευτικό, εχθρικό προς το Ισλάμ και σταθερά ευρωσκεπτικιστικό.

Το πρόγραμμα του FPÖ, “Φρούριο Αυστρία, Φρούριο της Ελευθερίας“, σχεδιάζει να περικόψει τις παροχές για τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στο ελάχιστο, να εμποδίσει την οικογενειακή επανένωση για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Αυστρία και να προωθήσει την “παλιννόστηση”, ιδίως για τους παραβάτες.

Θέλει επίσης να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και το μισθολογικό κόστος, ενώ στην εξωτερική πολιτική αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία. Το FPÖ έχει υπογράψει και ανανεώσει “συμφωνία συνεργασίας” με το κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα