Αυστρία: Ο πρόεδρος αναθέτει στον ηγέτη της ακροδεξιάς τον σχηματισμό κυβέρνησης
Διαβάζεται σε 2'Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν ζήτησε επισήμως από το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας να σχηματίσει κυβέρνηση.
- 06 Ιανουαρίου 2025 15:49
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ανέθεσε σήμερα, Δευτέρα (06/01), στον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ, τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την απροσδόκητη κατάρρευση των κεντρώων προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο.
Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια δραματική ανατροπή για τον Βαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτη των αριστερών Πρασίνων, ο οποίος είχε ασκήσει έντονη κριτική στο FPÖ και είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Κικλ. Ωστόσο, μετά την αποτυχία των κεντρώων να σχηματίσουν συνασπισμό, οι επιλογές του προέδρου ήταν περιορισμένες.
Το ευρωσκεπτικιστικό και φιλορωσικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου με 29% των ψήφων. Τώρα, θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον μοναδικό πιθανό εταίρο του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP), διεκδικώντας να ηγηθεί μιας κυβέρνησης για πρώτη φορά από την ίδρυσή του τη δεκαετία του 1950, όταν είχε επικεφαλής έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό των SS.
“Ανέθεσα… στον Χέρμπερτ Κικλ να ξεκινήσει συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα για τη σύσταση κυβέρνησης”, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη συνάντησή του με τον Κικλ, προσθέτοντας: “Δεν πήρα αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία”.
Κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση με τον πρόεδρο, ο Κικλ ήρθε αντιμέτωπος με εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων Εβραίοι φοιτητές και αριστεροί ακτιβιστές, οι οποίοι αποδοκίμασαν, σφύριζαν και φώναζαν “έξω οι Ναζί”, ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως “Δεν θέλουμε μια ακροδεξιά Αυστρία”.
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε προκαλέσει την οργή του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) όταν, μετά τις εκλογές, δεν του ανέθεσε αμέσως τη σύσταση κυβέρνησης, δεδομένου ότι δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμος εταίρος για συνασπισμό. Η εντολή τότε δόθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) και τον ηγέτη του, καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Το OVP είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές.