“Αυτό το γ@@μένο κάθαρμα” – Στο φως αποκαλυπτικές συνομιλίες για Μπάιντεν, Πούτιν, Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 9'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo Morry Gash

Ο τρόπος με τον οποίο το νέο βιβλίο του θρυλικού δημοσιογράφου Μπόμπ Γούντγουορντ “ξεμπροστιάζει” τους Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Αμερικανοί έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με ένα οικείο, αν και ενοχλητικό ερώτημα που δεν έχει επιλυθεί ποτέ οριστικά: Τι συμβαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν; Την απάντηση έρχεται να δώσει εν μέρει ο Μπόμπ Γούντγουορντ.

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από την ημέρα που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν δημόσια τους ψηφοφόρους ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στην εκστρατεία του 2016. Σήμερα, ένα νέο βιβλίο αναβιώνει το μυστήριο της σχέσης μεταξύ των δύο προέδρων, αναφέροντας ότι είχαν κρυφά επαφή τα τελευταία χρόνια.

Το εν λόγω βιβλίο, δια χειρός του θρυλικού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, επικαλείται έναν ανώνυμο βοηθό που υποστηρίζει ότι ο Τραμπ είχε επικοινωνήσει με τον Πούτιν έως και επτά φορές από τότε που άφησε την εξουσία το 2021, ακόμη και όταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος πίεζε τους Ρεπουμπλικάνους να εμποδίσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ακόμη ένα “καυτό” στοιχείο που δίνει το βιβλίο είναι ότι ο Τραμπ, ενώ ήταν ακόμη στην εξουσία το 2020, έστειλε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού (αμερικανικής κατασκευής) στον Πούτιν στις αρχές της πανδημίας για προσωπική του χρήση.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά.

Ποιος είναι ο Μπομπ Γούντγουορντ

Ο Μπομπ Γούντγουορντ είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός κυρίως για τη δημοσιογραφική του έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο Watergate στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Μαζί τον συνάδελφό του Καρλ Μπέρνστιν, οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας The Washington Post αποκάλυψαν μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονταν με την κυβέρνηση του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον. Η έρευνά τους οδήγησε τελικά στην παραίτηση του Νίξον το 1974.

Στιγμιότυπο από την παραίτηση Νίξον τον Αύγουστο του 1974
Στιγμιότυπο από την παραίτηση Νίξον τον Αύγουστο του 1974 AP Photo Ray Stubblebine

Ο Γούντγουορντ έχει επίσης γράψει πολλά βιβλία για την αμερικανική πολιτική και την εξουσία, εστιάζοντας συχνά στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, τους προέδρους και τη στρατηγική τους. Έχει γίνει γνωστός για τη λεπτομερή του προσέγγιση και την ικανότητά του να αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες που δεν είναι δημόσια γνωστές.

Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους και αναγνωρισμένους δημοσιογράφους της εποχής του, με καριέρα που εκτείνεται για πάνω από πέντε δεκαετίες.

Τι έχει συμβεί με το βιβλίο του

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο “War” (Πόλεμος), ο Μπομπ Γούντγουορντ αποκαλύπτει διάφορες πτυχές των σχέσεων των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με βασικό μέρος αυτού να επικεντρώνεται στη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φυσικά, δεν λείπουν οι αναφορές και στην πολυετή πολιτική διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, μια διαμάχη στην οποία μπήκε και η Κάμαλα Χάρις

Στο τέλος του βιβλίου, ο Γούντγουορντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν, παρά τα λάθη του, επέδειξε «σταθερή και στοχευμένη ηγεσία», ενώ ο Τραμπ επέδειξε απερισκεψία και ιδιοτέλεια που τον καθιστούν, κατά την εκτίμηση του Γούντγουορντ, «ακατάλληλο να ηγηθεί της χώρας».

Ακολουθούν τα κυριότερα στοιχεία του βιβλίου:

1. Ο Τραμπ έστειλε στον Πούτιν τεστ κορονοϊού αμερικανικής κατασκευής

Όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος το 2020, έστειλε πολυπόθητα τεστ για την ασθένεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας παραλυτικής έλλειψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί το βιβλίο, ο Πούτιν φοβόταν να μην κολλήσει τη θανατηφόρα ασθένεια. Δέχτηκε τις προμήθειες, αλλά προειδοποίησε τον Τραμπ να μην αποκαλύψει ότι τις είχε μοιραστεί, ανησυχώντας για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε παρακαλώ, μην πεις σε κανέναν ότι μου τα έστειλες αυτά», είπε ο Πούτιν στον Τραμπ, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ.

Ο Γούντγουορντ αναφέρει ότι η απάντηση του Τραμπ ήταν η εξής: «Δεν με νοιάζει. Ωραία».

Τραμπ και Πούτιν (φωτογραφία αρχείου0
(AP Photo/Evan Vucci, File)

Το βιβλίο υποδηλώνει επίσης ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν μπορεί να έχουν μιλήσει έως και επτά φορές από τότε που ο πρώτος έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021. Σε μια από αυτές τις φόρες και μάλιστα φέτος, ο Τραμπ έστειλε έναν ανώνυμο βοηθό μακριά από το γραφείο του στο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια ιδιωτική τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, σύμφωνα με το βιβλίο.

Ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τζέισον Μίλερ, ήταν υπεκφυγής όταν ο Γούντγουορντ τον ρώτησε για την επαφή, προσφέροντας τελικά: «Δεν έχω ακούσει ότι μιλούν, οπότε θα το απέρριπτα αυτό».

2. Οι βωμολοχίες του Μπάιντεν για τον Πούτιν και τον Νετανιάχου

Το “War” παρουσιάζει τον Μπάιντεν ως έναν προσεκτικό και μελετημένο αρχιστράτηγο, αλλά εύφλεκτο σε ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με δύστροπους ξένους ηγέτες – ειδικά τον Πούτιν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν την «επιτομή του κακού» και παρατήρησε στους συμβούλους του, σχετικά με τον Ρώσο ομόλογό του, «Αυτός ο γ@@μένος Πούτιν».

Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών πίστευε ότι η φυλετική έχθρα -δηλαδή η ιδέα ότι οι Ουκρανοί ήταν κατώτερος λαός από τους Ρώσους- ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία. Στο βιβλίο αναφέρεται η Avril Haines, η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία είπε για τον Πούτιν: «Είναι ένας από τους πιο ρατσιστές ηγέτες που έχουμε».

Ο θυμός του Μπάιντεν απέναντι στον Νετανιάχου ξεχείλισε την άνοιξη του 2024, αναφέρει ο Γούντγουορντ, καθώς ο Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν ήταν στην πραγματικότητα να νικήσει τη Χαμάς, αλλά να προστατεύσει τον εαυτό του. «Αυτό το γ@@μένο κάθαρμα ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός τύπος. Είναι ένας κακός γ@@μένος τύπος!» φέρεται να είπε ο Μπάιντεν στους συμβούλους του.

3. Η διττή προσέγγιση της Χάρις με τον Νετανιάχου

Η Κάμαλα Χάρις έκανε δηλώσεις υψηλού προφίλ μετά από μια προσωπική συνάντηση με τον Νετανιάχου τον Ιούλιο, λίγο αφότου έγινε η πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία. Φάνηκε να διαχωρίζει τον εαυτό της από την προσέγγιση του Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, μιλώντας δυναμικά για το κόστος της στρατιωτικής εκστρατείας και δεσμεύθηκε να «μην σιωπήσει» για τα δεινά των Παλαιστινίων.

Ο τόνος της εξέπληξε και εξόργισε τον Νετανιάχου, επειδή σηματοδοτούσε μια αντίθεση με την πιο φιλική προσέγγισή της κατά την ιδιωτική συζήτηση που είχαν μοιραστεί οι δυο τους, αναφέρει ο Γούντγουορντ. Το βιβλίο επικαλείται τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Michael Herzog, ο οποίος δήλωσε «Θέλει να είναι σκληρή δημοσίως. Αλλά δεν ήταν τόσο σκληρή ιδιωτικά».

Το επεισόδιο είναι ένα από τα πολλά που αναφέρονται στο βιβλίο για τη Χάρις, η οποία εμφανίζεται ως πιστό Νο 2 του Μπάιντεν, αλλά ελάχιστα επιδραστική σε σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

4. Φρενήρης αποκλιμάκωση ενόψει πιθανής ρωσικής πυρηνικής χρήσης

Ο Γούντγουορντ περιγράφει λεπτομερώς ορισμένες από τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών που επέτρεψαν στην Ουάσιγκτον να προβλέψουν τα ρωσικά σχέδια για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας στις αρχές του 2022, συμπεριλαμβανομένης μιας ανθρώπινης πηγής μέσα στο Κρεμλίνο.

Αυτή η διορατικότητα, ωστόσο, οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν μόνο μέχρις ενός σημείου, καθώς προσπάθησε να αποκλείσει την πυρηνική επιλογή της Ρωσίας. Το φθινόπωρο του 2022, η επιλογή αυτή φαινόταν ζωντανή, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Πούτιν σκεφτόταν σοβαρά τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου – σε ένα σημείο, εκτιμώντας την πιθανότητα σε 50 τοις εκατό.

Μια ιδιαίτερα οργισμένη προσπάθεια να επαναφέρει τη Μόσχα από το χείλος του γκρεμού ήρθε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν η Ρωσία φάνηκε να θέτει τις βάσεις για κλιμάκωση κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια βρώμικη βόμβα. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ρωσίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας του Κρεμλίνου, Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, έδωσε εντολή στην ομάδα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καλέσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να απολυθεί άμεσα. Και ο Μπάιντεν κατήγγειλε δημόσια το προφανές σχέδιο της Ρωσίας, ενώ κατ’ ιδίαν ακουμπούσε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να τονίσει στον Πούτιν τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης πυρηνικών.

5. Η διάχυτη επιρροή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός με τα αρχικά MBS, δεν αποτελεί σημαντική φιγούρα στο βιβλίο, αλλά εμφανίζεται σε κρίσιμα σημεία, με βασικές εκτιμήσεις γι’ αυτόν από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Ο Μοχάμεντ, που είναι σήμερα πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, έχει μεγάλη σημασία ως ο de facto κυβερνήτης της πλουσιότερης χώρας του αραβικού κόσμου. Καλλιέργησε στενούς δεσμούς με τον Τραμπ, ο οποίος έκανε το Ριάντ την πρώτη του στάση στο εξωτερικό ως πρόεδρος. Έτσι, επίσης, υπήρξε κρίσιμος σε θέματα σημαντικού ενδιαφέροντος για τον Μπάιντεν, ιδίως για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο και τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Γούντγουορντ συνόψισε την αντίληψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τον πρίγκιπα διάδοχο ως εξής: «Ο MBS δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κακομαθημένο παιδί».

Ένας από τους σημαντικούς συνομιλητές του Σαουδάραβα βασιλικού ήταν ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ενημέρωνε τους βοηθούς του Μπάιντεν για την άποψη του Μοχάμεντ σχετικά με την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ, και επίσης κρατούσε τον ηγέτη του Κόλπου σε επικοινωνία με τον Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο που εξιστορείται στο βιβλίο, ο Γκράχαμ προτείνει στον πρίγκιπα διάδοχο να τηλεφωνήσουν στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Ο Μοχάμεντ προχωρά στη διεξαγωγή της συνομιλίας μέσω ανοικτής ακρόασης.

Σε ένα προηγούμενο ταξίδι, ο Γκράχαμ είχε ζητήσει από τον πρίγκιπα διάδοχο να επικοινωνήσει με τον Σάλιβαν, ώστε ο γερουσιαστής να τους ενημερώσει και τους δύο για μια συζήτηση με τον Νετανιάχου.

«Γεια σου, είμαι εδώ με τον Λίντσεϊ», φέρεται να ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς στον Σάλιβαν μέσω τηλεφώνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα