Αγιά Σοφία: Δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες – Τι θα γίνει με το όνομα και τους τουρίστες
Δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα διορίσει για την Αγιά Σοφιά η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο μετατροπής της σε "τζαμί" - Οι δηλώσεις του Ερντογάν για το διάταγμα του Κεμάλ.
- 13 Ιουλίου 2020 08:23
Προχωρά κανονικά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε “τόπο λατρείας” παρά τη διεθνή κατακραυγή. Ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην προκλητική και καθαρά πολιτική απόφασή του υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα, με τις τουρκικές αρχές να ξεκινούν τις προετοιμασίες για τη μετατροπή.
Το κτίριο έκλεισε μέσα στο Σαββατοκύριακο για τους επισκέπτες, ενώ επιθεωρητές από το υπουργείο Τουρισμού έκαναν αυτοψία στον τρούλο και τους τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.
Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 όταν με το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, γινόταν μουσείο.
Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίωσε, η Διεύθυνση θα διορίσει δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες, ενώ επεξεργάζονται φόρμουλα κάλυψης των αγιογραφιών την ώρα της προσευχής.
Το σχέδιο
Όπως γράφει το ΚΥΠΕ, για τους επισκέπτες τουρίστες ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν στο τμήμα του μνημείου όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι Α Χαμπέρ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανέφερε ακόμη ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγιάς Σοφιάς επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο “Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς”.
“Δεν τίθεται καμιά αλλαγή σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”, είπε. Ερωτηθείς για τις αγιογραφίες μέσα στην Αγιά Σοφιά, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε “ίνσαλλάχ από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα κλείσουν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός. Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις. Μακάρι να το λύσουμε με ένα ωραίο σύστημα”, ανέφερε.
Ο Αλί Ερμπάς είπε ακόμη πως δεν θα υπάρξουν ειδικές προσκλήσεις για την προσευχή της 24ης Ιουλίου και πως όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος, ενώ επεσήμανε ότι θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου. Πρόσθεσε ότι από σήμερα, Δευτέρα, θα ξεκινήσουν εργασίες για τα μέτρα που θα ληφθούν.
Ανακοίνωσε ακόμη το θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, λέγοντας μάλιστα ότι θα τους επιλέξουν με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.
Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή. “Σε αυτό το ζήτημα πιστεύω δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα”, ανέφερε.
Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν εξ ολοκλήρου για επισκέψεις τα σημαντικά τμήματα της Αγίας Σοφίας, ο Αλί Ερμπάς είπε ότι αυτό θα το διευκρινίσουν το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ είπε ότι θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί.
Μάλιστα ανέφερε πως κάποια σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα γίνεται έκθεσή τους αλλού.
Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πάρει τέλος “και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή”, σύμφωνα με την οποία η κατάρα του Αλλάχ και των αγγέλων θα πέσει πάνω σε εκείνους που χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για την οποία εκείνος την έταξε.
“Μακάρι αυτή η απόφαση να είναι αφορμή για να σταματήσει αυτή η κατάρα να βαρύνει αυτό το έθνος”, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς λέγοντας ότι μεγάλωσαν ακούγοντας συνεχώς ότι “ενόσω η Αγία Σοφία είναι κλειστή (για μουσουλμανική προσευχή) η κατάρα του Πορθητή είναι πάνω στο έθνος”.
Όπως γράφει άλλωστε το TRT, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε από τη δική του μεριά ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή “είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας”.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί “το σύμβολο της κατάκτησης της Πόλης από τον Σουλτάνο Φατίχ τον Κατακτητή” και είναι στη μνήμη της κοινωνίας.
Ο Ερντογάν είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 ήταν “μια επώδυνη απόφαση για το έθνος”.
“Έπρεπε η Αγία Σοφία να αποκτήσει την ουσιώδη της ταυτότητα και έδωσε την απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας για να ανοιχτεί για προσευχή και το θέμα είναι εσωτερικό θέμα της χώρας” είπε ο ίδιος.
Αντιπερισπασμός του Ερντογάν
Θυμίζουμε πως οι παραπάνω κινήσεις σηματοδοτούν την αξίωση του Ερντογάν να δώσει επί της ουσίας ένα τέλος στο κοσμικό κράτος της Τουρκίας.
“Για μας στο HDP τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο πολιτισμού, είχε τη χρήση του μουσείου ενώ κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ήταν εκκλησία. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συσκέψεις για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας αλλά η κεντρική ιδέα δεν αλλάζει. Η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοιο όφειλε να παραμείνει” δήλωνε ο Xισιάρ Οζσόι, βουλευτής του HDP στο News 24/7.
“Το κλειδί είναι το γιατί πάρθηκε τώρα η συγκεκριμένη απόφαση. Τώρα λοιπόν γιατί η Τουρκία αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα, βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση χρεωκοπίας, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Ο,τι γίνεται, γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους” συμπλήρωνε ο ίδιος.
“Ο Ερντογάν σκέφτεται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενώσει τον τουρκικό λαό γιατί αλλιώς, σε αυτήν την πολύ δύσκολη, φάση δεν μπορεί να το κάνει. Εξουσιάζει την Τουρκία 18 χρόνια και όμως επέλεξε αυτή τη στιγμή για να το κάνει, δεν σας κάνει εντύπωση; Η Τουρκία επίσης έχει και ένα πρόβλημα συμμαχιών. Θέλει να κάνει μία επίδειξη δύναμης κυρίως προς τους δυτικούς συμμάχους της, το θεωρεί ως επίδειξη ισχύος”.