Αγιά Σοφιά: Πόσα χρήματα χάνει το χρόνο η Τουρκία από το “καπρίτσιο” του Ερντογάν
Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από Μουσείο σε τζαμί έχει αξιοπρόσεκτες οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία.
- 21 Ιουλίου 2020 09:18
Καθώς η Αγιά Σοφιά προετοιμάζεται να ανοίξει στις 24 Ιουλίου και επισήμως ως τζαμί υπό το βλέμμα του Ταγίπ Ερντογάν πληθαίνουν οι φωνές στην Τουρκία που κάνουν λόγο για μία παράλογη απόφαση ακόμη και από οικονομικής άποψης. Η δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν ότι οι Ρώσοι θα μπαίνουν πλέον δωρεάν έφερε στο προσκήνιο μία ακόμη διάσταση που είχε μείνει σκιά, αυτή της τρύπας που δημιουργεί η κατάργηση του εισιτηρίου στο πλέον διάσημο μουσείο της χώρας.
3,7 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, το κατώφλι της Αγιάς Σοφιάς πέρασαν τον περασμένο χρόνο 3.727.361 επισκέπτες οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού τύπου αποφέρουν ετήσια έσοδα της τάξης των 72 εκατ. δολ. (63,8 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι εισιτήριο εισόδου είναι της τάξης των 15 δολαρίων ενώ το νυχτερινό εισιτήριο εκτοξεύεται στα 365 δολάρια. Πλέον με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τα έσοδα σχεδόν εκμηδενίζονται.
Σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό Τύπο τα έσοδα που προσφέρει η Αγιά Σοφία ως μουσείο ξεπερνά το σύνολο των εσόδων από όλες τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης. Για να έχουμε μία σύγκριση και με την Ελλάδα τα έσοδα που έχει η Τουρκιά μόνο από την Αγιά Σοφιά ήταν το 2019 σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από ότι είχε η χώρα μας από το σύνολο των μουσείων της (23,3 εκατ. σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία).
Πέρα από τα την απώλεια των εσόδων η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν αποκλείεται να επιφέρει και άλλες επιβαρύνσεις καθώς την εκμετάλλευση του μνημείου όπως και άλλων 49 στην Τουρκία είχε αναλάβει η σουηδική εταιρεία SICPA για επτά ακόμη έτη. Το συγκεκριμένο μουσείο αποτελούσε λόγω εσόδων το “πετράδι του στέμματος” στο χαρτοφυλάκιο της και σίγουρα η απόφαση του “σουλτάνου” δεν θα περάσει με το αζημίωτο.