Αγώνας δρόμου από Μέρκελ για να πείσει τους διαφωνούντες στη Μπούντεσταγκ

default image

Με απώλειες φαίνεται πως θα περάσει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Πόσα τα ΟΧΙ και οι αποχές μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ;

Περνάει από τη γερμανική βουλή αλλά με απώλειες για το κυβερνών κόμμα η συμφωνία για την Ελλάδα και το τρίτο πακέτο στήριξης. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τους διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίοι υιοθετούν τη σκληρή γραμμή που χρησιμοποίηση το υπουργείο οικονομικών το τελευταίο διάστημα και αμφισβητούν τη χρησιμότητα απελευθέρωσης των χρημάτων προς της Ελλάδα.

Το μέτωπο εντός των Χριστιανοδημοκρατών

Συνεδρίασε η ΚΟ του CDU, της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και των συμμάχων της CSU, όπου και εκδηλώθηκαν και οι πρώτες διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες 56 βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την συμφωνία στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Μπούντεσταγκ, ενώ άλλοι τέσσερις σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία της Καγκελάριου είχε διαρραγεί και τον Ιούλιο, όταν επί της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής είχαν διαφοροποιηθεί 60 βουλευτές από τους 311 συνολικά βουλευτές. Το στοίχημα λοιπόν τώρα για Μέρκελ και Σόιμπλε είναι, αν μη τι άλλο,  να παραμείνει ο ίδιος αριθμός και να μην αυξηθεί. Πάντως η γερμανική Bild έχει κάνει λόγο για 120 βουλευτές που διαφοροποιούνται.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε, μόνο ένας επικριτής της συμφωνίας ο Κλάους Πέτερ Βίλς του CDU. Την ίδια ώρα, ο Β. Σόιμπλε είχε καλέσει από εχθές τους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν ΝΑΙ, ενώ σε συνέντευξή του τόνιζε πως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν πως αν η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με όσα τις ζητούν δεν θα λαμβάνει τη χρηματοδότηση, αναφερόμενος στη λήξη του δεύτερου προγράμματος χωρίς την αποταμίευση της τελευταίας δόσης που οδήγησε στα Capital Controls.

Ομόφωνα ΝΑΙ αναμένεται να ψηφίσουν οι σοσιαλιστές

Υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα θα ψηφίσουν αύριο στην Βουλή οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. «Αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ του SPD, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας της Μπούντεσταγκ για το ελληνικό πακέτο βοήθειας.

Δεδομένη η στήριξη του πακέτου από τους Πράσινους

Ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ένα σχεδόν ομόφωνο «ναι» από το κόμμα των Πρασίνων για το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα. Η ψήφος υπέρ θα συνδέεται όμως με το αίτημα για προγράμματα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας όπως και με έντονη κριτική για τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στον κοινωνικό τομέα.

ΟΧΙ από το αριστερό Die Linke

Το πρόγραμμα βοήθειας απορρίπτει το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι, να δηλώνει ότι αν και το πακέτο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, «η καταστροφή είναι ότι ενισχύει την εξάρτηση από την τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση για την βοήθεια, τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ DW

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα