ΑΙ και ακροδεξιά: Μια επικίνδυνη “συμμαχία” που σπέρνει πανικό στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 5'
Διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς στη Γερμανία
Διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς στη Γερμανία AP Photo Markus Schreiber

Η ακροδεξιά φαίνεται να έχει λιγότερες ηθικές ανησυχίες για τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Κι αυτό αποτυπώνεται από την άτυπη “συμμαχία” τους για τη διασπορά τρόμου πανευρωπαϊκά.

Με ψεύτικες εικόνες που σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν φόβους, από «εισβολή» μεταναστών μέχρι καμπάνιες δαιμονοποίησης που στοχεύουν σε ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, τα ακροδεξιά κόμματα και οι ακτιβιστές σε όλη τη δυτική Ευρώπη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Οι φετινές Ευρωεκλογές στάθηκαν αφετηρία για την εφαρμογή καμπανιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτή η πρακτική συνεχίζει να εξαπλώνεται έκτοτε.

Αυτόν τον μήνα, το ζήτημα έφτασε στο ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο του Meta, της πλατφόρμας του Mark Zuckerberg, όταν το σώμα άνοιξε έρευνα για περιεχόμενο κατά της μετανάστευσης στο Facebook. Η έρευνα από το εποπτικό συμβούλιο θα εξετάσει μια ανάρτηση από γερμανικό λογαριασμό, η οποία παρουσίαζε μια εικόνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη με ρητορική μίσους κατά των μεταναστών.

Αυτή η εικόνα αποτελεί μέρος ενός κύματος περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη και κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα από την ακροδεξιά. Άλλες αναρτήσεις από τις πολιτικές ακραίες θέσεις της Ευρώπης κυμαίνονται από τη χρήση “φωτορεαλιστικών” εικόνων γυναικών και παιδιών που τρώνε έντομα από την ιταλική ακροδεξιά, προκειμένου να υποστηρίξουν μια συνωμοσιολογική θεωρία για τις προθέσεις μιας “παγκόσμιας ελίτ”, μέχρι εικόνες ακροδεξιών της Ιρλανδίας με έναν αστυνομικό να πατάει την ιρλανδική σημαία και ισλαμοφοβικά memes μετά τα μαχαιρώματα στο Southport του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χρήση των ίδιων μοντέλων και θεμάτων και η ίδια προσέγγιση στην παρουσίαση και συσκευασία των εικόνων σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχει δημιουργήσει μια κοινή αισθητική πέρα από τα σύνορα, τόσο στην ΕΕ όσο και στη Βρετανία.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, τα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα αποφεύγουν τη χρήση υδατογραφήματος ή οποιουδήποτε άλλου αναγνωριστικού πάνω στις εικόνες που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί αυτό που έρχεται από άτομα και πέρα από τα επίσημα κανάλια είναι ακόμη χειρότερο», δήλωσε ο Σαλβατόρε Ρομάνο, επικεφαλής έρευνας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό AI Forensics, που εξέτασε τα αποτελέσματα κομμάτων όπως η Εθνική Συνομοσπονδία της Γαλλίας, η Reconquête και οι Les Patriotes.

Ο Ουίλιαμ Άλκορν, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε ότι η ευκολία χρήσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ήταν ελκυστική για ένα πολιτικό περιθώριο που είχε δείξει στάση «πραγματικού ευκαιριασμού» απέναντι στη νέα τεχνολογία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τα εμπόδια για τη δημιουργία περιεχομένου. Δεν χρειάζεστε δεξιότητες προγραμματισμού ή κάτι παρόμοιο για να δημιουργήσετε αυτές τις εικόνες. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα της ακροδεξιάς που γίνεται κυρίαρχη ή που εξομαλύνεται», δήλωσε ο Άλκορν, προσθέτοντας ότι η ακροδεξιά φαίνεται να έχει λιγότερες ηθικές ανησυχίες για τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Άλκορν είπε ότι τα πιο εδραιωμένα πολιτικά κόμματα φαίνεται να κάνουν πιο προσεκτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε επίσημες καμπάνιες: «Οι κύριοι πολιτικοί παράγοντες εξακολουθούν να έχουν ηθικές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα, αυθεντικότητα και αξιοπιστία αυτών των μοντέλων, αν και οι ακροδεξιοί ή ακραίοι παράγοντες δεν δεσμεύονται από αυτές τις ανησυχίες».

Όσα συμβαίνουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD) και οι υποστηρικτές της αντι-μεταναστευτικής στάσης του είναι ένθερμοι χρήστες δημιουργίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη. Η εικόνα που ελέγχεται από το εποπτικό συμβούλιο του Meta εμφανίζει μια ξανθιά γυναίκα με γαλάζια μάτια που σηκώνει το χέρι της σε χειρονομία «σταματήστε», με μια πινακίδα «stop» και την γερμανική σημαία στο παρασκήνιο.

Το κείμενο πάνω στην εικόνα λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να έρχονται στη Γερμανία επειδή η χώρα δεν χρειάζεται άλλους «ειδικούς βιασμούς συμμοριών» λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος των Πρασίνων.

Το Σεπτέμβριο, το παράρτημα της AfD στο Brandenburg δημιούργησε διαφημιστικά μηνύματα που παράχθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη, συγκρίνοντας μια ιδανική Γερμανία με ξανθούς και γαλανομάτηδες ανθρώπους με σκηνές γυναικών με μπούρκα που περπατούν στους δρόμους και έναν άνθρωπο να κρατά σημαία LGBTQ+.

Στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τη σφαγή στο Southport, όταν ένας έφηβος σκότωσε τρία κορίτσια, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση διαμαρτυριών και για την ανάρτηση ισλαμοφοβικού περιεχομένου, βασισμένου σε ψευδείς υποθέσεις για την ταυτότητα του φερόμενου δράστη. Μια εικόνα παρουσίαζε άνδρες με γενειάδες και παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία έξω από το κοινοβούλιο, με έναν εξ αυτών να κρατά μαχαίρι, πίσω από ένα παιδί που κλαεί φορώντας μπλούζα με την Union Jack.

Αντίστοιχα και στη Γαλλία όπου, σύμφωνα με τον Guardian, οι εικόνες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης εντοπίστηκαν ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής καμπάνιας των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια των φετινών Ευρωπαϊκών και νομοθετικών εκλογών στη Γαλλία. Αναρτήσεις στο X περιλάμβαναν εικόνες ανθρώπων που πλησιάζουν μια παραλία με βάρκες, με αντικαταστατική ρητορική κατά της μετανάστευσης, καθώς και βίντεο που επικρίνουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ενώ στην Ιρλανδία δεν υπάρχει επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα, η χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε μεταξύ του αναδυόμενου ακροδεξιού κινήματος μετά από ταραχές στο Δουβλίνο το Νοέμβριο του 2023.

Η εικόνα της Ιρλανδίας έχει χρησιμοποιηθεί σε καμπάνιες κατά της μετανάστευσης και για την ενίσχυση του αντι-μεταναστευτικού κλίματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα