Αίγυπτος: Επικυρώθηκε 20ετής ποινή κάθειρξης σε βάρος του πρώην προέδρου Μόρσι

default image

Η πρώτη τελεσίδικη απόφαση σε βάρος του από τις τέσσερις καταδίκες που τον βαραίνουν

Την ποινή της 20ετούς κάθειρξης στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι επικύρωσε το Σάββατο δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Η προαναφερόμενη ποινή είχε επιβληθεί στον Μόρσι για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων το 2012. Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη απόφαση σε βάρος του, από τις συνολικά τέσσερις καταδίκες που τον βαραίνουν.

Η ίδια ποινή επικυρώθηκε και για άλλα ανώτερα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οργάνωσης που ήταν πίσω από την κυβέρνηση Μόρσι.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2015 για απαγωγή, βασανισμό και δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις κινητοποιήσεις του 2012. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε αυτές τις πράξεις, υποστηρίζοντας ότι από αυτούς που σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι ανήκαν στις τάξεις της.

Ο Μόρσι έχει άλλες τρεις καταδίκες, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής για μαζική απόδραση κρατουμένων-μελών της Αδελφότητας κατά την εξέγερση του 2011 σε βάρος του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και μία ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία για λογαριασμό της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο ισλαμιστής Μόρσι έγινε τον Ιούνιο του 2012, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες για την ηγεσία του. Από τότε εκατοντάδες ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα