CNN: Η Αίγυπτος άλλαξε τους όρους της συμφωνίας που παρουσίασε στην Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Αίγυπτος συμφωνία Χαμάς
Καπνός κοντά στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας AP

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες άλλαξαν τους όρους για την κατάπαυση πυρός, στη συμφωνία που παρουσίασαν στη Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN

Αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να άλλαξαν τους όρους της πρότασης για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, που είχε υπογράψει το Ισραήλ στις αρχές του μήνα, πριν την παρουσιάσουν στην Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, που επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία, που ανακοίνωσε η Χαμάς στις 6 Μαΐου, δεν ήταν αυτή που οι εντεταλμένοι του Κατάρ και των ΗΠΑ πίστευαν πως είχαν υποβάλει στην παλαιστινιακή οργάνωση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελευταίες διορθώσεις.

Η αποκάλυψη των αλλαγών προκάλεσε την οργή των αξιωματούχων Κατάρ, ΗΠΑ και Ισραήλ αφήνοντας τις συνομιλίες στον αέρα.

“Εξαπατηθήκαμε όλοι”, ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές στο CNN, ενώ ο διευθυντής της CIA, Bill Burns, φέρεται να ήταν έξαλλος με την ενέργεια, που τον έκανε να φαίνεται “σαν να μην ήταν ενήμερος ή να μην είχε ενημερώσει τους Ισραηλινούς για τις αλλαγές”.

Στο ρεπορτάζ του, το αμερικανικό δίκτυο ονοματίζει τον αξιωματούχο των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Άχμεντ Αμπντέλ Καλέκ ως υπεύθυνο για τις αλλαγές στη συμφωνία, αναφέροντας πως άλλα έλεγε στους Ισραηλινούς και άλλα στη Χαμάς. “Περισσότερες απαιτήσεις της Χαμάς, προστίθεντο στο αρχικό πλαίσιο στο οποίο είχε συμφωνήσει το Ισραήλ, χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, ούτε καν οι Ισραηλινοί”, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

“΄Όλες οι πλευρές θεωρούσαν ότι οι Αιγύπτιοι παρουσίαζαν το ίδιο έγγραφο σε όλους”, αναφέρει πηγή που δεν κατονομάζεται.

Το ιστορικό

Ο ρόλος της Αιγύπτου ως βασικού μεσάζοντα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, φαίνεται πως αμφισβητείται μετά τις ενέργειές της που οδήγησαν στο εν εξελίξει πάγωμα στις διαπραγματεύσεις.

Οι αλλαγές ήρθαν κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την άφιξη Αιγύπτιων μεσολαβητών στο Ισραήλ στα τέλη Απριλίου προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πλαίσιο συμφωνίας για την κατάπαυση πυρός, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την επιστροφή παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι συνομιλίες που εξελίσσονταν επί μήνες, μετά την αποτυχία της κατάπαυσης πυρός που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, είχαν επιτύχει μία μικρή υποχώρηση του Ισραήλ στα αιτήματά τους, ενώ επέτρεπαν σε κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στις κατοικίες τους στα βόρεια του θήλακα, αναφέρει το CNN.

Μετά την επιστροφή των Αιγυπτίων από το Ισραήλ και την διάσκεψη με την Χαμάς, έγινε σαφές ότι η οργάνωση δεν θα συμφωνούσε με τους όρους του Ισραήλ. Έτσι οι Αιγύπτιοι προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να επιτύχουν την συμφωνία.

Την ημέρα πριν τις ανακοινώσεις της Χαμάς για επίτευξη συμφωνίας(6 Μαΐου), η Αίγυπτος είχε μεταβιβάσει στο Ισραήλ την απάντηση της Χαμάς, με τον Νετανιάχου να διαμηνύει ότι απείχε πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ.

Μετά την αποκάλυψη των Αιγυπτιακών ενεργειών,  ο πρωθυπουργός του Κατάρ ενημέρωσε τη Μοσάντ ότι οι Αιγύπτιοι ενεργησαν μόνοι και σε συνεργασία με τον επικεφαλής της CIA επιχείρησαν “να σώσουν και να ισορροπήσουν την πρόταση”.

“Δεν βγάζει νόημα”, ανέφερε στο CNN στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ερωτηθείς γιατί οι Αιγύπτιοι προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες χωρίς να ενημερώσουν τις άλλες πλευρές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα