Αισιόδοξος ο Γουές Μίτσελ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Αισιόδοξος ο Γουές Μίτσελ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ AP

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ο Μίτσελ υποστήριξε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους Ευρωπαίοους για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Τι δήλωσε για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Μιλώντας στη Γερουσία, ο Μίτσελ υποστήριξε πως βρίσκεται εν εξελίξει συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε σε συνεχή διάλογο – καθημερινό διάλογο – ειδικά με τους Γάλλους για αυτό το θέμα. Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς το μέλλον», ανέφερε.

Αναλύοντας την αμερικανική οπτική για την συμφωνία επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία, ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία μπορεί να αναπτύξει θετική δυναμική που θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα δεν δίστασε να αποδώσει στην συμφωνία ιστορική διάσταση, καθώς την παρομοίασε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο πόλεμος της Βοσνίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε (σ.σ. την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων)… Νομίζω, όμως, ότι ο καθένας αναγνωρίζει πως αυτό που έκαναν οι ηγέτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι πραγματικά ιστορικό και αν επιτύχει, έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι στην κλίμακα του Ντέιτον ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βαλκανική Χερσόνησο. Και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα όχι μόνο για το θέμα της ίδιας της ονομασίας, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα κύμα αλλαγής που θα φέρει αποτελέσματα σε άλλα μέρη της περιοχής».

Ερωτηθείς από τη δημοκρατική γερουσιαστή Τζέιν Σαχίν για το αν ανησυχεί ότι οι εγχώριες αντιδράσεις στις δύο χώρες θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίτευξη λύσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ανησυχεί κυρίως για την ρωσική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της πΓΔΜ, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι ναι, ανησυχώ. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο της ρωσικής ανάμιξης. Το είδαμε στο Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας έχουν κάνει πολύ απειλητικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ιδιαίτερα στη πλευρά της πΓΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό. Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ρώσους ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δεν είναι στο χέρι της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της ΠΓΔΜ».

Για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Η ανάγκη της γεωστρατηγικής ευθυγράμμισης της Τουρκίας με τα συμφέροντα της Δύσης, πέραν της διατήρησης του δυτικού πολιτικού προσανατολισμού, πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος σε ένα φάσμα θεμάτων που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, έκανε σαφές πως ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ποιες είναι οι αμερικανικές «προσδοκίες». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι βασικός στόχος παραμένει η συνεργασία και η επαναφορά των διμερών σχέσεων σε μια θετική πορεία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δημοκρατική γερουσιαστής Τζέιν Σαχίν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να μη στείλει εκπρόσωπο στην τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία για τις σκέψεις της αμερικανικής πλευράς.

Σχετικά με το αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, ο κ. Μίτσελ αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων και της μεταφοράς τους, γεγονός που, όπως εκτίμησε, προσφέρει χρόνο για να σταλούν μηνύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια για να διασφαλιστεί πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τα F-35 ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αγοράς των S-400. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη τις υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παγώσουμε τη μεταφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια» είπε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου προσφέρουν χρήσιμα νομοθετικά εργαλεία στην αμερικανική διπλωματία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλούς πίεσης.

Όσον αφορά το θέμα των Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, ο κ. Μίτσελ απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας, ενώ προειδοποίησε πως η διαιώνιση του προβλήματος θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην «έννοια» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους να καταλάβουν ότι, αν συνεχίσουν να κρατούν αδίκως τους Αμερικανούς πολίτες, θα αλλάξουν σημαντικά την έννοια της σχέσης μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα