Ακάρ: “Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 μίλια στο Αιγαίο”
Να διδαχτεί από την ιστορία "πριν είναι πολύ αργά" καλεί την Ελλάδα ο Χουλουσί Ακάρ σε νέα εμπρηστική δήλωσή του. Απορρίπτει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων της Κρήτης στα 12 μίλια.
- 09 Ιανουαρίου 2023 13:25
Επιθεωρήσεις στη Ναυτική Διοίκηση και στη Διοίκηση Στόλου Υποβρυχίων όπου επιθεώρησε το Piri Reis, ένα από τα υπό κατασκευή υποβρύχια κατηγορίας «Reis» της Τουρκίας πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ συνοδευόμενος από διοικητές μονάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης από 6 μίλια σε 12 μίλια, ο Ακάρ είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Δεν θα δεχτούμε περισσότερα από 6 μίλια. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός, δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματά μας χωρίς να προκληθούμε από την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό».
«Λέμε στην Ελλάδα: μην κάνετε λάθος υπολογισμούς, μην ακολουθήσετε λάθος δρόμους και διδαχτείτε από την ιστορία. Αποφασίστε πριν χιονίσει στα βουνά (πριν είναι πολύ αργά)» πρόσθεσε ο Ακάρ.
Μ. Σεντόπ: Η Ελλάδα βασίζει την ύπαρξή της στην εχθρότητα προς την Τουρκία
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ, συμμετείχε σε “Πάνελ για τον Δρ. Σαντίκ Αχμέτ” που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Κεσάνη της Αν. Θράκης στο οποίο συμμετείχαν η Νομαρχία της Αδριανούπολης και το Πανεπιστήμιο Trakya. Το πάνελ οργανώθηκε στη μνήμη του Μουσουλμάνου πρώην βουλευτή της Δυτικής Θράκης με την ευκαιρία των 76ων γενεθλίων του το Σάββατο (7/1).
Ο Σέντοπ στην ομιλία του αποκάλεσε τον Σαντίκ Αχμέτ «σημαία και σύμβολο του αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», τονίζοντας ότι η Τουρκία ενστερνίζεται τον αγώνα των Τούρκων στη Δυτική Θράκη όχι μόνο ως πολιτικό κόμμα, αλλά στο όνομα ολόκληρης της Τουρκίας.
«Συνολικά, ως 85 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία, στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Υποστηρίζουμε την υπόθεση τους. Όσο υπάρχει η Τουρκία, όσο έχουμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους, στεκόμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»
Ο Σέντοπ τόνισε ότι ο αγώνας των Τούρκων στη Δυτική Θράκη είναι αγώνας για να συμμορφωθεί η Ελλάδα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανεξαρτησία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, ο Σεντόπ είπε: «Τώρα, φυσικά, η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία πριν από έναν αιώνα, υπάρχει μια πολύ ισχυρότερη Τουρκία, είναι ένα έθνος που παλεύει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του».
Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι την τελευταία περίοδο η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια αντιτουρκική στάση με βάση την εχθρότητα κατά της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι ίσως λόγω των εκλογών η εχθρότητα προς την Τουρκία έχει αυξηθεί.
«Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που προσπαθεί να εξηγήσει την εθνική της ύπαρξη με βάση την εχθρότητα να διατηρήσει την εθνική της ύπαρξη. Αυτό έχει κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπαθεί να καθιερώσει την αρχή του να είναι ένα έθνος που βασίζεται στην εχθρότητα προς την Τουρκία, όχι στις δικές της ιστορικές αξίες και τον πολιτισμό της».
«Προσπαθούν να διατηρήσουν την οικονομική και στρατιωτική τους ανεξαρτησία με μια απερίσκεπτη εχθρότητα προς την Τουρκία. Αυτό δεν ωφελεί τους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, τους δικούς της ανθρώπους. Αλλά δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος» τόνισε επίσης και πρόσθεσε: «Εμείς, λέμε ότι η φιλία της Τουρκίας είναι πολύ πολύτιμη, αλλά η εχθρότητα της Τουρκίας είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. Επομένως, όλοι όταν αναλαμβάνουν δράση, όταν μιλάνε και κάνουν υπολογισμούς εναντίον της Τουρκίας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».
«Ειδικά σχετικά με το Αιγαίο, πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά τις νομικές καταστάσεις που σχετίζονται με γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Συνθήκη της Λωζάνης, εξεταζόμενη μαζί με άλλες συνθήκες στις οποίες αναφέρθηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, αφορά και ορισμένα νησιά στο Αιγαίο. Το ζήτημα της κυριαρχίας σε ορισμένα νησιά είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, ειδικά όσον αφορά το νομικό καθεστώς, σε ένα περιβάλλον όπου θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πυροδοτήσει το περιβάλλον στο οποίο αυτά τα θέματα θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη, και θα συζητηθούν, διαφορετικά πρέπει να είναι έτοιμη για κάποιες εκπλήξεις τόσο νομικά όσο και από την άποψη του διεθνούς δικαίου» κατέληξε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις