Μαργαρίτης Σχοινάς: Με πληγώνει η Μόρια – Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι οι γιαγιάδες της Λέσβου

Μαργαρίτης Σχοινάς: Με πληγώνει η Μόρια – Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι οι γιαγιάδες της Λέσβου
Η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά AP

Οι επιτροπές για τις Πολιτικές Ελευθερίες, για τον Πολιτισμό και την Παιδεία εξέτασαν για τρεις ώρες την καταλληλότητα του Μαργαρίτη Σχοινά. Στο στόχαστρό τους "ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής". Τι απάντησε ο κ. Σχοινάς για Τουρκία, Ελλάδα και Μόρια.

Σκληρό πρέσινγκ δέχθηκε για τρεις ώρες ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο της ακρόασής του. Τα μέλη των επιτροπών για τις Πολιτικές Ελευθερίες, για τον Πολιτισμό και την Παιδεία στην κοινή συνεδρίαση “ανέκριναν” τον κ. Σχοινά, ενώ ο τίτλος του χαρτοφυλακίου περί προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μονοπώλησε τις ερωτήσεις που δέχθηκε. Ο κ. Σχοινάς έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για το μεταναστευτικό και είπε πως “η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της”.

“Προστατεύουμε τον τρόπο ζωής μας έναντι εκείνων που αντί να βοηθούν τους μετανάστες τους χώνουν σε ένα στρατόπεδο, σε έναν καταυλισμό, έναντι εκείνων που δεν θέλουν να δίνουμε φαγητό στους αιτούντες άσυλο, που δεν θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο, αλλά και έναντι εκείνων που δεν μας αφήνουν να γιορτάσουμε την 14η Ιουλίου στη Νίκαια ή να περπατήσουμε στη Λα Ραμπλα στη Βαρκελώνη” απάντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε ερώτηση για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του.

Η Μόρια με πληγώνει

Ακρόαση Μαργαρίτη Σχοινά AP

Όπως συμπλήρωσε αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι “οι εξτρεμιστές και οι λαϊκιστές και όχι το αντίθετο”, ενώ σε επίμονη ερώτηση για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τη Μόρια από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη απάντησε: “Η κατάσταση εκεί με πληγώνει βαθύτατα αλλά είναι ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα που πρέπει να απαντήσουμε άμεσα. Πράγματι, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ευρωπαϊκός τρόπος είναι οι γιαγιάδες της Λέσβου, οι άνθρωποι που έχουμε σώσει στη Μεσόγειο και η στάση του Πάπα στο μεταναστευτικό”.

Φάρος η ΕΕ σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι “ποτέ δε συμμερίστηκα την άποψη ότι ο τίτλος μπορεί να οδηγήσει στο να πιστεύουμε πως είμαστε σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Η ΕΕ είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει. Έχουμε ποικιλομορφία, είμαστε ιδιαίτεροι, μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι χρέος μας να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Να μη φοβόμαστε να είμαστε ανοιχτοί. Κάποιοι λαϊκιστές προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τις αρχές μας γιατί τις φοβούνται. Οι μεταναστευτικές μας πολιτικές δεν κάνουν αποκλεισμούς. Θα εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε μετανάστευση, αυτή είναι η φύση μας. Η ΕΕ θα δέχεται μετανάστες και θα δίνει άσυλο. Όσοι όμως δεν δικαιούνται θα πρέπει να επιστρέψουν με τον δικό μας τρόπο, με τις αρχές μας, με αξιοπρέπεια και με δικά μας χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχοι”, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει “να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση με νόμιμες διόδους και οδούς. Η Σένγκεν και το Δουβλίνο πράγματι χρειάζονται επανεξέταση με σύγχρονη προσέγγιση με επίκεντρο τους ανθρώπους”.

Απαντώντας στους Σοσιαλιστές ο κ. Σχοινάς είπε πως “μέρος του τρόπου ζωής μας είναι ότι πάντοτε συζητούμε και μετά συμφωνούμε, βρίσκουμε λύσεις. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Φον ντερ Λάιεν, έχει την εμπειρία να μας δώσει απαντήσεις και ο χρόνος θα μας κρίνει.

Όταν η κ. Φον ντερ Λάιεν πρότεινε έξι βασικές κατευθύνσεις, η μία ήταν η προστασία του τρόπου ζωής. Το περιεχόμενο εξηγήθηκε και πήρε τη ψήφο εμπιστοσύνης, η κ. Φον ντερ Λάιεν πήρε την έγκρισή σας βάσει τον κατευθυντήριων γραμμών που έθεσε εξ αρχής.

Ποτέ δεν θα θεωρήσω την αρνητική διάσταση ως μέρος των αρμοδιοτήτων μου, απεναντίας. Είμαστε ήδη παγκόσμιοι πρωταθλητές ισότητας, βελτίωσης του κλίματος, τώρα πρέπει αυτό να το καλλιεργήσουμε περαιτέρω. Τα τελευταία τριάντα χρόνια χτίζω γέφυρες για να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρεθούν κοντά και θα συνεχίσω να το κάνω”.

Απόλυτη προτεραιότητα μια ένωση ανθρώπων όπου κανείς δεν θα είναι στο περιθώριο

Ο κ. Σχοινάς έκανε αρχικά μια αναδρομή στην καριέρα του και ξεκίνησε δηλώντας πως ζητά την εμπιστοσύνη του Ευρωκοινοβουλίο στη βάση της Συνθήκης της ΕΕ. «Η συνθήκη αυτή βασίζεται στη δικαιοσύνη, την αποδοχή, την ισότητα, τον σεβασμό ως κυρίαρχα στοιχεία. Αυτή η Συνθήκη χαρακτηρίζει την αποστολή μου με το χαρτοφυλάκιό μου να διέπεται από ένα κοινό νήμα, που είναι οι συμπολίτες μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε την απλή αλλά ουσιώδη υπόθεση ότι όλοι μετράνε, όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα, ισότητες, ελευθερίες. Ο συντονιστικός μου ρόλος θα έχει αξία κυρίως σε τρεις τομείς.

Να γίνουν οι κοινωνίες δικαιότερες. Να έχουμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και να ολοκληρώσουμε τον τομέα της ασφάλειας για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η δουλειά μου θα είναι να εστιάσουμε στους συμπολίτες μας συνδυάζοντας τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής.

Βάζω στο τραπέζι τη συζήτηση για τον τίτλο. Έχω σεβασμό για όλες τις θέσεις. Ο Σέξπιρ έγραφε πως ένα ρόδο όπως και να το ονομάσεις θα έχει την ίδια γλυκιά μυρωδιά. Αλλά τα ονόματα έχουν σημασία και έννοια. Κάτι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Η έννοια του Ευρωπαίου σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων, σημαίνει ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση για όλους, προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού, να δώσουμε σε όλους τις ελευθερίες για όλους για να εκφραστούν όπως θέλουν, να αισθανόμαστε ασφαλείς στους δρόμους και τα σπίτια μας , να είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο, να ανοίγουμε την καρδιά και το σπίτι μας στους πιο ευάλωτους, να προωθούμε αυτές τις αρχές σε όλο τον πλανήτη, σημαίνει ισότητα, δικαιοσύνη, ειρήνη σε όλο τον πλανήτη.

Σημαίνει για εμένα προσωπικά πως έχω αφιερώσει τριάντα χρόνια στην ΕΕ, είμαι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος, που υπηρέτησα αυτή την ένωση.

Ακρόαση Μαργαρίτη Σχοινά AP

Θέλουμε ένα μέλλον με πρόσβαση και ελευθερίες για όλους. Είναι γνωστό πως οι κοινωνίες μας προστατεύουν τους πιο ευάλωτους και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους.

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού πυλώνα δικαιωμάτων ήταν ορόσημο αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα. Ένας δικός μου στόχος είναι το κοινωνικό ταμείο συν να βοηθήσει τους νέους περισσότερο, να δώσουμε κίνητρα εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης. Θα εκσυγχρονίσουμε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλληλεγγύης, το Erasmus + , το ταμείο για την πρόσβαση και τα δικαιώματα των παιδιών για να μην αποκλείεται κανένα παιδί.

Θα εργαστώ με την επίτροπο υγείας και την επίτροπο ισότητας και θα πιέσουμε για να προχωρήσει η οδηγία για την ισότητα και το φύλο, ιδίως στον κλάδο εργασίας.

Θα εργαστώ βάσει του σχεδίου του 2016 για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών και θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι. Στο νέο Ευρωπαϊκό ταμείο συν θα μπει η ένταξη προσφύγων και μεταναστών, χαίρομαι πολύ για αυτό.

Πρέπει ακόμη να συνεχίσουμε να προωθούμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, η συμπερίληψη όλων είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων.

Για το άσυλο

Μαθαίνοντας από το παρελθόν μπορούμε να έχουμε ένα νέο σύμφωνο. Η μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ευρωπαϊκού ασύλου σημαίνει πως πρέπει να βρούμε περιθώρια για συμβιβασμούς. Σύντομα θα παρουσιάσουμε λύσεις για να βρούμε συναίνεση. Μόνο μετά τη διαβούλευση θα κάνουμε επίσημες προτάσεις.

Ως ενδιάμεση λύση πρέπει να στηρίξουμε τα κράτη μέλη με προσωρινά μέτρα για την αποβίβαση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε σημαντικό διάλογο με τις ΜΚΟ που κάνουν έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο, πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Το λέω αυτό που είναι η μαύρη επέτειος της τραγωδίας της Λαμπεντούζα.

Ακρόαση Μαργαρίτη Σχοινά AP

Θέλουμε να αρθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα. Πρέπει να προστατέψουμε και από την κατάχρηση όμως αυτού του συστήματος. Οι επιστροφές πρέπει να γίνουν βάσει συμβάσεων με τις χώρες προέλευσης.

Τέλος πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη νόμιμη μετανάστευση που ανταποκρίνεται στις οικονομικές μας ανάγκες και προκλήσεις.

Και να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχουν ασφαλείς οδοί.

Για την ασφάλεια

Θέλουμε συντονισμένες προσπάθειες όχι μόνο για τα σύνορα αλλά και για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Για τη νόμιμη μετανάστευση

Οτιδήποτε μας κάνει να βρούμε κοινό έδαφος στο επίπεδο του ανθρωπισμού, ευχαρίστως να πάμε προς τα εκεί.

Η νόμιμη μετανάστευση θα μας βοηθήσει στις δημογραφικές μας δυσκολίες. Επίσης θα ανακόψουμε την παράνομη διακίνηση αλλά και θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη σε δεξιότητες.

Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης πρέπει να οργανωθεί σωστά, με ορθό τρόπο.

Κομμάτι των αρμοδιοτήτων μου είναι η πρόσβαση στις καθολικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Οι πιο ευάλωτοι να μην αποκοπούν από αυτούς τους τομείς, αυτό μας κάνει ευρωπαίους.

Η κ. Λεπέν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει όλη αυτή τη συζήτηση περί ονόματος. Εμείς δεν τσιμπάμε, η κυρία Λεπέν απειλείται από τις δικές μας αρχές.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία ως προς το μεταναστευτικό

Πρέπει να παραδεχτούμε πως φιλοξενεί πάνω από 3 εκ. Σύρους πρόσφυγες. Το ίδιο ισχύει για τον Λίβανο και την Ιορδανία. Είναι αλήθεια πως η συμφωνία είχε μέχρι πρόσφατα πολύ σημαντικά αποτελέσματα με εκμηδένιση των ροών. Είναι ακόμη γνωστό πως η ΕΕ έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του βάρους υποδοχής με 6 δισ. ευρώ και είναι αλήθεια πως πλευρές της συμφωνίας έμειναν εκκρεμείς.

Η τελευταία επιθετική ρητορική επιβαρύνει την κατάσταση. Πρέπει να “επισκεφτούμε” πάλι τη συμφωνία, να τη φρεσκάρουμε. Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει τον ρόλο της ως εταίρος της ΕΕ για τη διαχείριση του ζητήματος και είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις γρήγορες επιστροφές. Να ξέρετε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στο μεταναστευτικό”.

Για τους μακροχρόνια παραμένοντες μετανάστες

Νομίζω πως υπάρχει περιθώριο να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία μας για όσους διαμένουν στην ένωσή μας από τρίτες χώρες και προβλέπεται αναθεώρηση. Η νομοθεσία έχει κενά και αντιφάσεις, είμαι διατεθειμένος να επανεξετάσω τη νομοθεσία για τους μακροχρόνια διαμένοντες στην ένωση για να αρθούν τα εμπόδια ως προς την κινητικότητα εργασίας στην ένωση.

Για την κατεύθυνση του νέου συστήματος επανεισδοχών

Ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Ευρώπη είναι πως κάποια πράγματα δεν λύνονται με μερικές αλήθειες. Πρέπει όλα να τα δούμε από το μηδέν. Ο όρος σύμφωνο είναι ωραίος αλλά θέλει περιεχόμενο. Για να έχουμε αποτελεσματικές επιστροφές, πρέπει να έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα επανεισδοχής με ασφαλή διέλευση. Με τον επίτροπο διεύρυνσης και γειτονίας θα αναζητήσουμε ένα τέτοιο σύστημα. Χρειάζονται σφαιρικές συμφωνίες προς κοινό όφελος. Εκεί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του προβλήματος με τις ανάγκες ανάπτυξης αυτών των κρατών για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μένουν και να ευημερούν στις χώρες τους αντί να πέφτουν στη θάλασσα για να φύγουν.

Δεν πιστεύω πως οι ΜΚΟ είναι το πρόβλημα, πρέπει να είναι μέρος της λύσης με τρόπο σφαιρικό. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες. Το φαινόμενο είναι περίπλοκο και παγκόσμιο, δεν εξηγείται με απλούς όρους. Ο τρόπος είναι να δούμε προς τα πίσω για να δούμε τι δεν λειτούργησε.

Πράγματι, οι επιστροφές δεν λειτούργησαν γιατί δεν έχουμε αρκετές συμφωνίες επανεισδοχών.

Για την κλιματική αλλαγή και την εμπλοκή των νέων στο νέο “πράσινο κίνημα”

Το πράσινο κύμα, θα είναι προτεραιότητα της ΕΕ. Οι νέοι φέρνουν νέα οπτική στον αγώνα μας αυτό. Με εξέπληξε που διάβασα άρθρα για το πώς πρέπει να εκφράζονται για το κλίμα. Όχι, οι νέοι δεν πρέπει να απολογούνται, πρέπει να εκφράζονται όπως εκείνοι θέλουν. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους νέους σε αυτή την κατεύθυνση.

Κλείσιμο στα ελληνικά:

Δεσμεύομαι με όλες τις δυνάμεις μου να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους ανθρώπους, η δική μας ένωση, πρέπει να είναι μια ένωση ανθρώπων όπου κανείς δεν θα είναι στο περιθώριο, μια ένωση πολιτών που ζουν σε συνεκτικές και ανεκτικές κοινωνίες.

Η συζήτηση διεξήχθη σε μια γεμάτη αίθουσα και στην εισαγωγή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Juan Fernando Lopez Aguilar, δήλωσε:

“Συζήτηση και για τον τίτλο. Θα συμφωνήσουμε πως υπάρχει ένας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής αλλά θα πρέπει όλο αυτό να αποσαφηνιστεί χωρίς παρανοήσεις και λάθος ερμηνείες.

Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών κρίνει πως δεν υπάρχουν απειλές για τον ευρωπαικό τρόπο ζωής, ενώ θα δούμε και το πώς θα αποσαφηνιστεί το χαρτοφυλάκιο περί μετανάστευσης”.

Η πρόεδρος της Eπιτροπής Kουλτούρας και Eκπαίδευσης, Sabine Verheyen στάθηκε στο κομμάτι ένταξης προσφύγων και μετανάστευσης σημειώνοντας πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πως δημιουργείται ένα υπερ-χαρτοφυλάκιο συντονισμού τεσσάρων διαφορετικών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα