Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν βλέπουν οι άνθρωποι του Τραμπ
Νιουτ Γκίνκριτς και Ρούντολφ Τζουλιάνι μίλησαν ενώπιον Ιρανών αντικαθεστωτικών "προβλέποντας" ότι πλησιάζει η ώρα που θα αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα τους.
- 01 Ιουλίου 2018 08:52
Δύο πρόσωπα τα οποία συνδέονται στενά με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Κογκρέσου Νιουτ Γκίνγκριτς και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης–και νυν προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ–Ρούντι Τζουλιάνι, υποστήριξαν το Σάββατο ότι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν πλησιάζει.
Οι Γκίνγκριτς και Τζουλιάνι, οι οποίοι εκφράστηκαν στο Βιλπέντ, κοντά στο Παρίσι, ενώπιον χιλιάδων ιρανών αντικαθεστωτικών που πήραν μέρος σε μια εκδήλωση της εξόριστης αντιπολίτευσης, προεξόφλησαν επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν τις προσπάθειες να περισώσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 και να συνεχίσουν κάποιες τουλάχιστον δοσοληψίες με την Τεχεράνη, παρά τις επαπειλούμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις.
«Ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή είναι να αντικατασταθεί η δικτατορία από μια δημοκρατία, κι αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός μας», δήλωσε ο Γκίνγκριτς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ελευθερώστε το Ιράν», την οποία οργάνωσαν παρατάξεις της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Μουτζαχεντίν του Λαού, μιας οργάνωσης που είναι παράνομη στο Ιράν. Τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος της κυβέρνησης Τραμπ, ο Γκίνγκριτς δήλωσε ότι η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη θα «εορταστεί» στην Ουάσινγκτον.
Ο Γκίνγκριτς επισήμανε ότι δεν τάσσεται υπέρ της ιδέας να δοθούν όπλα στην ιρανική αντιπολίτευση. Έκρινε ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρέπει να βασιστεί στην επιβολή κυρώσεων, μετά την αποχώρηση της χώρας του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ( ΚΟΣΔ), τη συμφωνία που είχαν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το 2015. Ακόμη στηλίτευσε τη συμπεριφορά των χωρών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα οι εταιρείες τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων. «Χρειάζεται μια εκστρατεία για να ντροπιαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν θέλουν να υποστηρίξουν την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Γκίνγκριτς.
«Εμμένουμε στο ότι πρέπει να επιβάλλουν και αυτές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν. Ο Τζουλιάνι από την πλευρά του κάλεσε σε μποϊκοτάζ των εταιρειών που «συνεχίζουν να συναλλάσσονται με αυτό το καθεστώς». «Είμαστε η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου (…) κι αν σου κόβουμε την πρόσβαση καταρρέεις», είπε, ενώ επισήμανε τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε ξανά την Τετάρτη την υποστήριξή του στους ιρανούς που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που κατηγόρησε για «διαφθορά, αδικία και ανικανότητα». Ο Τζουλιάνι είπε ακόμα πως όποιος «νομίζει ότι οι αγιατολάδες είναι έντιμοι άνθρωποι είναι παλαβός».
«Είναι κλέφτες. Αυτούς ενισχύει η Ευρώπη (…), φονιάδες, υποστηρικτές της τρομοκρατίας. Αντί να αδράξουν την ευκαιρία να τους ανατρέψουν, (οι Ευρωπαίοι) είναι πλέον αυτοί που τους υποστηρίζουν», επέμεινε ο δικηγόρος του Τραμπ. Ο Γκίνγκριτς και ο Τζουλιάνι προστέθηκαν σε μια σειρά αμερικανών πολιτικών, για παράδειγμα του νυν Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον πέρυσι, που πηγαίνουν, και συχνά εκφωνούν λόγους, στην ετήσια συγκέντρωση των εξόριστων ιρανών αντιπολιτευόμενων σε προάστια του Παρισιού τα τελευταία χρόνια. Το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον οποίο καταρτίζει την παράταξη Μουτζαχεντίν του Λαού–είχε εντάξει την οργάνωση αυτή στη μαύρη λίστα το 2002. Οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο το 2012.