Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας εξετάζει ο Πούτιν

Διαβάζεται σε 4'
Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας εξετάζει ο Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo Minh Hoang

Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας φαίνεται να εξετάζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε υπαρξιακής απειλής για το κράτος του. Προειδοποιήσεις προς τη Νότια Κορέα για τα όπλα στην Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο πιθανών αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας άφησε ανοιχτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν, “αναζωπυρώνοντας” εκ νέου το ήδη εμπρηστικό κλίμα που επικρατεί, λόγω του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Το υφιστάμενο δόγμα ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική ή συμβατική επίθεση που θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για το κράτος.

Στο πλαίσιο δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στο Βιετνάμ στο τέλος της διήμερης περιοδείας του στην Ασία, ο Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί μια απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας στην Ασία, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Σημείωσε επίσης ότι η Νότια Κορέα θα κάνει «μεγάλο λάθος» αν αποφασίσει να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία και ότι η Σεούλ δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Βόρειας Κορέας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε νωρίτερα ότι η Νότια Κορέα θα επανεξετάσει τη δυνατότητα να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, μετά το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.

Ενισχύει τους δεσμούς του ο Πούτιν

Οι κινήσεις του Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, μετά και την υπογραφή διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις. Ο ίδιος ωστόσο, “παλεύει” να ενισχύσει τους δεσμούς του.

Η τελευταία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έγινε στο Βιετνάμ, χώρα την οποία προμηθεύει με όπλα για δεκαετίες. Ο Πούτιν έκρινε για τις δύο χώρες -Ρωσία και Βιετνάμ- ότι κάνουν «παρόμοια» ανάγνωση της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Οι δυο χώρες, ενωμένες εναντίον της αμερικανικής «ηγεμονίας», υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Στην πέμπτη του επίσκεψη σε χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο Το Λαμ και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΒ Νγκουέν Φου Τρογκ, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.

Vladimir Putin και To Lam
Vladimir Putin και To Lam Nhac Nguyen/Pool Photo via AP

Η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ κι είχε καίρια συμβολή για δεκαετίες στην εκπαίδευση στελεχών του ΚΚΒ, συμπεριλαμβανομένου του Νγκουέν Φου Τρογκ.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022, εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Όμως το Βιετνάμ παραλύει η απειλή αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτει.

“Δοκιμασία”

Υποδεχόμενο τον κ. Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το Ανόι εκτίθεται στον κίνδυνο να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς εταίρους του, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Βιετνάμ των 100 εκατομμυρίων κατοίκων χώρα στρατηγικής σημασίας ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά ημιαγωγών.

Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τους προέδρους τόσο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όσο και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ανόι θα ήθελε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τηρώντας τις εύκαμπτες, ευέλικτες αρχές της «διπλωματίας του μπαμπού», που συμφιλιώνει σύνεση και πραγματισμό.

Όμως αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συνεχιστεί, προειδοποιούν ειδικοί. Η επίσκεψη Πούτιν αποτελεί «δοκιμασία» του σε ποιο βαθμό «μπορεί η διπλωματία προς πολλές κατευθύνσεις που ασκεί το Ανόι να προχωρήσει», του «πόσο μακριά» φθάνει, αλλά και του αν γίνεται «ακόμη αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουόγκ Λε Του, υποδιευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο International Crisis Group.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έχει οικονομική πτυχή: συζητώνται σχέδια για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση, ο τουρισμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα