Αλβανία: Μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές – Δεκάδες πύρινα μέτωπα

Διαβάζεται σε 1'
Μάχη με τις φλόγες στην Αλβανία (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Μάχη με τις φλόγες στην Αλβανία (ΑΡΧΕΙΟΥ) SOOC

Για πέμπτη μέρα μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αλβανία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Δραματική η κατάσταση

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα Αλβανοελληνικά σύνορα όπου για πέμπτη μέρα μαίνονται πυρκαγιές κοντά σε μειονοτικά χωριά.

Η μεγάλη φωτιά γύρω από το χωριό Κακοδίκι αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με τη δυναμική του ανέμου, πότε κατευθυνόμενη προς το βουνό και πότε κατεβαίνοντας χαμηλότερα. Παρά την παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, ιδίως λόγω των δεξαμενών υγραερίου που βρίσκονται κοντά στο χωριό.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες με σκαπτικά μηχανήματα για να ελέγξουν τη φωτιά, αλλά η έλλειψη εναέριων μέσων δυσχεραίνει την κατάσταση. Η φωτιά έχει πλησιάσει στα 300 μέτρα από το Κακοδίκι και κινδυνεύουν επίσης τα χωριά Ελεύθερο και Δέλβινο.

Η περιοχή δεν είναι απλά χορτολιβαδική, αλλά έχει δέντρα ανάμεσα στα σπίτια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τις κατοικίες. Καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν το μεσημέρι, παρατηρούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάνοντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας κρίνεται απαραίτητη για να προσφερθεί βοήθεια στους Αλβανούς πυροσβέστες. Χθες στη Βόρειο Ήπειρο υπήρξε μια μικρή βροχή που πρόσφερε προσωρινή ανακούφιση, αλλά σήμερα η κατάσταση αναμένεται δύσκολη αν δεν πετάξουν τα πτητικά μέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα