Αμαζόνιος: Πέθανε ο “άνθρωπος της τρύπας”, ο τελευταίος της φυλής του

Αμαζόνιος: Πέθανε ο “άνθρωπος της τρύπας”, ο τελευταίος της φυλής του
Ο "άνθρωπος της τρύπας" σε σπάνιο στιγμιότυπο Funai/youtube

Ο "Índio do Buraco" αντιστάθηκε σε όλες τις προσπάθειες των ανθρώπων να έρθουν σε επαφή μαζί του, στήνοντας παγίδες και ρίχνοντας βέλη σε όποιον τον πλησίαζε. Έβαλε φτερά γύρω από το σώμα του όταν κατάλαβε ότι πεθαίνει.

Ένας άγνωστος και χαρισματικός ιθαγενής άνδρας που θεωρείται ότι ήταν ο τελευταίος της φυλής του πέθανε στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, με τους ακτιβιστές της περιοχής να θρηνούν για την απώλεια μιας ακόμη γλώσσας και κουλτούρας.

Ο μοναχικός και μυστηριώδης άνδρας ήταν γνωστός μόνο ως Índio do Buraco, ή “ο ιθαγενής άνδρας της τρύπας”, επειδή περνούσε μεγάλο μέρος της ύπαρξής του κρυμμένος ή προστατευόμενος σε λάκκους που έσκαβε στο έδαφος.

Για δεκαετίες, όταν η γη του δέχθηκε επιθέσεις και οι φίλοι και η οικογένειά του σκοτώθηκαν, αντιστάθηκε σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας που επιχειρούνταν μαζί του, στήνοντας παγίδες και ρίχνοντας βέλη σε όποιον τον πλησίαζε.

“Μια ακόμη φυλή που εξαφανίστηκε”

“Έχοντας υποστεί φρικτές σφαγές και εισβολές στη γη, η απόρριψη της επαφής με τους ξένους ήταν η καλύτερη ευκαιρία επιβίωσής του”, δήλωσε η Sarah Shenker, υπεύθυνη εκστρατείας στο Survival International, το παγκόσμιο κίνημα για λαούς που προέρχονται από τις φυλές σύμφωνα με τον Guardian.

“Ήταν ο τελευταίος της φυλής του και έτσι πρόκειται για μία ακόμη φυλή που εξαφανίστηκε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για μια εξαφάνιση που προέκυψε φυσικά αλλά μέσα από γενοκτονία.

Οι αρχές γνωρίζουν ελάχιστα για τον άνθρωπο αυτό, αλλά η αποφασιστική ανεξαρτησία του και η προφανής παρηγοριά του συνέβαλαν στη δημιουργία μιας μυσταγωγίας γύρω από το πρόσωπό του, η οποία τράβηξε την προσοχή των ακτιβιστών και των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη τη Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο.

“Δεν εμπιστευόταν κανέναν επειδή είχε πολλές τραυματικές εμπειρίες με μη ιθαγενείς”, δήλωσε ο Μαρσέλο ντος Σάντος, ένας συνταξιούχος εξερευνητής που παρακολουθούσε την ευημερία του για λογαριασμό της Funai, του εθνικού ιδρύματος ιθαγενών της Βραζιλίας.

Ο Dos Santos είπε ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της Funai άφηναν δώρα με εργαλεία, σπόρους και τρόφιμα, τοποθετημένα σε σταρτηγικά σημεία αλλά πάντα τα απέρριπτε.

Πιστεύουν ότι κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1980, παράνομοι κτηνοτρόφοι, ενώ στην αρχή τους προσέφεραν ζάχαρη, μετά έδωσαν στη φυλή ποντικοφάρμακο που σκότωσε όλους εκτός από τον “άνθρωπο της τρύπας”.

Προετοιμάστηκε για τον θάνατό του βάζοντας φτερά γύρω του

Μέλος της Funai που παρακολουθούσε από απόσταση τον άνδρα βρήκε το πτώμα του σε κατάσταση αποσύνθεσης σε μια αιώρα.

Επειδή είχε τοποθετήσει έντονα χρωματιστά φτερά γύρω από το σώμα του, ο αξιωματούχος πιστεύει ότι ο άνδρας είχε προετοιμαστεί για το θάνατο. Υπολόγισε ότι ο άνδρας ήταν περίπου 60 ετών.

Οι οργανώσεις των ιθαγενών υπολογίζουν τον αριθμό των φυλών που έχουν απομείνει μεταξύ 235 και 300, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή ορισμένες φυλές είχαν πολύ μικρή επαφή με την κοινωνία των εποίκων.

Τουλάχιστον 30 ομάδες πιστεύεται ότι ζουν βαθιά μέσα στη ζούγκλα και σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τον αριθμό τους, τη γλώσσα ή τον πολιτισμό τους.

“Επειδή αντιστάθηκε αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια επαφής, πέθανε χωρίς να αποκαλύψει σε ποια εθνότητα ανήκε, ούτε τα κίνητρα για τις τρύπες που έσκαψε μέσα στο σπίτι του”, έγραψε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Απομονωμένων και Πρόσφατα Επαφών Αυτοχθόνων Λαών (OPI) όταν έμαθε για το θάνατο του άνδρα.

“[Ο ίδιος] εξέφρασε ξεκάθαρα την επιλογή του να αποστασιοποιηθεί, χωρίς ποτέ να πει ούτε μια λέξη που θα επέτρεπε την ταύτισή του με κάποια γνωστή γλώσσα των ιθαγενών”.

Η OPI δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της Funai παρατήρησαν για πρώτη φορά τον άνδρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι αυτόχθονες ακτιβιστές βρήκαν μικρά αγροτεμάχια καλλιεργούμενης γης που είχαν καταστραφεί από εισβολείς κτηνοτρόφους και τα απομεινάρια κατοικιών που πιστεύουν ότι είχαν παρασυρθεί από τα τρακτέρ. Υπήρχαν επίσης μεγάλοι, σκαμμένοι με το χέρι λάκκοι.

Η απειλή από κτηνοτρόφους, χρυσοθήρες, υλοτόμους και ο ρόλος Μπολσονάρου

Η περιοχή, κατά μήκος των συνόρων της Βραζιλίας με τη Βολιβία, ήταν και παραμένει πεδίο επίθεσης κτηνοτρόφων, χρυσοθήρων και υλοτόμων που εποφθαλμιούν τους πολύτιμους φυσικούς πόρους της.

Η ανακάλυψη οδήγησε τον Funai να περιφράξει μια περιοχή όπου ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζει ανεμπόδιστα, και το 1997 δημιουργήθηκε επίσημα το καταφύγιο Tanaru.

Η OPI ζήτησε να διατηρηθεί το καταφύγιο στη σημερινή του κατάσταση και ζήτησε από τους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο παρελθόν και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.

Ο αριθμός των φυλών των οποίων η γη απειλείται έχει εκτοξευθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρου, το 2018. Ο αριθμός των εισβολών που καταγράφηκαν σε γη ιθαγενών αυξήθηκε από 109 το 2018 σε 305 πέρυσι, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Cimi.

Ο Μπολσονάρου έχει καταστήσει εδώ και καιρό σαφή την περιφρόνησή του για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, λέγοντας κάποτε ότι η Βραζιλία έκανε λάθος που δεν αποδεκάτισε τους ιθαγενείς όπως έκανε το ιππικό των ΗΠΑ. Πριν αναλάβει την προεδρία, ορκίστηκε να μην δώσει στους ιθαγενείς ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό γης, και τήρησε την υπόσχεσή του αυτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα