Αμερικανικές εκλογές: Πώς οι φανατικοί υποστηρικτές του Τραμπ απειλούν την ειρήνη

Διαβάζεται σε 7'
Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ
Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ AP Photo Alex Brandon

“Πνιγμένος” στον φανατισμό για τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρικτής του στέλνει σωρεία απειλητικών μηνυμάτων, έχοντας στο στόχαστρό του -φυσικά- τους Δημοκρατικούς. Ποιος είναι ο Τζέφρι Τζίλιο, η παραβατική συμπεριφορά του οποίου παραμένει ατιμώρητη.

Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και τώρα που διεκδικεί ακόμη μια θητεία στον Λευκό Οίκο, έχει καταφέρει να φανατίσει μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του.

Αναμφίβολα, το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, όταν ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα του προέδρου τους.

Ο φανατισμός τους, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Ο Τζέφρι Τζίλιο, είναι μόνο ένας εξ όσων “βομβαρδίζουν” τους αντιπάλους του πρώην προέδρου με απειλητικά μηνύματα, διατυπωμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγουν τη σύλληψη. Καθώς οι ανησυχίες για βία αυξάνονται ενόψει των εκλογών, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο άνδρας αυτός έχει ξεπεράσει τα όρια.

Ο 57χρονος Τζέφρι Τζίλιο εξοργίστηκε από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τον Ιούλιο. Έτσι, έκανε αυτό που είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν: ξέσπασε σε μια σειρά από απειλητικά μηνύματα.

«Προσπαθήσατε να σκοτώσετε τον Τραμπ», έγραψε στη σελίδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Facebook, αναφερόμενος σε ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν ότι ο Μπάιντεν ήταν συνεργός στην επίθεση της 13ης Ιουλίου. «Ελπίζω να κρεμαστείτε μια μέρα – το αξίζετε».

Στη συνέχεια, ο Τζίλιο τηλεφώνησε στον νομοθέτη του Κολοράντο, Στίβεν Γούντροου, έναν Δημοκρατικό που ασκούσε κριτική στον Τραμπ μετά το περιστατικό. «Ελπίζω να σου τινάξουν το κεφάλι» και «να σε μετατρέψουν σε ροζ ομίχλη», είπε σε φωνητικό μήνυμα.

Πιο πρόσφατα, μετά από ακρόαση του δεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς, ο Τζίλιο τηλεφώνησε στον γερουσιαστή των ΗΠΑ, Κόρι Μπούκερ, και απείλησε τον Δημοκρατικό του Νιου Τζέρσεϊ.

«Αν έρθετε για εμάς, καθίκια, θα πρέπει να ξεφορτωθούμε εσάς, τους βρωμερούς προοδευτικούς κερατάδες», είπε σε ένα φωνητικό μήνυμα. Αναφερόμενος στον Μπούκερ, ο οποίος είναι Αφροαμερικανός, ως «βρωμερός νέγρος», πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι απειλή, δεν με νοιάζει καθόλου για σένα».

Ο άνθρωπος που ρισκάρει για τον Τραμπ

Ο Τζέφρι Τζίλιο είναι ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής από την Καλιφόρνια, γνωστός για την αποστολή απειλητικών και εκφοβιστικών μηνυμάτων προς δημόσιους αξιωματούχους. Οι ενέργειές του καθοδηγούνται συχνά από θεωρίες συνωμοσίας και την έντονη υποστήριξή του προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Έχει στοχοποιήσει τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικανούς, ιδιαίτερα εκείνους που αντιτίθενται στην ατζέντα του Τραμπ.

Οι απειλές του περιλαμβάνουν ρατσιστική και βίαιη ρητορική, ωστόσο καταφέρνει να παρακάμπτει τα νομικά όρια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πλήρη δίωξή του από τις αρχές λόγω των προστασιών ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ.

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo

Παρά τις έρευνες από το FBI και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ο Τζέφρι Τζίλιο καταφέρνει να συνεχίζει τις δραστηριότητές του εκμεταλλευόμενος νομικά παραθυράκια, αν και οι απειλές του έχουν δημιουργήσει σημαντικό φόβο στα θύματά του​.

Επιπλέον, ένα άλλο άτομο με το όνομα Τζέφρι Τζίλιο δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα, υπηρετώντας ως πρόεδρος της Irvine Ranger Lacrosse, Inc., μια αθλητική οργάνωση στην Καλιφόρνια, χωρίς να σχετίζεται με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις του Τζέφρι Τζίλιο.

Απειλές και ύβρεις… με τρόπο

Ο Τζίλιο είναι μέρος ενός ισχυρού φαινομένου: ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ που χρησιμοποιούν απειλές και εκφοβισμό για να τρομοκρατήσουν τους αντιπάλους του πρώην προέδρου, αλλά είναι προσεκτικοί ώστε να μην χρησιμοποιήσουν γλώσσα που να δείχνει ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βία – ένα βασικό σημείο για τη δίωξη.

Η επίθεση του Τζέφρι Τζίλιο συμπίπτει με τη μεγαλύτερη αύξηση της πολιτικής βίας εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ τον Ιούλιο και της τελευταίας απόπειρας την Κυριακή. Αυτές οι επιθέσεις υπογραμμίζουν τους κινδύνους του σημερινού εμπρηστικού πολιτικού περιβάλλοντος. Ενώ οι πολιτικά υποκινούμενες απειλές είναι πιο διαδεδομένες στη δεξιά, σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες, εμφανίζονται σε όλο το ιδεολογικό φάσμα.

Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει για τον Τραμπ ότι έχει ρίξει λάδι στη φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας όλο και πιο εμπρηστική γλώσσα για να δαιμονοποιήσει τους ανθρώπους που θεωρεί εμπόδια στην επανεκλογή του, από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους μέχρι δικηγόρους και τοπικούς αξιωματούχους εκλογών. Κατά καιρούς, έχει περιγράψει την εκλογική αναμέτρηση ως μια αποκαλυπτική μάχη για τη σωτηρία της Αμερικής, επαναλαμβάνοντας την εμπρηστική ρητορική που χρησιμοποίησε πριν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο το 2021.

Ακαδημαϊκοί και νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι τέτοια γλώσσα μπορεί να πυροδοτήσει απειλές ή ακόμη και βία.

Σε μια σειρά συνεντεύξεων, ο Τζίλιο παραδέχτηκε ότι θέλει να εκφοβίσει τους αντιπάλους του Τραμπ ώστε να πιστεύουν ότι «ίσως υπάρχει κάποιος αρκετά τρελός εκεί έξω για να μας κυνηγήσει». Όμως, επιμένει ότι η γλώσσα του εμπίπτει στις προστασίες της ελευθερίας του λόγου που προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, καθιστώντας τον απρόσιτο από τη νομοθεσία.

Και, όπως είπε στο Reuters, σκοπεύει να προσθέσει ένα τουφέκι επίθεσης στη συλλογή του, φοβούμενος βία μετά τις εκλογές.

Πώς ο Τζίλιο καταφέρνει να διαφύγει τις κατηγορίες

Η ιστορία του Τζίλιο καταδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές αρχές σε μια ιστορική αύξηση των απειλών και παρενοχλήσεων κατά δημόσιων αξιωματούχων. Ο Τζίλιο έχει ερευνηθεί ή ανακριθεί από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), την Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ωστόσο, ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

«Πιέζω τα όρια», είπε ο Τζίλιο στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν θα έβλαπτε ποτέ κανέναν. «Αν πρέπει να πάω στη φυλακή επειδή κάποιος πιστεύει ότι είμαι πραγματική απειλή, ας είναι έτσι».

Η καμπάνια του Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Τζίλιο και ότι είναι άδικο να συνδέεται η επιθετική του γλώσσα με τον πρώην πρόεδρο. Σε συνέντευξή της, η εκπρόσωπος της καμπάνιας του Τραμπ, Καρολάιν Λεβίτ, δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε απειλές ως κάποιος που τραυματίστηκε στην απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο.

«Φυσικά, καταδικάζει τη βία και το μίσος σε όλες τις μορφές του», είπε.

Σημαίες υπέρ του Τραμπ
Σημαίες υπέρ του Τραμπ AP Photo Rebecca Blackwell

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ότι υποκινούν τις επιθέσεις εναντίον του, εν μέρει παρουσιάζοντάς τον ως απειλή για τη δημοκρατία. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ ασκεί πιο έντονη κριτική από αυτούς. Τακτικά αποκαλεί τους αντιπάλους του «προδότες», χαρακτηρίζει την καμπάνια του ως «εκδίκηση», αποκαλεί τους δημοσιογράφους «εχθρούς του λαού» και λέει ότι οι παράνομοι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

Ξεσπάσματα όπως αυτά του Τζίλιο είναι όλο και πιο συχνά. Οι απειλές κατά δικαστών, μελών του Κογκρέσου, αξιωματούχων εκλογών και άλλων δημόσιων υπαλλήλων βρίσκονται σε ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα. Το Reuters έχει ήδη τεκμηριώσει πώς η προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 απελευθέρωσε ένα κύμα απειλών από τους υποστηρικτές του, πολλές από τις οποίες ήταν βίαιες και οδήγησαν σε ομοσπονδιακές έρευνες. Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα για απειλές κατά εργαζομένων εκλογών.

Αλλά τα μηνύματα που στέλνει ο Τζίλιο βρίσκονται σε νομικό «γκρι» πεδίο, καθιστώντας τα πιο δύσκολο να διωχθούν. Οι εγγυήσεις της ελευθερίας του λόγου που προβλέπει το Σύνταγμα καλύπτουν όλες εκτός από τις πιο σοβαρές απειλές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα