Αμερικανικές εκλογές: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

default image

Αμήχανη η αντίδραση των διεθνών μέσων ενημέρωσης στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Για καταστροφή και πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία κάνουν λόγο τα περισσότερα απ' αυτά (Pics)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών και πολλοί μίλησαν για “τραγωδία”, άλλοι για “καταστροφή”, για κάποιους ήταν “η νίκη της οργής” και η “ρεβάνς” των απλών ανθρώπων.

Τα διεθνή ΜΜΕ διακρίνουν πάνω απ’ όλα στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον θρίαμβο του λαϊκισμού και την ανάδειξη ενός απρόβλεπτου προέδρου.

 

“Η νίκη της οργής” τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας λόγο για μια νίκη που “θα ενδυναμώσει τα κινήματα και τους λαϊκιστές ηγέτες σε όλον τον κόσμο”. Όσο για την υπόσχεσή του να “αποδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της”, η εφημερίδα την θεωρεί ως “ένδειξη υποχώρησης και απομονωτισμού”.

 

“Τραμποκάλυψη” είναι το λογοπαίγνιο που επέλεξε η αριστερή εφημερίδα Liberation. “Ας μην γελιόμαστε: η πρώτη δύναμη στον κόσμο βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροδεξιάς. Οι μισοί Αμερικανοί ψήφισαν, με πλήρη συνείδηση, έναν ρατσιστή, ψεύτη, σεξιστή, χυδαίο, μνησίκακο υποψήφιο. Αυτή η εκλογή είναι άλλη μια προειδοποίηση για εκείνους που πιστεύουν ότι η Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία το 2017”, στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

 

Από την πλευρά της, η δεξιά εφημερίδα Le Figaro βλέπει στην “αμερικανική οργή” που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία “τη μεγάλη εξαδέλφη των ευρωπαϊκών εξεγέρσεων. Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν θα διαλυθεί όπως ο σκοτεινιασμένος ουρανός το βράδυ μιας μάχης. Ούτε στη μια όχθη του Ατλαντικού, ούτε στην άλλη”, συνεχίζει.

 

Στη Γερμανία, η Sudduetsche Zeitung θρηνεί για “τη χειρότερη δυνατή καταστροφή το αδιανόητο που έγινε πραγματικότητα”.

H FAZ στον κεντρικό της τίτλο αναφέρει: “Πως αντιδρά ο κόσμος στη νίκη του Τραμπ”.

Η Deutche Welle τονίζει στο κεντρικό της άρθρο πως “Ο Τραμπ κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ”,  ενώ σχολιάζει πως η εκλογή του σόκαρε τον κόσμο, με τις αγορές να αισθάνονται τις πρώτες επιπτώσεις.

“Ομπάμα συγχαίρει τον Τραμπ” γράφει η  βρετανική εφημερίδα Guardian. Που λέει πως “Ο αμερικανικός λαός βυθίστηκε στην άβυσσο. Ο επόμενος πρόεδρος είναι ένας δογματικός και ασταθής άνθρωπος, ένα σεξουαλικό αρπακτικό και αιώνιος ψεύτης. Είναι ικανός για όλα.”

 

Η βρετανική Teleghraph επισημαίνει στο κεντρικό της θέμα πως “Είναι καιρός να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού,” και σχολιάζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να γίνει πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, μετά από την νίκη σοκ στις εκλογές.

“Αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών 2016: Ο Τραμπ νίκησε τη Κλίντον για να πάρει τον Λευκό Οίκο”, γράφει το BBC στην κεντρική σελίδα του.

 

Στην Ιταλία, η La Stampa είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Υπό τον τίτλο “Τραμπ, ένας τυφώνας οργής και δυσαρέσκειας”, εκτιμά ότι “η νίκη του Τραμπ επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας που είναι ικανή να μεταμορφώνεται συνέχεια” μολονότι προκαλεί “ένα χείμαρρο αβεβαιότητας” επειδή ο νικητής είναι θεωρείται απρόβλεπτος. “Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι συνέβη αυτή τη νύχτα: ο λαός της εξέγερσης χτυπά τις πόρτες μας”, συνεχίζει το άρθρο.

Από την πλευρά της La Repubblica αναφέρει: “Ο Τραμπ πρόεδρος, εκλογή σοκ στις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα έδωσε συγχαρητήρια. ‘Θα είμαι στην διάθεση όλων, είναι ώρα να ξεπεράσουμε το διχασμό.”

Η Fatto Quotiodiano γράφει “Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ: Ψάχνουμε για συμμάχους και όχι για συγκρούσεις στον κόσμο.”

Η Ισπανική El Pais τιτλοφορεί το κεντρικό της άρθρο λέγοντας: “Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος στις ΗΠΑ.”

Στην Αυστραλία, ο οικονομικός αναλυτής των εφημερίδων του ομίλου Fairfax Media προβλέπει μια “ασυνήθιστη οικονομική αστάθεια” και τον κίνδυνο “να αποσταθεροποιήσει ο Τραμπ τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της”.

 

Στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εφημερίδες επισημαίνουν την ήττα των πολιτικών και μιντιακών ελίτ. “Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τρεις λέξεις που ήταν αδιανόητες για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς” γράφει η New York Times παραδεχόμενη “ένα εξευτελιστικό πλήγμα για τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσκόπους και τη δημοκρατική ελίτ”.

Το Al Jazeera αναφέρει “Πρέοδρος Τραμπ” και σχολιάζει ο επιχειρηματίας και πρώην αστέρας ριάλιτι σόου,  από τη Νέα Υόρκη, εξασφάλισε τη νίκη έναντι της Κλίντον, μετά από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία.

 

Η Washington Post βλέπει μια νίκη “των ψηφοφόρων της υπαίθρου και των κατεστραμμένων βιομηχανικών ζωνών που θεωρούν ότι η πολιτική ελίτ τους εγκατέλειψε”. Εκφράζει όμως την ελπίδα ότι “ο κ. Τραμπ θα είναι καλύτερος πρόεδρος απ’ όσο πιστεύαμε” και ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί θα τον εμποδίσουν “να απελάσει χιλιάδες ανθρώπους, να σκίσει τις εμπορικές συμφωνίες, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου και να σαμποτάρει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, όπως είχε δεσμευτεί στην προεκλογική εκστρατεία του.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως “Ο Τραμπ εκτοξεύτηκε με μια συγκλονιστική εκλογική νίκη.”

Τέλος, το περιοδικό New Yorker, υπό τον τίτλο “Μια αμερικανική τραγωδία”, υπογραμμίζει ότι η νίκη του Τραμπ “ενώ ήταν γνωστός ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός του” υποδηλώνει ότι και άλλοι συμμερίζονται αυτά τα συναισθήματα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση πως “Ο Τραμπ κατευθύνεται στον Λευκό Οίκο μετά την σοκαριστική ήττα της Κλίντον.”

To Politico τιτλοφορεί το κύριο άρθρο του σημειώνοντας πως “Πρέοδρος Τραμπ. Στη μεγαλύτερη αναστάτωση της Αμερικανικής ιστορίας, ο δισεκατομμυριούχος σοκάρει το έθνος και τον Κόσμο.”

“Η συγκλονιστική νίκη του Τραμπ” σχολιάζει το CNN.

Πιο έντονη ήταν η τοποθέτηση της HuffingtonPost.com που γράφει στο κεντρικό της θέμα πως “Η Αμερική Θρηνεί”, σχολιάζοντας στη συνέχεια τις καταγγελίες που έχει δεχτεί ο νέος πρόεδρος από δεκάδες γυναίκες. “Εφιάλτης: Πέρεζ, Τραμπ… Η Αμερική εξέλεξε τον άνδρα που είπε ‘Τις αρπάζω από το μ….ι’ από την πρώτη γυναίκα πρόεδρο… το πάρτι τελειώνει με δάκρυα…”

“Καληνύχτα Αμερική” στο κυρίως θέμα της Ελληνικής HuffingtonPost.gr.

H ιστοσελίδα BuzzFeed γράφει “Ο Τραμπ κέρδισε” και σχολιάζει την ήττα της Κλίντον.

Τέλος, το Bloomberg σχολιάζει τις οικονομικές επιπτώσεις και τις απώλειες που έχει η εκλογή Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία σ’ ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο “Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα