Αμερικανός πολίτης απελευθερώθηκε από τις συριακές αρχές με τη βοήθεια της Μόσχας

default image

Επαφές με την κυβέρνηση της Συρίας έχουν κατά περιόδους οι ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια σπάνια συνεργασία των δύο χωρών

Ρόλο στην απελευθέρωση από τις συριακές αρχές ενός Αμερικανού πολίτη έπαιξε η Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός πήρε έναν Αμερικανό πολίτη από τη Συρία και τον πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα, μετά την επικοινωνία που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε βοήθεια για Αμερικανούς που αγνοούνται στη Συρία. Ο άνδρας παραδόθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα και πλέον έχει φύγει από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Συρίας απελευθέρωσε τον Kevin Dawes, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2012 σε ταξίδι στη Συρία.

Στον Dawes, ο ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ανεξάρτητος φωτογράφος, πρόσφατα επιτράπηκε να τηλεφωνήσει στην οικογένεια του και να λάβει ιατρική φροντίδα, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, έδειχνε ότι η συριακή κυβέρνηση επρόκειτο να τον αφήσει ελεύθερο.

 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι ο άνδρας απελευθερώθηκε πριν από αρκετές μέρες και έχει φύγει από τη Συρία, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. “Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για λογαριασμό του Αμερικανού πολίτη στη Συρία”, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες στην ανάμιξη της Ρωσίας στην υπόθεση.

Ο Τόνερ είπε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν επαφές κατά περιόδους με Σύριους αξιωματούχους, σε μια σπάνια συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, να παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα