Αν ακούσεις αυτό το είδος μουσικής στη Βόρεια Κορέα, πιθανότατα θα πεθάνεις

Διαβάζεται σε 2'
Αν ακούσεις αυτό το είδος μουσικής στη Βόρεια Κορέα, πιθανότατα θα πεθάνεις
AP Photo/Jon Chol Jin

Ένας 22χρονος εκτελέστηκε επειδή τόλμησε να ακούσει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση του 2024. Τι άλλο θα μπορούσε να σε φέρει στη θέση του.

Η θέση και η τύχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα είναι γνωστές. Οι σχέσεις της με τη Νότια άκρη επίσης.

Όλα, βρίσκονται μάλλον στη χειρότερη δυνατή τους φάση, αν σκεφτούμε τα χιλιάδες μπαλόνια με απορρίμματα που στέλνει η Πιονγκγιάνγκ στον Νότο και σε αυτά προσθέσουμε τα ευρήματα έκθεσης του 2024 από το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια πλευρά, με μαρτυρίες από 649 Βορειοκορεάτες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους.

Η έρευνα, μάλιστα, έδωσε και μία είδηση: Το 2022, ένας 22χρονος Βορειοκορεάτης εκτελέστηκε δημόσια επειδή παρακολούθησε και μοιράστηκε νοτιοκορεατικές ταινίες και άκουσε K-Pop, δηλαδή νοτιοκορεάτικη pop μουσική.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός ατόμου, ο νεαρός άνδρας από επαρχία της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκε δημόσια άκουσε 70 τραγούδια της Νότιας Κορέας, παρακολούθησε τρεις ταινίες και τις διένειμε, παραβιάζοντας έναν νόμο της Βόρειας Κορέας που εγκρίθηκε το 2020 και απαγορεύει την «αντιδραστική ιδεολογία στον πολιτισμό».

Η έκθεση περιγράφει τις εκτεταμένες προσπάθειες των αρχών της Βόρειας Κορέας για τον έλεγχο της εξωτερικής ροής πληροφοριών , ιδίως με στόχο τη νεολαία.

Άσπρα νυφικά και γυαλιά ηλίου

Στο στόχαστρο του Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως, δεν είναι μόνο η μουσική. Άλλες περιπτώσεις καταστολής περιλαμβάνουν τιμωρίες για «αντιδραστικές» πρακτικές, όπως οι νύφες να φορούν λευκά φορέματα, οι γαμπροί να κουβαλούν τη νύφη, να φοράνε γυαλιά ηλίου ή να πίνουν αλκοόλ από ποτήρια κρασιού: Όπως αναφέρει ο Guardian, όλα θεωρούνται έθιμα της Νότιας Κορέας (και όχι μόνο θα προσθέσουμε εμείς).

Τα κινητά τηλέφωνα ελέγχονται επίσης συχνά για ονόματα, εκφράσεις και αργκό που θεωρούνται ότι έχουν νοτιοκορεατική επιρροή, υποστηρίζει η έκθεση.

Η απαγόρευση της K-pop είναι μέρος μιας εκστρατείας για την προστασία των Βορειοκορεατών από την «κακοήθη» επιρροή της δυτικής κουλτούρας.

Το 2022, το Radio Free Asia που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι το καθεστώς καταστέλλει την «καπιταλιστική» μόδα και τα χτενίσματα, στοχεύοντας στενά τζιν και μπλουζάκια που έφεραν ξένες λέξεις, καθώς και βαμμένα ή μακριά μαλλιά.

Οι ειδικοί λένε ότι το να επιτραπεί στον λαϊκό πολιτισμό της Νότιας Κορέας να εισχωρήσει στη βορειοκορεατική κοινωνία θα μπορούσε να αποτελέσει “απειλή για την ιδεολογία που απαιτεί απόλυτη πίστη στην αλάθητη δυναστεία των Κιμ που κυβερνούν τη χώρα από την ίδρυσή της το 1948”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα