Αν βαριέσαι στο σπίτι, η NASA σε χρειάζεται
H NASA έχει τη λύση για όσους θέλουν να περάσουν την καραντίνα προσφέροντας. Πώς μπορούν να βοηθήσουν παίζοντας ένα εκπληκτικό video game
- 18 Απριλίου 2020 11:22
Εάν ψάχνετε κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνετε κατά το διάστημα της παγκόσμιας καραντίνας ελέω κορονοϊού, από το να δείτε κάποια ταινία ή σειρά στην τηλεόραση, τότε είναι η κατάλληλη ώρα να σηκώσετε μανίκια και να βοηθήσετε τους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Fastcompany.com, αυτό μπορείς να κάνεις στο νέο video-game της NASA, το Nemo-Net, στο οποίο μπορείς εικονικά να βουτάς σε νερά σε κάθε μέρος του κόσμου αλλά και να ταξινομείς κοράλια μέσω τρισδιάστων εικόνων από δορυφόρους για να βοηθήσεις τον υπερυπολογιστή της NASA να ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση.
“Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα όταν έμαθα, το 2012, ότι έχουμε χαρτογραφήσει μόλις το 5% του βυθού του ωκεανού. Φτάνοντας στο 2020, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 6%. Έχουμε χαρτογραφήσει όλο τον Άρη και το Φεγγάρι στο 100%.
Στη Γη βλέπουμε τους δορυφόρους της NASA και τους εμπορικούς δορυφόρους να ενημερώνονται καθημερινά με τις αλλαγές που υπάρχουν ενώ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τους ωκεανούς, που είναι το κυρίαρχο οικοσύστημα στον πλανήτη”, δήλωσε ο Ved Chirayath, βασικός ερευνητής σε σχετικό πρότζεκτ της NASA και αστροφυσικός.
Ελάχιστη είναι και η πρόοδος που έχει γίνει και στη χαρτογράφηση των κοραλλιογενών υφάλων, τα οποία μάλιστα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να παρέχουν με τροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και να προστατέυουν τις ακτές από τους τυφώνες.
Επειδή όμως θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να γίνει η χαρτογράφηση χειροκίνητα, η σκέψη των επιστημόνών είναι να χρησιμοποιήσουν τον υπερυπολογιστή της NASA για αυτό το σκοπό.
Κάπου εδώ έρχεται και η βοήθεια του απλού κόσμου καθώς όποιος παίζει το video-game, μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζει ένα κοράλι και έπειτα να το μαρκάρει με το “βουρτσάκι” στο παιχνίδι, στέλνει πίσω δεδομένα στους servers της NASA ώστε το σύστημα να το συγκρίνει με χαμηλότερης ανάλυσης δορυφορικά δεδομένα και να μαθαίνει πώς να αναγνωρίζει ένα κοράλι από μόνο του.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο Chirayath, ακόμα και τα παιδιά ταξινομούν κοράλια “με απίστευτη ακρίβεια”. Οι παίκτες μάλιστα μπορούν να κερδίζουν σήματα καθώς προχωράει το παιχνίδι, ενώ για αυτούς είναι “ένα πραγματικά χαλαρωτικό πολύχρωμο παιχνίδι”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χάρτης που θα δημιουργηθεί θα καλυψει 65.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που θα δώσει στην ανθρωπότητα ένα σημαντικό εργαλείο καταγραφής των κοραλλιογενών υφάλων σε μία περίοδο που η παρουσία τους είναι σε κίνδυνο.
*Σημειώνεται πως το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για οποιον θέλει να το κατεβάσει μέσω Mac, Iphone και Ipad.