Αναδίπλωση Μέι. Λέει ότι δεν γνώριζε για το διάταγμα Τραμπ

Αναδίπλωση Μέι. Λέει ότι δεν γνώριζε για το διάταγμα Τραμπ

Η πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος προσφύγων στις ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα όμως, η επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπερασπίστηκε της επιλογής της να αναζητήσει στενούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ και παρά την ευθεία επίθεση από πλευράς Εργατικών και του επικεφαλής τους Τζέρεμι Κόρμπιν, επέμεινε πως η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν πρέπει να αναβληθεί.

Τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο φουντώνει η συζήτηση για το κατά πόσο θα έπρεπε να διεξαχθεί κανονικά η συνάντηση Τραμπ – Μέι στο Λονδίνο, με διαδηλωτές και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να αντιδρούν εξαιτίας της απόφασης αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Αν με ρωτάει αν είχα ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απαγόρευση στους πρόσφυγες, η απάντησή είναι όχι

Απαντώντας σε ερώτημα που της έθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η Μέι είπε στο κοινοβούλιο: “Αν με ρωτάει (σ.σ. ο Κόρμπιν) αν είχα ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απαγόρευση στους πρόσφυγες, η απάντησή είναι όχι”. “Αν με ρωτάει αν είχα ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι το διάταγμα θα επηρέαζε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, η απάντηση είναι όχι. Αν ρωτάει αν ήμουν ενήμερη για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η απάντηση είναι ότι όλοι ήμασταν επειδή ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει ότι θα το έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του”, συμπλήρωσε η πρωθυπουργός.

Η σωστή εξωτερική πολιτική είναι να έρθεις σε σύγκρουση και να προσβάλλεις έναν δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό κράτους και από τους σημαντικότερους συμμάχους μας;

Από την άλλη, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απάντησε λέγοντας: “Η σωστή εξωτερική πολιτική είναι να έρθεις σε σύγκρουση και να προσβάλλεις έναν δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό κράτους και από τους σημαντικότερους συμμάχους μας;” αναρωτήθηκε και κάλεσε τον Κόρμπιν να απαντήσει τι θα έκανε εκείνος αν ήταν στη θέση της. Αναφερόμενη στην πτέρυγα των Εργατικών ρώτησε αν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απαγόρευση για Βρετανούς πολίτες που επηρεάζονται από το διάταγμα Τραμπ, με την κοινοβουλευτική της ομάδα να απαντά εν χορώ, όχι.

Πολίτες με διπλή υπηκοότητα στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισαν προβλήματα από την έκδοση του διατάγματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και πολίτες με βρετανική υπηκοότητα και καταγωγή από μία από τις επτά χώρες που υπόκεινται στον αποκλεισμό, δέχτηκαν συστάσεις να αποφύγουν τυχόν ταξίδια στις ΗΠΑ.

Η Μέι αναγκάστηκε ως εκ τούτου, να καταδικάσει απερίφραστα την απόφαση Τραμπ, παρά την θερμή υποδοχή της οποίας εκείνη έτυχε. “Ως αναφορά στο διάταγμα που ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε, αυτή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Είναι λανθασμένο” είπε και πρόσθεσε πως οι Συντηρητικοί της Βρετανίας δεν θα το έκαναν ποτέ. “Πιστεύουμε ότι είναι διχαστικό και λάθος”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/ Guardian

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα