Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το νομοσχέδιο πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το νομοσχέδιο πώλησης των F-16 στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι τροποποιήσεις για τους όρους της πώλησης των F-16 στην Τουρκία απαλείφθηκαν από το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού από την Ουάσιγκτον, οι τροποποιήσεις στους όρους πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την άμυνα.

Το τουρκικό πρακτορείο που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Αναντολού το οποίο επικαλείται η ΕΡΤ, επιτροπή του Κογκρέσου αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας (NDAA), το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Στην τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Anadolu, το κείμενο οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που είχαν υποβλήθεί από ομάδα αντιπροσώπων αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η κίνηση αυτή έγινε όταν δύο τροπολογίες που είχαν εισαγάγει οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Bob Menendez και Chris Van Hollen, οι οποίες δέσμευαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία υπό ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια και υπογραφεί από τον Πρόεδρο θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, αναφέρεται χαρακτηριστικά «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές.

Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία. Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη. Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα