“Ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή: “Κατάσταση πολέμου” με ρουκέτες και εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Ισραήλ
Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ AP Photo Tsafrir Abayov

Σε “κατάσταση πολέμου” το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, με χιλιάδες ρουκέτες και την εισβολή ένοπλων στρατιωτών σε περιοχές στα νότια και κεντρικά της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστίνιων δυνάμεων, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς σε περιοχές του νότιου και κεντρικού Ισραήλ, το πρωί του Σαββάτου (7/10).

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας την κυκλοφορία του κόσμου σε εξωτερικούς χώρους ενώ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων στρατιωτικών. Μεταξύ των ‘αποκλεισμένων’ περιοχών είναι το Τελ Αβίβ και η Μπερσέμπα.

Παράλληλα, ο επίτροπος της ισραηλινής αστυνομίας, Kobi Shabtai, ανέφερε σε δήλωσή του ότι

“βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Δεχόμαστε μια μαζική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 ενεργά σημεία ‘υψηλής έντασης’ στο νότιο Ισραήλ. Η αντιτρομοκρατική μονάδα Yamam βρίσκεται επί τόπου… Ολόκληρη η νότια περιοχή είναι κλειστή”.

Σημειώνεται ότι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεση στις χιλιάδες ρουκέτες της Γάζας, με την κινητοποίηση εκατοντάδων στρατιωτικών σε περιοχές που δέχονται επίθεση ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αξιωματούχων ασφαλείας.

Ισραήλ
Ισραηλινοί στρατιώτες AP Photo

Οι νεκροί αυξάνονται

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA δήλωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών δυνάμεων, ανατολικά του καταυλισμού Μπουρέιτζ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ο ένας από τους τραυματίες φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Ταυτόχρονα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των παλαιστινιακών δυνάμεων, με τους δύο να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος μίας γυναίκας.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος της περιοχής Kuseife, στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 νεκροί και αρκετοί ακόμα τραυματίες, μετά τις επιθέσεις στην πόλη.

Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Η Χαμάς καλεί τον παλαιστινιακό λαό να πολεμήσει

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωση την έναρξη της επιχείρηση στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.”Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου (7/10) μετά την επίθεση, λέγοντας ότι οι μαχητές του “ηγούνται μιας ηρωικής εκστρατείας με στόχο την υπεράσπιση του τζαμιού Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, των ιερών τόπων και των [Παλαιστινίων] κρατουμένων”. Τόνισε μάλιστα πως η επίθεση στο τζαμί Αλ Άκσα ήταν ο κύριος λόγος της σημερινής επίθεσης.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικού στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων.

“Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, το πρωί του Σαββάτου (7/10) ήχησαν σειρήνες συναγερμού που προειδοποιούσαν για εισερχόμενους πυραύλους για αρκετά λεπτά σε περιοχές του νότιου και κεντρικού Ισραήλ ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ακουγόταν η συνεχής βοή των εκτοξεύσεων, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες.

Στο Ισραήλ εκρήξεις ακούγονταν σε πόλεις γύρω από το Τελ Αβίβ και έξω από την Ιερουσαλήμ ενώ κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουγαν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, καθώς και ότι είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών.Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Γάζα-Ισραήλ
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ AP Photo /Fatima Shbair

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα το πρωί τη διείσδυση “απροσδιόριστου αριθμού τρομοκρατών”στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας. “Οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους”, πρόσθεσε ο στρατός, καθώς δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ για πάνω από μία ώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα