Λίβανος: Εννέα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε νέες εκρήξεις συσκευών

Διαβάζεται σε 2'
Εκρήξεις ασυρμάτων στο Λίβανο
Εκρήξεις ασυρμάτων στο Λίβανο AP Photo Mohammed Zaatari

Τουλάχιστον εννέα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ύστερα από εκρήξεις ασυρμάτων, που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ, σε πολλές πόλεις του Λιβάνου.

Εκρήξεις φορητών ασυρμάτων σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις του Λιβάνου το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις μία ημέρα μετά από μια ευρεία επίθεση κατά την οποία εξερράγησαν βομβητές που χρησιμοποιούνταν κυρίως από μέλη της Χεζμπολάχ, τραυματίζοντας πάνω από 2.800 άτομα και σκοτώνοντας 12.

Πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στις πόλεις Ναμπατιέ, Τύρος και Σάιντα στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπεκάα του Λιβάνου, στα ανατολικά της χώρας, από τις τελευταίες εκρήξεις συσκευών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις εκρήξεις έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άτομα.

Σύμφωνα με τις πηγές του, το Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για τους νεκρούς της προηγούμενης ημέρας.

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αποτυπώνει τη στιγμή μιας εκ των πολλών εκρήξεων, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια κηδείας.

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο μπήκαν ασύρματοι επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η ομάδα. Ανώτερη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν μικρές σε μέγεθος, παρόμοιες με τη χθεσινή επίθεση, και δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα.

Ορισμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Μπααλμπέκ, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο του Λιβάνου, ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε ένα νεκροταφείο, στη νότια Μπεκάα.

Πριν από τις αναφορές για νέες εκρήξεις το απόγευμα της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις βομβητών με στόχο τη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ υποδήλωναν «σοβαρό κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης στο Λίβανο και πρέπει να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

«Προφανώς η λογική του να εκραγούν όλες αυτές οι συσκευές είναι να γίνει ως προληπτικό χτύπημα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα