Ανακαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός κάτω από πυκνοκατοικημένη περιοχή της Νάπολης

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός κάτω από πυκνοκατοικημένη περιοχή της Νάπολης
Με χρήση κοσμικών ακτινών -χωρίς καν να σκάψουν- ερευνητές ανακάλυψαν ελληνικό οικισμό, κάτω από πυκνοκατοικημένη περιοχή της Νάπολης -κοντά στο κέντρο της πόλης. Scientific Reports

Με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, ερευνητές από την Ιταλία και την Ιαπωνία ανακάκλυψαν λείψανα Ελλήνων που είχαν εγκατασταθεί αρχικά στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Νάπολι.

Ένας αρχαίος ελληνικός οικισμός που χρονολογείται πριν 2.500 χρόνια ανακαλύφθηκε κάτω από την πυκνοκατοικημένη συνοικία Rione Sanità, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Αυτό αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, ανακαλύφθηκαν τα λείψανα των Ελλήνων που είχαν εγκατασταθεί αρχικά στην περιοχή, καθώς και οι κατακόμβες των Χριστιανών που έζησαν εκεί κατά τη ρωμαϊκή εποχή πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες.

Οι τοποθεσίες πιθανότατα χρονολογούνται από τότε που η πόλη της Νάπολης ονομαζόταν Cumae. Πριν γίνει γνωστή ως Νέα Πόλη. Διέθετε ναούς, ένα φόρουμ και πολλούς υπόγειους τάφους.

Τα 'ίχνη' των Ελλήνων κατοίκων της Νέας Πόλης. Scientific Reports

 

Διευκρινίστηκε ότι οι ερευνητές που συμμετείχαν γνώριζαν από καιρό ότι οι αρχαίες ελληνικές ταφές ήταν κρυμμένες κάτω από την πόλη, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλες. Δεν επέτρεπαν τα στρώματα των σύγχρονων κτιρίων την πρόσβαση στους αρχαίους υπονόμους, τις στέρνες και τους τάφους που βρίσκονταν 10 μέτρα κάτω από τους δρόμους,

Ερευνητές από την Ιταλία και την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν τεχνολογίας αιχμής και πιο συγκεκριμένα κοσμικές ακτίνες και λέιζερ, για να δουν αν όντως υπάρχουν τάφοι της ελληνιστικής περιόδου, χωρίς καν να σκάψουν.

Δεδομένου του βάθους του νεκρικού θαλάμου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν τμήμα της ελληνιστικής νεκρόπολης που χρονολογείται από τον 6 έως τον 3 αιώνα π.Χ.

Πιθανώς πρόκειται για τάφο ενός πλούσιου ατόμου, καθώς παραπέμπει σε εκείνους που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα υπογείως, σε άλλες περιοχές της Νάπολης.

Tι είναι οι κοσμικές ακτίνες

κοσμικές ακτίνες είναι τύπος ακτινοβολίας. Ο όρος ‘ακτίνες’ δεν είναι ακριβής, αφού πρόκειται για μικρά άτομα που κινούνται πολύ γρήγορα γύρω μας και μέσα μας, όλη την ώρα.

Όπως αναφέρει το Vox, κάθε τετραγωνικό εκατοστό της Γης στο επίπεδο της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου στην κορυφή του κεφαλιού μας, έρχεται σε επαφή με ένα από αυτά τα σωματίδια κάθε λεπτό.

Δεν τα νιώθουμε, δεν μας προκαλούν κακό. Κάποιες φορές όμως, έχουν περίεργες συνέπειες. Όπως η δυσλειτουργία των υπολογιστών, επηρεάζοντας τη μνήμη τους.

Οι επιστήμονες μελετούν τις κοσμικές ακτίνες από τις αρχές του 1900, αφότου ένας φυσικός που ανέβηκε σε αερόστατο ανακάλυψε πως η ακτινοβολία αυξάνεται, όσο πιο ψηλά πάμε. Αυτό σήμαινε πως έρχεται από κάπου στο διάστημα.

Έκτοτε διαπιστώθηκε πως πρόκειται για σωματίδια υψηλής ενέργειας που προέρχονται από διάφορες πηγές στο σύμπαν, όπως μακρινούς γαλαξίες, σουπερνόβα (αστέρια που εκρήγνυνται) και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες.

Αποτελούνται από πρωτόνια, ηλεκτρόνια και ατομικούς πυρήνες, συμπεριλαμβανομένων βαρύτερων στοιχείων.

Αυτά τα σωματίδια ταξιδεύουν στο διάστημα με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να έχουν εξαιρετικά υψηλές ενέργειες, πολύ υψηλότερες από αυτές που επιτυγχάνονται στους τεχνητούς επιταχυντές σωματιδίων.

Όταν οι κοσμικές ακτίνες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, αλληλεπιδρούν με τα μόρια του αέρα και παράγουν έναν καταρράκτη δευτερογενών σωματιδίων.

Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να δημιουργήσει μια βροχή σωματιδίων που μπορούν να ανιχνευθούν στην επιφάνεια της Γης.

Βρέθηκαν και τρόποι να γίνουν ορατά αυτά τα πολύ μικρά άτομα.

Οι κοσμικές ακτίνες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες καθώς παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αστροφυσική, τη σωματιδιακή φυσική και τις ιδιότητες της ύλης σε ακραίες συνθήκες.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής ενέργειας και της διεισδυτικής φύσης τους, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προκλήσεις για τα ηλεκτρονικά, τους δορυφόρους και τους αστροναύτες στο διάστημα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα