Ανάρτηση Πολωνού συγγραφέα στο Facebook μπορεί να τον στείλει στη φυλακή

Ανάρτηση Πολωνού συγγραφέα στο Facebook μπορεί να τον στείλει στη φυλακή
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα (AP Photo/Alik Keplicz, File)

Η ανάρτηση του Πολωνού συγγραφέα Jakub Zulczyk για τον πρόεδρο Ντούντα κρίθηκε από τους εισαγγελείς ως «προσβλητική» και «απαράδεκτη» και απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του.

Ένας δημοφιλής Πολωνός συγγραφέας και δημοσιογράφος μπορεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών λόγω μιας ανάρτησης που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία χαρακτήρισε «ηλίθιο« τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα.

Όπως αναφέρει το BBC, ο συγγραφέας Jakub Zulczyk κατηγόρησε τον κ. Ντούντα ότι δεν κατάλαβε την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, με αφορμή ένα tweet που έκανε στις 7 Νοεμβρίου ο Πολωνός πρόδρος. Στο tweet του ο Ντούντα έγραψε ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν αλλά τον συγχαίρει για την «επιτυχημένη εκστρατεία» του. «Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για μια επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία. Καθώς περιμένουμε τον διορισμό από τους εκλέκτορες, η Πολωνία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει με τις ΗΠΑ μια υψηλού επιπέδου στρατηγική εταιρική σχέση για μια ακόμη ισχυρότερη συμμαχία».

Ο Zulczyk σχολίασε το tweet του Ντόντα, γράφοντας στο Facebook ότι δεν υφίσταται “διορισμός από εκλέκτορες” και ότι ο Μπάιντεν κέρδισε καθαρά την εκλογική διαδικασία: «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αντρέι Ντούντα είναι ηλίθιος».

Η ανάρτησή του αυτή κρίθηκε από Πολωνούς εισαγγελείς ως «προσβλητική» και «απαράδεκτη» και απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του, κάτι που ο ίδιος ο Zulczyk πληροφορήθηκε για πρώτη φορά από τα ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πολωνία συνιστά έγκλημα η προσβολή ηγετών και θρησκευτικών αξιών και συμβόλων. Η Πολωνία έχει εννέα διαφορετικούς νόμους περί προσβολής και δυσφήμισης, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που καλύπτει τα κρατικά σύμβολα και όλοι φέρουν πιθανούς όρους φυλάκισης. Είναι πιθανό κάποιος να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης στη χώρα, εάν προσβάλλει για παράδειγμα τη σημαία οποιουδήποτε κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Zulczyk είναι ιδιαίτερα διάσημος συγγραφέας στην Πολωνία. Το μυθιστόρημά του «Blinded by the Lights» (2014) μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά από το HBO Europe.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα