Αναστάτωση στο Πεκίνο: Αυστηρά αστυνομικά μέτρα την επομένη της εμφάνισης πανό κατά του Σι Τζινπίνγκ

Αναστάτωση στο Πεκίνο: Αυστηρά αστυνομικά μέτρα την επομένη της εμφάνισης πανό κατά του Σι Τζινπίνγκ
Σι Τζινπίνγκ ap

Αυξημένα αστυνομικά μέτρα και λογοκρισία στο Διαδίκτυο στο Πεκίνο την επομένη της εμφάνισης πανό με αντικαθεστωτικά μηνύματα.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σήμερα στο Πεκίνο, όπως και η λογοκρισία στο Internet, για να εξαφανισθεί κάθε αναφορά στα εχθρικά προς τον Σι Τζινπίνγκ πανό που αναρτήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα εν όψει του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αυτή η εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στην κινεζική εξουσία στο Πεκίνο είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη σε μία πόλη που ελέγχεται από ολόκληρο στρατό δυνάμεων ασφαλείας, εθελοντών και κάμερες παρακολούθησης

Ακόμη περισσότερο ασυνήθιστη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη, την Κυριακή, των εργασιών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενός πολιτικού γεγονότος που συνοδεύεται από ακόμη ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας.

Χθες, δύο πανό με εχθρικά μηνύματα για τον πρόεδρο της Κίνας και την πολιτική του κατά του κορονοϊού αναρτήθηκαν σε γέφυρα του Πεκίνου, σύμφωνα με φωτογραφίες σε ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

«Πολλοί άνθρωποι είδαν τα πανό αυτά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που δεν κατονομάζεται στην κινεζική πρωτεύουσα. «Δεν θέλω προβλήματα με τις αρχές», εξήγησε διευκρινίζοντας ότι τα πανό αφαιρέθηκαν γρήγορα από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Οχι τεστ Covid, αλλά θέλω να φάω. Οχι Πολιτιστική Επανάσταση, αλλά μεταρρυθμίσεις. Οχι lockdown, αλλά ελευθερία. Οχι στον ηγέτη, αλλά εκλογές. Όχι ψέματα, αλλά αξιοπρέπεια. Δεν θέλω να είμαι σκλάβος, αλλά πολίτης», έγραφε στο ένα πανό.

Το δεύτερο πανό καλούσε τους πολίτες να κατέβουν σε απεργία και να διώξουν «τον προδότη δικτάτορα Σι Τζινπίνγκ».

Σήμερα, η παρακολούθηση των γεφυρών στο Πεκίνο έχει ενισχυθεί και ισχυρή αστυνομική παρουσία είναι ορατή κοντά στην γέφυρα Σιτόνγκ, όπου αναρτήθηκαν τα πανό.

Παράλληλα, έχουν αναβαθμισθεί τα μέτρα της λογοκρισίας στο Ιντερνετ.

Η αναζήτηση της λέξης «Πεκίνο» στο Weibo δεν βγάζει παρά αποτελέσματα πιστοποιημένων λογαριασμών, αντί της συνήθους καταιγίδας μηνυμάτων των χρηστών.

Το hashtag #ταείδα, που χρησιμοποιήθηκε για λίγο από τους χρήστες του Ιντερνετ, σήμερα δεν είναι διαθέσιμο.

Το κινεζικό καθεστώς παρακολουθεί στενά το Ιντερνετ. Οι λογοκριτές σβήνουν περιεχόμενο που δεν είναι ευνοϊκό για την κρατική πολιτική ή μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή. Πολλές ιστοσελίδες ξένων μέσων ενημέρωσης δεν είναι προσβάσιμες παρά μόνο μέσω VPN.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα