Αναστέλλονται πτήσεις προς τον Λίβανο υπό τον φόβο πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 3'
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ AP Photo Bilal Hussein

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη στιγμή που οι φόβοι για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνονται.

Το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, που κόστισε τη ζωή σε 12 παιδιά, “γύρισε” μια νέα σελίδα στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για μια γενικευμένη σύρραξη εντείνονται διαρκώς. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, με την ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου να αρνείται κάθε ευθύνη και τη Βηρυτό να ζητά τη διενέργεια “διεθνούς” έρευνας.

Το Ιράν προειδοποίησε από την πλευρά του τον “αιώνιο εχθρό του”, το Ισραήλ, για ενδεχόμενες “συνέπειες” που θα είχε μία ευρείας κλίμακας επίθεση στον Λίβανο, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της χώρας, Νάσερ Κανάνι, να δηλώνει πως “κάθε νέα περιπέτεια του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση του πολέμου στην περιφέρεια”.

Στον απόηχο της παραπάνω κλιμάκωσης που σημειώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που ανέστειλαν δρομολόγια και ακύρωσαν πτήσεις προς τη Βηρυτό, υπό τον φόβο γενίκευσης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, η Lufthansa, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε πέντε δρομολόγια προς και από την πρωτεύουσα του Λιβάνου έως τις 5 Αυγούστου, «για λόγους υπερβολικής προφύλαξης», ενώ οι θυγατρικές της Swiss, International Air Lines και Eurowings, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Η Turkish Airlines, η Ethiopian Air και η λιβανέζικη Middle East Airlines επίσης ακύρωσαν πτήσεις που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Βηρυτό την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως και πολλές άλλες χώρες, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί ότι παραμένει σε ισχύ η, από 15.10.2023, σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες «προσαρμόζουν τα προγράμματα πτήσεων τους στον Λίβανο» ή «εξετάζουν προσωρινές αλλαγές στα σχέδια πτήσεών τους» ως απάντηση στην αυξανόμενη ένταση και ενθάρρυνε τους ταξιδιώτες να επανεξετάσουν το ταξίδι τους στον Λίβανο.

Ο Νετανιάχου απειλεί με “σκληρή απάντηση” στον Λίβανο

Νωρίτερα, μετά την επίσκεψή του στο Ματζντάλ Σαμς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» μετά τον φονικό βομβαρδισμό, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.

«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή» είπε ο Νετανιάχου.

Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια συμβουλίου την Κυριακή, όπου Ισραηλινοί υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να αποφασίσουν για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η απάντηση θα είναι «περιορισμένη αλλά σκληρή».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι επιλογές για αντίποινα κυμαίνονταν από περιορισμένη αλλά σημαντική επίθεση σε υποδομές, όπως γέφυρες, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και λιμάνια, μέχρι το χτύπημα αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ ή τη στοχοποίηση υψηλόβαθμων διοικητών της.

Δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν στο Reuters ότι η οργάνωση ήταν σε κατάσταση συναγερμού και είχε εκκαθαρίσει βασικές τοποθεσίες τόσο στο νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα