Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα – Προ των πυλών η εισβολή του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα – Προ των πυλών η εισβολή του Ισραήλ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ MOHAMMED SABER

Τους 3.000 αγγίζουν οι νεκροί εκατέρωθεν στην έκτη ημέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή. Εγκρίθηκε η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ, υπό την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα.

Για έκτη ημέρα συνεχίστηκε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τα μέτωπα να “απλώνονται” όλο και περισσότερο. Τα ισχυρότερα πλήγματα ωστόσο, τα έχει “δεχθεί” η Λωρίδα της Γάζας. όπου περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Από την ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Αντίστοιχα, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται πλέον σε 1.400, μεταξύ των οποίων 447 παιδιά και 248 γυναίκες.

Σε μια προσπάθεια του Ισραήλ η Χαμάς να λήξει τις εχθροπραξίες, η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται για δεύτερη ημέρα “βυθισμένη” στο σκοτάδι, τη στιγμή που μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να πλήττουν τον παλαιστινιακό θύλακα.

SAID KHATIB/AFP

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ζητήσει να επιτραπεί η παράδοση καυσίμων στη Γάζα για “να μη μετατραπούν σε νεκροτομεία” τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στη Γάζα

Η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα, τις τελευταίες ώρες -με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης- είναι δραματική, ενώ διεθνείς οργανισμοί κάνουν έκκληση για επείγουσα δράση, καθώς «τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία» εν μέσω βομβαρδισμών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) χαρακτήρισε όσα εκτυλίσσονται «αποτρόπαια», εκλιπαρώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς «να μειώσουν τον πόνο των αμάχων».

Γάζα
Γάζα Ali Mahmoud/AP Photo

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που βοηθούν τους αμάχους, και απηύθυνε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για βοήθεια.

«Υποφέρουμε… και ο κόσμος δεν κουνάει ούτε το δαχτυλάκι του. Αυτό είναι ένα SOS προς όλο τον κόσμο… πρέπει να μας βοηθήσετε» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση ότι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας σταμάτησε τη λειτουργία του.

Τραμπ κατά Νετανιάχου: Ήταν απροετοίμαστος για την επίθεση

Με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ “βρήκε ευκαιρία” να επικρίνει τον Νετανιάχου για έλλειψη προετοιμασίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του 2024 έκρινε πως ο κ. Νετανιάχου «υπέστη πολύ άσχημο πλήγμα».

«Δεν έχει προετοιμαστεί. Ήταν απροετοίμαστος και το Ισραήλ ήταν απροετοίμαστο. Υπό τον Τραμπ, δεν θα χρειαζόταν καν να είναι προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τραμπ και Νετανιάχου είχαν στενή σχέση κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικάνου (2017-2021), όμως έκτοτε έχουν εμφανιστεί ρωγμές ανάμεσά τους.

Ο Νετανιάχου έδειξε στον Μπλίνκεν φωτογραφίες με νεκρά μωρά

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε σε ανάρτηση στο “X” (Twitter) «φρικτές φωτογραφίες από μωρά που δολοφονήθηκαν από τα τέρατα της Χαμάς», όπως ισχυρίζεται.

«Η Χαμάς είναι απάνθρωποι. Η Χαμάς είναι ISIS» αναφέρει στη σχετική δημοσίευση.

Οι τρεις φωτογραφίες δείχνουν δύο απανθρακωμένα μωρά και μια τρίτη με το αιματοβαμμένο σώμα ενός βρέφους.

Οι εν λόγω φωτογραφίες είναι μερικές από αυτές που έδειξε ο Νετανιάχου στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα