Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάφο – Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair

Διαβάζεται σε 4'
Φωτιά στην Πάφο
Φωτιά στην Πάφο facebook

Εκτεταμένες ζημιές στην Πάφο από τη φωτιά που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στη διάσωση κτηνοτρόφου προχώρησαν οι αρχές.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Πάφο λόγω μεγάλης φωτιάς που καίει στην περιοχή και οδήγησε στην κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός.

Η Ελλάδα αποστέλλει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το philenews.com. Αυτό προκύπτει από ενημέρωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο (2) αεροσκάφη.

Κατοικίες, ζώα και υποστατικά έχουν καεί στην περιοχή Ψάθι. Κάτοικοι του χωριού εκφράζουν παράπονα και αναφέρουν πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Προσπάθειες για εξασφάλιση εναέριων μέσων πυρόσβεσης από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, πληροφορίες αναφέρουν για αριθμό κατοίκων που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Μεγάλος αριθμός κατοικιών έχει προστατευθεί από τις δυνάμεις. Υπάρχει μεγάλο μέτωπο το οποίο αναπτύσσεται ανατολικά. Εκκενώθηκαν οι κοινότητες Πολέμι και Ψάθι.

Διάσωση κτηνοτρόφου, ο οποίος είχε αποκλειστεί σε υποστατικά ιδιοκτησίας του στην περιοχή Ψαθί. Άνδρες που επιχειρούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για πυρόσβεση, τον εντόπισαν και τον διέσωσαν. Γύρω στις 17:00 μεταφερόταν για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει πως φέρει μόνο εξωτερικά τραύματα και συγκεκριμένα ελαφρές εκδορές.

Η φωτιά κατευθύνεται λόγω των σφοδρών ανέμων προς Κούρδακα, Χούλου και Λεμώνα. Προχωρεί η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία σε εκκενώσεις των πιο πάνω κοινοτήτων κατόπιν αξιολόγησης. Πολύ δύσβατη περιοχή και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από όλο τον Κρατικό μηχανισμό και οργανωμένα εθελοντικά σύνολα.

Επιπρόσθετα τίθεται σε ενεργεία το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός με Υπουργική ομάδα στο ΚΣΕΔ, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξεως την Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Παρόν στο ΚΣΕΔ Ο Αρχιπύραρχος Π.Υ και ο Διευθυντής Τμ. Δασών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Εκκενώθηκαν τα χωριά Χούλου – Λεμόνα

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία εκκενώθηκαν τα χωριά Χούλου – Λεμόνα.

Σε άμεση ετοιμότητα ενημερώθηκαν να βρίσκονται και οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας του Αγίου Δημητριανού, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Χρειάσθηκε ωστόσο να εκκενωθούν και λίγες μεμονωμένες κατοικίες στο Πολέμι, που γειτνιάζει με το Ψάθι από τη νότια πλευρά.

Για αρκετές ώρες το σκηνικό στις κοινότητες αυτές της περιοχής Πολεμίου, είναι εφιαλτικό. Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα έγλειφαν κυριολεκτικά τις πρώτες διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες, αλλά και μόνιμες κατοικίες ανθρώπων, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης κατοικημένων περιοχών. Παράλληλα, η Αστυνομία, έκλεισε τον δρόμο από την τοποθεσία Λεμονάρι, στον κύριο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς προς Πολέμι και τον δρόμος από τον Άγιο Δημητριανό προς το Ψάθι. Η τροχαία κίνηση διοχετευόταν μέσω παραδρόμων.

Η φωτιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, ξέσπασε σε περιοχή με ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα. Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με έξι οχήματα ενώ συνέδραμαν άλλα τρία του Τμήματος Δασών και ένα από την Υπηρεσία Θήρας. Επιπρόσθετα εργάζονταν και προωθητές γαιών.

Στην περιοχή επιχειρούσε αρχικά ένα πτητικό μέσο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε ενίσχυση από τα διαθέσιμα τμήματα από όλη την επαρχία. Τις από αέρος προσπάθειες συνέδραμαν στη συνέχεια και τα δύο Ιορδανικά ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επίγειες δυνάμεις από Επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ.

Η Πυροσβεστική προχώρησε στην εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου στην περιοχή, όπου σε ετοιμότητα βρίσκονταν και επιπρόσθετες ισχυρές δυνάμεις από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης φαινόταν και από το γεγονός ότι οι καπνοί είχαν καλύψει μέχρι και την κοινότητα Τάλα, σε αρκετά χιλιόμετρα απόσταση νοτιότερα από το επίκεντρο της πυρκαγιάς, ενώ ορατοί ήταν και από μεγάλα τμήματα της πόλης της Πάφου, αλλά και στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι τα αίτια της πρόκλησης της πυρκαγιάς θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα