Ανυποχώρητη η Μέρκελ, απορρίπτει και πάλι τα κορονο-ομόλογα
Απέρριψε εκ νέου του κορονοομόλογα η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ειδικής τηλεδιάσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU).
- 09 Απριλίου 2020 18:36
Η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) απέρριψε και πάλι με σαφήνεια τα κορονο-ομόλογα με αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της τρέχουσας κρίσης.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες σε σημερινή ειδική τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU), η Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις δοκιμαζόμενες από τον κορονοϊό χώρες. Άλλοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ο καγκελάριος εμφανίστηκε μεν πολύ ανοικτή σε οικονομική αλληλεγγύη της Γερμανίας, αλλά για κοινό δανεισμό μέσω των λεγομένων κορονοομολόγων απουσιάζει η “πολιτική ένωση”, είπε σύμφωνα με τους ίδιους.
“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε”, αλλά απέρριψε τα ευρωομόλογα
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι», δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κριτική του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά παρέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, τονίζοντας ότι υπάρχουν επαρκή εργαλεία για να ξεπεράσουμε την κρίση και παραπέμποντας στο πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εφαρμοστεί μετά.
Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι, αν δεν υπάρξουν ευρωομόλογα «θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και κάθε χώρα να κάνει ό,τι νομίζει», η κυρία Μέρκελ συμφώνησε ότι «απαιτείται αλληλεγγύη» και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι», για να επαναλάβει ότι «η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά».
Σχετικά συγκεκριμένα με τα ευρωομόλογα, η καγκελάριος επανήλθε στην πάγια γερμανική θέση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένωση μεταφοράς χρέους και αναφέρθηκε στα υπόλοιπα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ προκειμένου να υπερβεί την κρίση και να επιδείξει αλληλεγγύη στα μέλη της. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί «πραγματική λύση», κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.
Η καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την ευχή το αποψινό Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία. «Θα ήταν ένα καλό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία στα μέτρα που έχουν προταθεί, το σύνολο των πόρων θα φθάνει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια – «και αυτό είναι αλληλεγγύη», είπε. Κατόπιν, είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα «ταμείο ανάκαμψης» για όλες τις χώρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Γερμανία, πρόσθεσε.
Αισιόδοξη για συμφωνία στο Eurogroup
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.
«Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε στο Βερολίνο. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η Γερμανία. «Και η Γερμανία θα το κάνει».
Ταυτόχρονα όμως, η Μέρκελ απέρριψε και πάλι την έκδοση κορονοομολόγων που ζητούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή την από κοινού ευθύνη για νέα χρέη. «Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.
Επιπλέον, «η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027», πρόσθεσε.