Ανυποχώρητοι οι Σέρβοι φοιτητές – Ζητούν την παραίτηση του Βούτσιτς
Διαβάζεται σε 6'Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Σέρβοι φοιτητές στο Νόβι Σαντ με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα του δυστυχήματος στην ομώνυμη πόλη.
- 02 Φεβρουαρίου 2025 14:38
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες παραμένουν στο Νόβι Σαντ και συνεχίζουν τον αποκλεισμό μίας γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, στο πλαίσιο μίας ιστορικής διαμαρτυρίας για την επέτειο των τριών μηνών από το τραγικό συμβάν στον σιδηροδρομικό σταθμό της ομώνυμης πόλης, όταν την 1η Νοεμβρίου του 2024 κατάρρευσε στέγη και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Παρά το τσουχτερό κρύο πολλοί φοιτητές παρέμειναν στη γέφυρα καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, κάποιοι σε σκηνές, άλλοι τυλιγμένοι σε κουβέρτες.
Εντυπωσιακή ήταν η βοήθεια κατοίκων της πόλης αλλά και επαγγελματιών, που έστησαν πάγκους και ετοίμαζαν σούπες, καφέδες, τσάι, κρέπες. Σε κάποιον πάγκο η Γιέλενα, μάστερ σεφ, μαγειρεύει γκούλας, ενώ οι βοηθοί της ετοιμάζουν κρέπες και διάφορα αφεψήματα. «Από τα μεσάνυχτα έως τις εφτά η ώρα το πρωί δώσαμε εκατοντάδες μερίδες γκούλας, φτιάξαμε χιλιάδες κρέπες και προσφέραμε πάνω από δέκα χιλιάδες καφέδες» δηλώνει η Γιέλενα στην τηλεόραση Ν1.
Οι φοιτητές κατέλαβαν τη γέφυρα, που φέρει την ονομασία “Ελευθερία”, στις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και θα παραμείνουν εκεί μέχρι σήμερα στις !5:00.
Οι γέφυρες Ζεζέλιεβα (Žeželjev) και Βαραντίνσκι (Varadinski) στον ποταμό Δούναβη αποκλείστηκαν επίσης από πλήθος διαδηλωτών για τρεις ώρες.
Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, από τους αγρότες που απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους κεντρικούς δρόμους στο Νόβι Σαντ και τους μοτοσικλετιστές που έφτασαν από ολόκληρη τη Σερβία, μέχρι βετεράνοι πολέμου, απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων και ταξιτζήδες.
«Αυτό που βλέπουμε είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους στην ιστορία της Σερβίας», είπε ο Dejan Bagarić, φοιτητής μεταπτυχιακού μιλώντας από την πόλη του Νόβι Σαντ. «Δεν υπήρξε ποτέ κάτι παρόμοιο, οι άνθρωποι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι γιατί όλοι έχουν χορτάσει τη διαφθορά και αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ διεφθαρμένη».
Εκτός, όμως, από τη διαφθορά ο σερβικός λαός έχει εξαγριωθεί και από την απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την τραγωδία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως αμέσως μετά το δυστύχημα, η ανακατασκευή του σταθμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μια κινεζική κρατική κοινοπραξία, ως μέρος ενός μεγάλου έργου υποδομής που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έδωσε ελάχιστη, έως καθόλου, προσοχή στους κανονισμούς ασφαλείας. «Δεν υπήρχε διαφάνεια, δεν υπήρχε δημόσιος διαγωνισμός για τη σύμβαση και στη συνέχεια όταν συνέβη το ατύχημα, δεν υπήρχε επιθυμία για δικαιοσύνη», είπε ο Čedomir Stojković, κορυφαίος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέβαλε ποινική μήνυση που τελικά ώθησε τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα.
«Αντίθετα, η κυβέρνηση έκανε αυτό που κάνει πάντα, προχώρησε σε μια πλήρη συγκάλυψη. Υπάρχει πολλή αλληλεγγύη, πολλή ενσυναίσθηση για τους φοιτητές, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν για να τους υποστηρίξουν, καθηγητές, αγρότες, όλοι», πρόσθεσε.
Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση δημοσιεύοντας απόρρητα έγγραφα σχετικά με την κατάρρευση του σιδηροδρομικού σταθμού και έφτασε στο σημείο να πει ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των φοιτητών.
Ωστόσο οι φοιτητές δηλώνουν ανυποχώρητοι. Μάλιστα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, πλέον στόχος τους είναι η καθαίρεση και του στενού συμμάχου του και προέδρου της χώρας Βούτσιτς.
Η Μαντόνα στο πλευρό των φοιτητών
Τους φοιτητές στη Σερβία στηρίζει και η Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια Μαντόνα, η οποία ανάρτησε στο instagram βίντεο από τις διαδηλώσεις με μουσική υπόκρουση το τραγούδι της “Like a Prayer”.
«Αυτό που δεν σας λένε τα Μέσα ενημέρωσης είναι ότι μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές διαδηλώσεις από το 1968 λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη Σερβία. Καθηγητές και δάσκαλοι ενώθηκαν με τους φοιτητές στις διαμαρτυρίες τους και η κυβέρνηση τους απειλεί ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Πρέπει να κάνουμε αυτή την κατάσταση να γίνει viral και να υποστηρίξουμε τους φοιτητές και τον λαό της Σερβίας», αναφέρει στην ανάρτηση της η Μαντόνα και ολοκληρώνει με τη φράση «Στεκόμαστε στο πλευρό της Σερβίας».
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Σερβία ξεκίνησαν πριν από δυόμιση μήνες με καταλήψεις στις σχολές και διαδηλώσεις με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο των 15 ανθρώπων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.
Όμως η εξέγερση των φοιτητών είναι ταυτόχρονα μια κραυγήδιαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, όπου ένα πρόσωπο, καταχρηστικά, συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες.
Οι φοιτητές στη Σερβία συχνά διακηρύττουν ότι θέλουν να ζήσουν σε μία «κανονική, δημοκρατική κοινωνία» όπου ο διαχωρισμός των εξουσιών θα είναι διακριτός.