Ανησυχία για το περιβάλλον

default image

Απαισιόδοξος ως προς την πολιτική που ακολουθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάζεται ο σύγχρονος Ελληνας

Απαισιόδοξος ως προς την πολιτική που ακολουθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάζεται ο σύγχρονος Ελληνας, σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ίδρυμα ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου εν όψει της 5ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας για το περιβάλλον.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες ενημερώνονται για το περιβάλλον κυρίως από την τηλεόραση, Θεωρούν σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα την καταστροφή των δασών, είναι πεισμένοι ότι για το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών ευθύνεται ο άνθρωπος και οι δραστηριότητες του. Στο ερώτημα ως προς τα καθημερινά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας πολίτης συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, διαπιστώνεται ότι όταν η καθημερινή δράση έχει οικονομική ανταλλακτική αξία για το νοικοκυριό (εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο σπίτι), τότε αυξάνεται η συχνότητα των δράσεων.

Οι πολίτες φαίνονται έντονα ενοχλημένοι από δράσεις που ρυπαίνουν συστηματικά το περιβάλλον και πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη δράση πρέπει να διακοπεί ανεξάρτητα αν έτσι προκύπτουν και αρνητικές επιπτώσεις για εργαζομένους. Επίσης φέρονται διατεθειμένοι είναι  να καταβάλουν ένα περιορισμένο περιβαλλοντικό πόρο, ώστε να συγκεντρωθεί το αναγκαίο κεφάλαιο διαμόρφωσης ενός ελεύθερου χώρου σε κάποιο δήμο.

Τέλος, Έλληνες δείχνουν πρόθυμοι να περιορίσουν τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων τους επιλέγοντας ως πρώτες προτεραιότητες την πύκνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων, ενώ στο θέμα των απορριμμάτων, θα αποδέχονταν ένα χώρο απόθεσης υπολειμμάτων, αρκεί να είχαν γίνει οι απαραίτητες μελέτες ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ εν όψει της 5ης Ιουνίου ετοιμάζονται εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.), ο Δήμος Αθηναίων και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) διοργανώνουν εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Τρίτη 5 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην Πλατεία Συντάγματος. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη σημασία της ανακύκλωσης, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία με ελληνική μουσική υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά.

Παράλληλα το απόγευμα της Τρίτης η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει κινητοποίηση με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στις παραλίες. Η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στους στύλους του Ολυμπίου Διός στις 18:30.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα