Ανησυχίες της Γερμανίας για την τάση του Παρισιού να “παίξει το χαρτί Τσίπρας”

default image

Με άρθρο της η εφημερίδα Λε Μοντ περιγράφει την αναταραχή στο Βερολίνο από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και το φλερτ του Γάλλου Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί η Καγκελαρία να γνώριζε πως οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου θα έβγαζαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι δυσάρεστες για αυτήν ειδήσεις συνεχίστηκαν και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όπως περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Λε Μοντ, το Βερολίνο δεν είδε με καθόλου θετικό μάτι τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την “ακροδεξιά” όπως χαρακτηρίζει τους ΑΝΕΛ και όχι με το Ποτάμι που κρίνεται πιο μετριοπαθές.

Το επόμενο κομμάτι που προκάλεσε πολιτικό συναγερμό στους κύκλους της κα. Μέρκελ είναι σαφώς η επαναφορά στο τραπέζι του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων που ξεκάθαρα έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επόμενο σημείο τριβής ήταν η συμβολική κίνηση όπως την χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, να είναι πρώτος συνομιλητής της νέας κυβέρνησης ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα και η απειλή του ελληνικού βέτο στις νέες κυρώσεις που εξήγγειλε η Ευρώπη. Μια θέση που κρίνεται από το Βερολίνο “ιδιαίτερα ανησυχητική” και κυρίως επειδή “προέρχεται από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ” που γνωρίζει “απόρρητες πληροφορίες”. Όπως σημειώνει το άρθρο στενοί κύκλοι της κα. Μέρκελ δεν αποκλείουν η Μόσχα, μέσω της Ελλάδας, ψάχνει να αποσταθεροποιήσει το ευρώ.

Τέλος, το θέμα της οικονομίας, η Αθήνα επιμένει στη διαγραφή του χρέους και την παύση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο πέρασμα των ημερών, οι αισιόδοξοι του Βερολίνου που πίστευαν σε ένα Αλέξη Τσίπρα “πιο πραγματιστή βλέπουν αυτή την εικόνα να λιώνει στα πόδια της Ακρόπολης”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γερμανία διατυπώνει τις ανησυχίες της για φωνές από τη γαλλική κυβέρνηση που μοιάζουν να θέλουν να εκμεταλλευτούν “το χαρτί Αλέξης Τσίπρας” προκειμένου να προωθήσουν μια πολιτική διαφορετική από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προτάσσει έντονα η Καγκελαρία.

Πηγή: Le Monde

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα