Ανθρωποκυνηγητό για τον καταζητούμενο Πουτζντεμόν – Εμφανίστηκε μετά από 7 χρόνια

Διαβάζεται σε 3'
Κάρλες Πουτζντεμόν
Κάρλες Πουτζντεμόν AP Photo/Joan Mateu

Ο καταζητούμενος Καταλανός αυτονομιστής Κάρλες Πουτζντεμόν επανεμφανίστηκε σε πολιτική συγκέντρωση και μετά εξαφανίστηκε ξανά, προτού τον συλλάβουν.

Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αψήφησε ένα ένταλμα σύλληψης προκειμένου να παραστεί σε πολιτική συγκέντρωση στη Βαρκελώνη σήμερα, Πέμπτη (08/08) έπειτα από επτά χρόνια αυτοεξορίας του και στη συνέχεια εξαφανίστηκε προτού η αστυνομία μπορέσει να τον συλλάβει.

Εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, ο Πουτζντεμόν μίλησε σε ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα της Καταλονίας από μια εξέδρα κοντά στο κοινοβούλιο της Καταλονίας προτού εξαφανιστεί στα παρασκήνια.

Είπε στο πλήθος πως έχει σκοπό να επαναφέρει την ώθηση για ανεξαρτησία που είχε βυθίσει την Ισπανία σε πολιτική κρίση πριν από επτά χρόνια.

“Σήμερα, πολλοί πίστεψαν ότι θα γιόρταζαν τη σύλληψή μου, και πίστεψαν πως αυτή η τιμωρία θα μας απέτρεπε — και εσάς”, είπε.

“Σήμερα, ήρθα για να τους υπενθυμίσω πως είμαστε ακόμα εδώ! Είμαστε ακόμα εδώ επειδή δεν έχουμε το δικαίωμα να τα παρατήσουμε”.

Κάρλες Πουτζντεμόν
Κάρλες Πουτζντεμόν AP Photo/Emilio Morenatti

Στελέχη του κόμματός του, του Junts, περιλαμβανομένου του προέδρου του κοινοβουλίου Ζοζέπ Ρουλ και μελών του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης, τέθηκαν στην κεφαλή πορείας προς το καταλανικό κοινοβούλιο μετά τη συγκέντρωση, με τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να εντοπίσουν τον Πουτζντεμόν ανάμεσά τους.

Η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως νέου προέδρου της Καταλωνίας, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία διακυβέρνησης των αυτονομιστών, ξεκίνησε εν μέσω σύγχυσης και εικασιών για το πού βρίσκεται ο Πουτζντεμόν και πώς θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί σε κοινή θέα.

“Έπρεπε να δούμε πώς το κράτος επέτρεψε σε αυτό τον εγκληματία να πραγματοποιήσει συγκέντρωση”, δήλωσε ο Ιγκνάθιο Γκαρίγκα, γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος Vox, στους δημοσιογράφους έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο. “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχει ακόμη συλληφθεί”.

Εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Πουτζντεμόν διέφυγε τη σύλληψη. “Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο Πουτζντεμόν δεν έχει ακόμη συλληφθεί”, είπε η εκπρόσωπος. “Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχουν στηθεί μπλόκα για να τον βρούμε”.

Ο Πουτζντεμόν, 61 ετών, διέφυγε στο Βέλγιο πριν από επτά χρόνια, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία και από τότε ζει στην εξορία. Είναι τώρα πιθανό να συλληφθεί βάσει ενός εκκρεμούς εντάλματος σύλληψης για φερόμενη υπεξαίρεση χρημάτων, κατηγορία την οποία αρνείται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα