Αντίποινα υπόσχεται η Χεζμπολάχ – Σε “μέγιστο συναγερμό” τα νοσοκομεία του Λίβανου

Διαβάζεται σε 6'
Χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο μετά την έκρηξη βομβητών της Χεζμπολάχ
Χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο μετά την έκρηξη βομβητών της Χεζμπολάχ AP Photo

Γεμάτα με τους χιλιάδες τραυματίες από τις εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών είναι τα νοσοκομία του Λιβάνου. Σιγή ισχύος από το Ισραήλ, το οποίο η Χεζμπολάχ κατηγορεί για την επίθεση.

Αντίποινα υπόσχεται η Χεζμπολάχ, μετά το φονικό κύμα εκρήξεων εκατοντάδων βομβητών που άφησαν πίσω εννέα νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στο Λίβανο το βράδυ της Τρίτης (17/09).

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα 10χρονο κορίτσι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ.

Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε νωρίς την Τετάρτη η Χεζμπολάχ, είπε πως «θα συνεχίσει, όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες, τις ευλογημένες επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας».

«Αυτός ο δρόμος συνεχίζεται και είναι ξεχωριστός από την δύσκολη λογοδοσία που πρέπει να αναμένει ο εγκληματικός εχθρός για τη σφαγή του την Τρίτη», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε στο Telegram.

Τα τελευταία στοιχεία από τους αρμόδιους αξιωματούχους κάνουν λόγο για περίπου 2.750 τραυματίες, με τους περισσότερους τραυματισμούς να αφορούν το πρόσωπο και τα χέρια. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ο πρέσβης του Ιράν στη Βηρυτό, Μοτζτάμπα Αμάνι.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έθεσε τα νοσοκομεία της χώρας σε «μέγιστο συναγερμό» και ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν από ασύρματες συσκευές επικοινωνίας. Τα σχολεία στον Λίβανο θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη.

Μαχητές της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν επίσης στην επίθεση, με αρκετούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Δαμασκού. Σύμφωνα με το Saberin News, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, κάποιοι φρουροί στη Συρία σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός τηρεί μέχρι στιγμής “σιγή ιχθύος” για τις εκρήξεις. Ωστόσο η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι διευρύνει τους στόχους του πολέμου, όπως σημειώνει ο Guardian.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι «δεν γνώριζε εκ των προτέρων για αυτό το περιστατικό». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν εμπλέκεται και δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται. Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει πώς αυτό θα επηρεάσει τις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα.

Μεγάλη αντεπίθεση ετοιμάζει η Χεζμπολάχ

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας για την οργάνωση σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης με το Ισραήλ. Οι εκρήξεις φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν τους χαμηλής τεχνολογίας μηχανισμούς που η Χεζμπολάχ έχει υιοθετήσει για να αποτρέψει στοχευμένες δολοφονίες των μελών της. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για μεγάλη αντεπίθεση της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ. «Κρατάμε τον Ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτήν την εγκληματική επιθετικότητα που στόχευσε επίσης και αμάχους», αναφέρει σε δήλωση της η οργάνωση. Ο γιος του αξιωματούχου της Χεζμπολάχ, Αλί Αμμάρ, αναφέρεται ότι σκοτώθηκε στις εκρήξεις, όπως και δύο γιοι άλλων εξέχοντων στελεχών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η οργάνωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο εκφράζει τα θερμότερα συγχαρητήρια και τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των έντιμων μαρτύρων που έχασαν τη ζωή τους χθες, Τρίτη, είτε στο νότιο μέτωπο στη Μπλίντα και το Μάτζνταλ Σιλμ, είτε στους μάρτυρες που σκοτώθηκαν στην δόλια και ευρείας κλίμακας επιθετικότητα μέσω του βομβαρδισμού συσκευών επικοινωνίας».

«Η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο θα συνεχίσει και σήμερα, όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες, τις ευλογημένες επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας, του λαού της και της αντίστασής της, καθώς και για την υπεράσπιση του Λιβάνου, του λαού του και της κυριαρχίας του. Αυτός ο δρόμος είναι συνεχής και ξεχωριστός από την δύσκολη λογοδοσία που πρέπει να αναμένει ο εγκληματικός εχθρός για τη σφαγή της Τρίτης, που διέπραξε εναντίον του λαού μας, των οικογενειών μας και των μουτζαχεντίν μας στον Λίβανο. Αυτή είναι μια άλλη λογοδοσία που θα έρθει, αν το θέλει ο Θεός» συνεχίζει και καταλήγει:

«Αυτό που συνέβη χθες θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας και τη θέλησή μας να συνεχίσουμε στο μονοπάτι του τζιχάντ και της αντίστασης, και είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την υπόσχεση του Θεού Παντοδύναμου στους πιστούς, υπομονετικούς μουτζαχεντίν για τη νίκη, αν το θέλει ο Θεός.»

Ο πρέσβης του Λιβάνου στον ΟΗΕ κάνει λόγο για “έγκλημα πολέμου”

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (UNGA), η οποία συζήτησε τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ την Τρίτη, ο πρέσβης του Λιβάνου στον ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η επίθεση θα επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ο Χατσέμ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι αψηφά το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την κυριαρχία της χώρας με τις επανειλημμένες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο από τον Οκτώβριο.

Οι εκρήξεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε όλο τον Λίβανο αποτελούν «μια εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση», δήλωσε η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Ζανίν Χένις-Πλάσκερτ. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημείωσε το «εξαιρετικά ασταθές» πλαίσιο.

Η Ιορδανία προσφέρει ιατρική βοήθεια στον Λίβανο

Η Ιορδανία προσφέρθηκε να παράσχει οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια χρειαστεί για να «θεραπεύσει τις χιλιάδες Λιβανέζους πολίτες που τραυματίστηκαν στον μαζικό βομβαρδισμό στον Λίβανο», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας σε ανακοίνωση στην πλατφόρμα X.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, για να προσφέρει την υποστήριξη της Ιορδανίας για την «ασφάλεια, την κυριαρχία και τη σταθερότητα» του Λιβάνου, μετά την επίθεση κατά την οποία εκατοντάδες εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου.

Ο Σαφάντι τόνισε επίσης την ανάγκη να σταματήσει η «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή, με τον άμεσο τερματισμό της «ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα και της κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ιρακινή ένοπλη ομάδα προσφέρει μαχητές και εξοπλισμό στη Χεζμπολάχ

Η Kataib Hezbollah, μια εξέχουσα ένοπλη ομάδα στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν, προσέφερε στήριξη στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετά τις επιθέσεις της Τρίτης με εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο Al-Monitor.

«Εμείς… θέτουμε όλες μας τις δυνατότητες στα χέρια των αδελφών μας στον Λίβανο και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να σταθούμε δίπλα τους μέχρι το τέλος, στέλνοντας μαχητές, εξοπλισμό και υποστήριξη, είτε σε τεχνικό είτε σε υλικοτεχνικό επίπεδο», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα