Αντίθετη η Γερμανία με τη διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Αντίθετη η Γερμανία με τη διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επικεντρώθηκαν στο θέμα της Τουρκίας, με την οποία οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε σήμερα κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυστηρά αντίθετη στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γκάμπριελ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαλέτα.

«Αυτό δεν θα βοηθήσει (…) Αυτό θα ήταν μια αντίδραση εντελώς λανθασμένη κατά την άποψή μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στη Μάλτα, αναμενόταν να αφιερώσουν το πρωινό στη συζήτηση του θέματος της Τουρκίας, μιας χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Αυστρία, μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι πολύ επικριτική έναντι της Άγκυρας, τάχθηκε ακόμη μία φορά υπέρ ενός επίσημου παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν το 2015 αλλά βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

Η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ επέκριναν τη μαζική καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς και τις συλλήψεις ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, διανοουμένων και δημοσιογράφων.

«Πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος να διατηρήσουμε αυτή την ψευδαίσθηση μιας προσχώρησης (στην ΕΕ) την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από την Ευρώπη», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, φθάνοντας στη Βαλέτα.

«Έχουμε επιτέλους ανάγκη μια καθαρή απόφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο», επέμεινε ο Κουρτς.

Μια τέτοια επιλογή μοιάζει αδιανόητη για το Βερολίνο. «Στο ΝΑΤΟ, δεν αποκλείσαμε την Τουρκία, ακόμη και την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας», υπενθύμισε ο Γκάμπριελ.

Κάνοντας λόγο για «ανησυχίες» των Ευρωπαίων, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό είπε πως θα ζητήσει «διασαφηνίσεις» σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία», είπε, απαριθμώντας τομείς συνεργασίας που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τους Ευρωπαίους, όπως η οικονομία «αλλά και θέματα για τους πρόσφυγες, για την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική, κάλεσαν επίσης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την Τουρκία.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διευκρινίσει πού βρίσκεται η Άγκυρα όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ έτσι ώστε να δώσει στις κυβερνήσεις της ΕΕ ένα σταθερό έδαφος για οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες», είπε ο Κέντερς.

Η Λιθουανία και η Ουγγαρία συνέστησαν προσοχή, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο με την Άγκυρα, ιδιαίτερα επειδή εξαρτάται από τη βοήθεια του Ερντογάν προκειμένου να διατηρηθεί ένας έλεγχος στη ροή σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι, πρέπει να μιλάμε, να ακούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Rene Rossignaud

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα