Η Σιβηρία στις φλόγες: Ανυπολόγιστη η καταστροφή – Μέτωπο φωτιάς 28 εκατ. στρεμμάτων
Πόλεις και χωριά έχουν "πνιγεί" σε μαύρο σύννεφο καπνού. Ζώα τρέχουν να σωθούν αναζητώντας τροφή και νερό. Μεγάλη η η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας.
- 03 Αυγούστου 2019 08:23
Είναι μία απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία.
Οι δασικές φωτιές στη Σιβηρία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με τις φλόγες να καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
H συνδρομή του ρωσικού στρατού στην κατάσβεση των πυρκαγιών αποδείχθηκε πολύ σημαντική.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εξάλειψαν τις εστίες στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και και του Ιρκούτσκ σε μια έκταση 900.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για έκταση “σταγόνα στον ωκεανό”, αν σκεφτεί κανείς οτι οι φωτιές μαίνονται σε 28 εκατομμύρια στρέμματα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι η επέκταση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία και την ρωσική Άπω Ανατολή, περιορίστηκε κατά πέντε φορές.
Τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 20 πτήσεις σε δυάδες, ενώ την εντολή για να συμμετάσχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία είχε δώσει στις 31 Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος.
Αν και οι φλόγες δεν απειλούν άμεσα τις πόλεις, αυτές έχουν καλυφθεί από πυκνό καπνό. Σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 800 κοινότητες έχουν “πνιγεί” σε μαύρο σύννεφο καπνού.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ορισμένες περιοχές που φλέγονται αναμένεται να βρέξει αλλά δυστυχώς όχι τόσο, ωστε να σβήσουν τα μέτωπα.
Στην επιστημονική κοινότητα η ανησυχία είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου δασών της Ακαδημίας Επιστημών της Σιβηρίας Αλέξάντρ Μπριουχάνοφ επισημαίνει ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας θα χρειασθούν τουλάχιστον 100 χρόνια.
Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου πυρόσβεσης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Ιρέκ Χασάνοφ εκτιμά ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν σημαντικές οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες.
Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες, απελευθερώνονται αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις επιπτώσεις να μοιάζουν εφιαλτικές..
Θύματα των πυρκαγιών και τα ζώα. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, φεύγουν από τις φωλιές τους, τρέχουν μακριά, αναζητώντας τροφή και νερό.
Οι φλόγες αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για πολλά είδη, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν, όπως είναι τα φίδια, οι σκαντζόχοιροι, τα έντομα.
Οι πυρκαγιές ωστόσο, δεν απειλούν τα 11 σπάνια είδη ζωών, τα οποία προστατεύονται από το ειδικό κρατικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Οικολογία». Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τίγρεις του Αμούρ, οι λεοπαρδάλεις της ρωσικής άπω Ανατολής και άλλα.