Άουσβιτς: Μηνύματα κατά του αντισημιτισμού από Ισραήλ και Πολωνία
Συμπληρώνοντας 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού κολαστηρίου του Άουσβιτς, οι Πρόεδροι Πολωνίας και Ισραήλ καλούν τον κόσμο να πολεμήσει τον αντισημιτισμό και τον φασισμό.
- 27 Ιανουαρίου 2020 17:27
Έκκληση για εντονότερες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπισθεί ο αντισημιτισμός πραγματοποίησαν οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Πολωνίας, καθώς η παγκόσμια μνήμη τιμά τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού κολαστηρίου στο Άουσβιτς, ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες για την επανεμφάνιση του μίσους κατά των Εβραίων.
«Σήμερα ακούμε φωνές που διασπείρουν το μίσος, στο Ίντερνετ, στους δρόμους και στα κέντρα της πολιτικής ισχύος. Είναι καθήκον μας να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τη νοσταλγία για τον φασισμό, τα βδελυρά τούτα κακά που απειλούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια των δημοκρατιών μας», δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σε εκδήλωση που οργανώθηκε κοντά στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1,1 εκατ. Εβραίοι και σήμερα έχει μετατραπεί σε Μουσείο Μνήμης.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος δεν παρέστη την περασμένη Παρασκευή στο Μνημείο Ολοκαυτώματος του Ισραήλ, ευχαρίστησε τον Ριβλίν για την παρουσία του στο Άουσβιτς.
«Τούτη η παρουσία αποτελεί ένδειξη μνήμης, είναι ένα ορατό σημάδι για την αντίθεση στην απάνθρωπη μεταχείριση, το μίσος, ενάντια σε κάθε μορφή μίσους, ιδίως του ρατσιστικού», τόνισε ο Ντούντα στην ίδια εκδήλωση.
Μολαταύτα, παρά τις αναμνήσεις και τα τεκμήρια για τις εμπειρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, μελέτες δείχνουν πως επιβιώνουν ακόμη αντισημιτικές συμπεριφορές.
Το 2019 η Ένωση κατά του Αντισημιτισμού (Anti-Defamation League) με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε μελέτη όπου τεκμαίρεται πως ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εμφορείται από «ολετήριες και διαβρωτικές» απόψεις, έναντι 19% των Αμερικανών. Το 42% των Γερμανών θεωρεί πως «οι Εβραίοι συνεχίζουν να μιλούν υπερβολικά για το τι συνέβη στο Ολοκαύτωμα».