Απάντηση Βρυξελλών σε Ερντογάν: Όλοι πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες
Σχόλιο ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο News 24/7 για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης
- 07 Δεκεμβρίου 2017 18:47
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες» απάντησε ο αξιωματούχος της ΕΕ σε ερώτηση που news247.gr για τις δηλώσεις Ερντογάν.
Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες
Ο Κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά 65 χρόνια, καθώς αυτό δείχνει την πρόθεση των δύο πλευρών να προχωρήσουν τις διμερείς τους σχέσεις και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρούν το διάλογο και την απευθείας επαφή τους».
Χρειάζεται δημιουργική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας
«Βλέπουμε αυτήν την επίσκεψη σαν επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ και η Τουρκία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και συνεργασία σε διάφορα πεδία, όπως το εμπόριο, τις μεταφορές, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας –πάνω σε αυτό είχαμε μία συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα στις 29/11- και στην οικονομία: αύριο θα έχουμε εδώ στις Βρυξέλλες μία συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας για την ανάπτυξη διαλόγου υψηλού οικονομικού επιπέδου. Χρειάζεται δημιουργική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και για να προχωρήσουμε αυτές τις σχέσεις παρακάτω», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ράπισμα και από Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Θέση για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία ζήτησε και πάλι επικαιροποίηση, πήρε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.