Από τη μετάλλαξη “μι” στην “όμικρον”: Τι απέγιναν οι “νι” και “ξι”
Η μετάλλαξη 'όμικρον' είναι η 13η του Covid-19 που κατεγράφη στα κιτάπια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Το 'όμικρον' είναι το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου. Γιατί προσπέρασαν δύο γράμματα;
- 29 Νοεμβρίου 2021 09:48
Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αποφασίσει να δίνει γράμματα του ελληνικού αλφάβητου στις μεταλλάξεις του κορονοϊού (ώστε να μην ‘στοχοποιούνται’ οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται και οι λαί τους, αλλά και να μπορεί ο κόσμος να καταλάβει πιο απλά την εξέλιξη -από το άλφα, στο βήτα κλπ) το NEWS 24/7 είχε γράψει για το λόγο που η συγκεκριμένη τακτική είχε εγκαταλειφθεί από την Επιτροπή Τυφώνων (στην ονοματοδοσία των έντονων καιρικών φαινομένων): είχε επισημανθεί πως το ελληνικό αλφάβητο δεν είναι το πιο εύκολο του πλανήτη, στην προφορά του και δημιουργεί συγχύσεις.
Στην Ελλάδα διαπιστώσαμε τι εννοούσαν οι των τυφώνων, με τη μετάλλαξη Mu που αρχικά αναφερόταν στην Ελλάδα ως ‘μου’, πριν διαπιστωθεί πως επρόκειτο για τη ‘μι’. Σε όλον τον πλανήτη κατάλαβαν το πρόβλημα τώρα, με την ‘όμικρον’. Βλέπετε, η μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Μποτσουάνα ήταν η 13η. Άρα ήταν η σειρά του ‘νι’. Τι απέγινε;
Στη λίστα του ΠΟΥ το ‘νι’ αναφέρεται ως ‘nu’. Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να το προσπεράσουν, καθώς έκριναν πως ευκόλως μπορεί να μπερδευτεί με το new (νιου) -σε προφορά. Το επόμενο γράμμα ήταν το ‘ξι’ (Xi). O ΠΟΥ διέγραψε και αυτήν την επιλογή, αφενός γιατί υπήρχε πάλι πρόβλημα με την προφορά, αφετέρου είναι το επίθετο του ηγέτη της Κίνας, Xi Jinping. Και κάπως έτσι, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έφτασαν στο ‘όμικρον’, που αναφέρεται ολογράφως.
Όλα τα παραπάνω τα εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Tarik Jasarevic σε σχετικό ερώτημα των New York Times.
Επισήμανε και ότι η πολιτική του οργανισμού απαιτεί “την αποφυγή πρόκλησης προσβολής στην όποια πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική και εθνοτική ομάδα”. Αρχικά δεν δόθηκαν διευκρινίσεις γιατί από τη ‘μι’ (mu), δηλαδή την 12η μετάλλαξη που είχε εντοπιστεί πρώτα στην Κολομβία, πήγαμε στην 15η (όμικρον) και αυτή η παράλειψη δημιούργησε διάφορες εικασίες. Η μια αφορούσε την τακτική που είχε δείξει και στο παρελθόν ο ΠΟΥ να είναι επιφυλακτικός με ό,τι αφορά την Κίνα.
Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών από το Τέξας, Ted Cruz έγραψε στο Twitter ότι “αν ο ΠΟΥ φοβάται τόσο πολύ το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πώς μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ότι θα τους εκθέσει, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να καλύψουν μια καταστροφική, παγκόσμια πανδημία;”
Σε περίπτωση που δεν το έχετε πρόχειρο, ας θυμίσουμε και πώς προκύπτουν οι μεταλλάξεις
Ο βιοχημικός και μοριακός βιολόγος, Γιώργος Νασιούλας είχε εξηγήσει στο Magazine πώς προκύπτουν οι μεταλλάξεις, καταρρίπτοντας το μύθο για το IQ του ιού. Περιληπτικά, είχε διευκρινίσει ότι “ο ιός κάνει ένα πράγμα νυχθημερόν: πολλαπλασιάζεται. Όπως το κάνει αυτό, προκύπτουν σφάλματα. Σκεφτείτε ένα βιβλίο που πάει στο τυπογραφείο. Έτσι αντιγράφει ο ιός τον εαυτό ου. Σε αυτά τα νέα ‘βιβλία’ υπάρχουν σφάλματα στην αλληλουχία του DNA που είναι τέσσερα γράμματα, σε αλληλουχία. Από ένα σωματίδιο δημιουργούνται 10 νέα που δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Είναι διαφορετικά και αυτό οφείλεται στη νέα αλληλουχία του DNA. Αυτό κάνει ο ιός. Δεν έχει στρατηγική, λογική ή τακτική. Ο άνθρωπος τα έχει όλα αυτά. Ο ιός απλά πολλαπλασιάζεται. Επίσης, αντέχει τα λάθη -που σημαίνουν ότι δημιουργεί νέες πρωτεΐνες και νέες ιδιότητες. Η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ προέκυψε από σφάλμα στη διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού, που έδωσε το πλεονέκτημα της μετάδοσης σε χρόνο μηδέν”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις