Από το Columbine στη Φλόριντα: Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ
Το χθεσινό πολύνεκρο περιστατικό στην Φλόριντα αύξησε τον αριθμό των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία, όπως και τη λίστα των θυμάτων και ξανάνοιξε την τεράστια συζήτηση για το πρόβλημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ
- 15 Φεβρουαρίου 2018 14:55
Οι 17 νεκροί στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα χθες ήρθαν να προστεθούν σε μία μεγάλη λίστα θυμάτων, η οποία φαίνεται να αυξάνεται διαρκώς.
Με κάθε σφαίρα γίνεται όλο και πιο προφανές ότι κανένα από τα περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία των ΗΠΑ δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έχει βαθύτατες αιτίες που σχετίζονται με μακροχρόνιες παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας, τις οποίες η πολιτική ελίτ της χώρας επιλέγει να αγνοεί.
Όπως ανέφερε η Νίκη Μπάκουλη στο κείμενό της με τίτλο “Στην Αμερική αγοράζεις όπλο, πιο εύκολα από κινητό τηλέφωνο”, οι νεκροί από όπλο εντός των ΗΠΑ από το 1968 είναι περισσότεροι από εκείνους που έχουν χάσει τις ζωές τους σε πολέμους, ενώ υπάρχει και ένα περιστατικό πυροβολισμών κατά πλήθους τον μήνα! Παρ΄όλα αυτά, η “παντοδυναμία” της NRA, της Αμερικανικής Ένωσης Όπλων που πιέζει για την διατήρηση των χαλαρών ελέγχων για την αγορά όπλων, εξακολουθεί να συντηρεί την κατάσταση μη καταγραφής και ταυτοποίησης των όπλων που κυκλοφορούν στην χώρα.
Τα πιο αιματηρά περιστατικά
Αν και με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία των ΗΠΑ δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο ήδη από τον 19ο αιώνα, αυτά που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “πολύνεκρα”, δηλαδή έχουν περισσότερους από 4 νεκρούς, αρχίζουν να αυξάνονται μετά το 1989.
Η πρώτη πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια: στις 17 Ιανουάριου 1989 στο Στόκτον της Καλιφόρνιας, ο 24χρονος Πάτρικ Έντουαρντ Πάρντυ εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο και δολοφόνησε πέντε παιδιά πριν αυτοκτονήσει.
Την δεκαετία του 90, τα πολύνεκρα περιστατικά σε σχολεία των ΗΠΑ ήταν 3 με σημαντικότερο(με τον μεγαλύτερο, μέχρι τότε, αριθμό νεκρών) την σφαγή στο λύκειο Κόλουμπάιν του Κολοράντο, όπου ένας 18χρονος και ένας 17χρονος δολοφόνησαν 12 συμμαθητές τους. Το περιστατικό αυτό, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, για ταινίες, τραγούδια και ντοκιμαντέρ. Δύο πολύνεκρες επιθέσεις κατεγράφησαν σε σχολεία την δεκαετία των 00s, ενώ σε αυτήν που διανύουμε, από μία σειρά περιστατικών, ξεχωρίζει αυτό του Sandy Hook όπου έχασαν την ζωή τους 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα everytownresearch, από το 2013 μέχρι και σήμερα στο σύνολο της επικράτειας των ΗΠΑ, έχουν πραγματοποιηθεί 290 περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα 18 από αυτά πραγματοποιήθηκαν μόνο μέσα στο 2018.
Στο συγκεκριμένο κείμενο ελήφθησαν υπόψη μόνο τα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε σχολεία και όχι αυτά σε πανεπιστήμια παρά το γεγονός ότι και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξε ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός περιστατικών και θυμάτων.
Πυροβολισμοί στο Δημοτικό Σχολείο Κλίβελαντ (Στόκτον-Καλλιφόρνια)
Στις 17 Ιανουαρίου 1989 ο σεσημασμένος Πάτρικ Πάρντυ εισβάλλει στο δημοτικό σχολείο του Στόκτον οπλισμένος και σκοτώνει 5 μαθητές, τραυματίζοντας 32 ακόμη, πριν αυτοκτονήσει. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν προσφυγόπουλα από την νοτιοανατολική Ασία.
Η σφαγή στο Westside Middle School
Στις 24 Μαρτίου 1998 ο 13χρονος Μίτσελ Τζόνσον και ο 11χρονος Άντριου Γκόλντεν δολοφόνησαν 4 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο στο σχολείο τους, Westside Middle School στο Άρκανσο . Οι δυο τους είχαν γεμίσει με όπλα το αυτοκίνητο της μητέρας του Τζόνσον. Τα όπλα τα είχαν κλέψει από τον παππού του Γκόλντεν. Την επόμενη οδήγησαν στο σχολείο και, αφού ξεφόρτωσαν τα όπλα, έθεσαν σε λειτουργία των συναγερμό πυρασφάλειας. Όταν μαθητές και καθηγητές βγήκαν έβγαιναν από το κτίριο, οι δυο τους άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 μαθητριών και ενός δασκάλου. Οι δύο έφηβοι συνελήφθησαν, ενώ μετά την απoφυλάκισή τους σε ηλικία 21 ετών, είχαν πολλές εμπλοκές με τον νόμο για περιστατικά που σχετίζονται με οπλοχρησία. Τα κίνητρά τους δεν έγιναν ποτέ σαφή.
Αιματοκύλισμα στο Κόλουμπαιν
Στις 15 Απριλίου 1999 ο 18χρονος Έρικ Χάρις και ο 17χρονος Ντύλαν Κλέμπολντ, μπήκαν στο σχολείο τους, το λύκειο Κόλουμπάιν στο Λίτλτον του Κολοράντο και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο, ενώ τραυμάτισαν 24 ακόμη άτομα, πριν αυτοκτονήσουν. Οι δυο τους είχαν σχεδιάσει με λεπτομέρειες την σφαγή, φροντίζοντας μάλιστα, να προκαλέσουν και έκρηξη σε άλλο σημείο για να τραβήξουν εκεί την προσοχή των αρχών.
Σύμφωνα με το αρχικό τους σχέδιο, θα προκαλούσαν έκρηξη με φιάλες προπανίου που βρίσκονταν στην καφετέρια του σχολείου και θα εκτελούσαν όσους εξέρχονταν του σχολείου. Οι αμερικανικές αρχές υπολογίζουν πως αν τελικά οι εκρήξεις πραγματοποιούνταν το σύνολο των μαθητών του σχολείου θα έχανε την ζωή του.
O Nτύλαν Κλέμπολντ
Όταν οι βόμβες δεν εξερράγησαν, εισέβαλαν στο σχολείο και προκάλεσαν την μεγαλύτερη μέχρι τότε σφαγή σε σχολείο των ΗΠΑ, η οποία αποτυπώθηκε σε κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τραγούδια.
Ο Έρικ Χάρρις
Τα κίνητρα των δραστών δεν έγιναν ποτέ γνωστά, αν και με βάση έρευνες φαίνεται να επιδίωκαν να μιμηθούν τρομοκρατικές ενέργειες του παρελθόντος.
Το περιστατικό στο Red Lake
Στις 21 Μαρτίου 2005, μία σειρά φόνων έλαβε χώρα στο Red Lake της Μινεσότα. Ο 16χρονος Τζέφρυ Γουάις σκότωσε τον παππού του, αστυνομικό της περιοχής και την σύντροφό του στο σπίτι τους και στη συνέχεια παίρνοντας τα όπλα του και το αλεξίσφαιρο γιλέκο, οδήγησε μέχρι το λύκειο της περιοχής όπου υπήρξε μαθητής μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Εκεί πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο φύλακα και στη συνέχεια έναν καθηγητή και πέντε μαθητές. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο 16χρονος αντάλλαξε πυροβολισμούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε μία άδεια αίθουσα.
Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, με συγγενείς να θεωρούν πως η αυτοκτονία του πατέρα του και το ατύχημα που άφησε σε κώμα την μητέρα του έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωσή του.
Πυροβολισμοί στο West Nickel Mines
Πέντε κορίτσια έχασαν την ζωή τους σε κοινότητα της θρησκευτικής ομάδας Άμις, όταν στις 2 Οκτωβρίου, ο 32χρονος Τσαρλς Καρλ Ρόμπερτς εισέβαλε σε σχολείο του χωριού Νίκελ Μάινς. Εκεί, υπό την απειλή όπλου, ζήτησε από τους μαθητές να κουβαλήσουν πράγματα από το φορτηγό του στην αίθουσα. Κατά την μεταφορά η δασκάλα της τάξης κατάφερε να διαφύγει σε κοντινή φάρμα προκειμένου να καλέσει την αστυνομία.
Ο Ρόμπερτς κράτησε ομήρους 10 μαθήτριες, επιτρέποντας στους μαθητές, και κάποιους γονείς που βρισκόταν στο κτίριο να φύγουν. Στην συνέχεια κάρφωσε σανίδες στην πόρτα και όταν έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τον διέταξαν να πετάξει το όπλο, εκείνος τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Μερικές στιγμές αργότερα, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά, οκτώ μαθήτριες δέχτηκαν σφαίρες, 5 έχασαν την ζωή τους και ο δράστης αυτοκτόνησε.
Το μακελειό στο Sandy Hook
Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα εισέβαλε στο δημοτικό Σάντυ Χουκ στο Νιουτάουν του Κονέτικατ και σκότωσε 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών, καθώς και 6 μέλη του προσωπικού. Πριν φτάσει στο σχολείο είχε δολοφονήσει την μητέρα του στο σπίτι τους, ενώ με την άφιξη της άμεσης δράσης στο σχολείο, αυτοκτόνησε.
Πρόκειται για το περιστατικό με περισσότερους νεκρούς σε σχολείο σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ και ξανάνοιξε για μία ακόμη φορά τη συζήτηση περί οπλοκατοχής και ευκολίας πρόσβασης στα όπλα.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο Λάντζα έδρασε μόνος και σχεδίασε την επίθεση, χωρίς όμως να εξακριβώνονται τα κίνητρά του. Σύμφωνα με μία αναφορά από τον αμερικανικό Συνήγορο του Παιδιού, ο δράστης έπασχε από σύνδρομο Άσπεργκερ, και από κατάθλιψη, άγχος και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αν και κατέληγε πως τίποτα από αυτά δεν οδήγησε στις πράξεις του. Κλείνοντας, η αναφορά σημείωνε πως τα ολοένα εντεινόμενα ψυχολογικά προβλήματα που ο δράστης δεν εξωτερίκευε, σε συνδυασμό με μία προδιάθεση για βία και την εύκολη πρόσβαση σε όπλα, αποτέλεσαν την ιδανική συνταγή για το περιστατικό μαζικής εκτέλεσης”.