Από τον πόλεμο στην παγκόσμια ύφεση – “Δύσκολο να την αποφύγουμε”, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Από τον πόλεμο στην παγκόσμια ύφεση – “Δύσκολο να την αποφύγουμε”, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Emilio Morenatti/AP Photo

Ορατός ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας ύφεσης σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μαλπάς. "Καμπανάκι" για τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού.

“Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση“, τόνισε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Μαλπάς, οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη πιο σκληρά δεδομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και αποθεμάτων τροφίμων και προμηθειών ενέργειας.

“Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών ενέργειας αρκεί για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της”, υπογράμμισε.

Στην Κίνα, η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίστηκε στην πανδημία της COVID-19, στον πληθωρισμό και στην προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μαλπάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια παγκόσμια ύφεση.

ΟΗΕ: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους λιμούς εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, που κάποτε εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακά όπως καλαμπόκι και σιτάρι.

Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε την αύξηση των τιμών των εναλλακτικών. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση – σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας – «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό».

«Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση για την κρίση είναι η επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των λιπασμάτων που παράγονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία, πίσω στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Γκουτέρες είπε επίσης ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι εξαγωγές τροφίμων σε κανονικά επίπεδα.

«Οι περίπλοκες συνέπειες για την ασφάλεια, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές», είπε.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια ημέρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού

Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και – πριν από τον πόλεμο – η Ουκρανία θεωρούνταν το καλάθι ψωμιού στον κόσμο, εξάγοντας 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικής παραγωγής το μήνα μέσω των λιμανιών της.

Αλλά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Ανέβηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία το Σάββατο.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει επί του παρόντος στην Ουκρανία από την προηγούμενη συγκομιδή, η οποία, εάν απελευθερωθεί, θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές.

Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια αυξανόταν ακόμη και πριν από την εισβολή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση την Τετάρτη.

«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο σιτηρών, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Βερολίνου. «Το κάνει σε μια εποχή που εκατομμύρια απειλούνται ήδη από την πείνα, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο κόσμος αντιμετώπισε τη «μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας της εποχής μας», η οποία είχε επιδεινωθεί από τον πόλεμο που επέλεξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα