Από τον Τσόρτσιλ στον Μπόρις: Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας που έκαναν “comeback” στη Ντάουνινγκ Στριτ
Αν ο Μπόρις Τζόνσον καθίσει ξανά στην πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα είναι ο μόνος που επέστρεψε στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την αποχώρησή του. Ποιοι πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί έκαναν comeback.
- 21 Οκτωβρίου 2022 14:40
Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στη Βρετανία τις τελευταίες ώρες με την παραίτηση της Λιζ Τρας, η οποία άντεξε μόλις 45 ημέρες στην καρέκλα της βρετανικής πρωθυπουργίας για να παραιτηθεί τελικά υπό την εσωτερική πίεση που δέχθηκε από το κόμμα των Συντηρητικών.
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα πολλά, ένα όμως φαίνεται πως προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση αλλά και την αντίδραση των Φιλελεύθερων, και αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, Times και Telegraph, “σκέφτεται” να λάβει μέρος στη κούρσα για την ηγεσία των Τόρις για να αντικαταστήσει τη διάδοχό του Λιζ Τρας.
Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός που αποχώρησε και επέστρεψε στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς θα ακολουθούσε μεταξύ άλλων τα βήματα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, του Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ και του Χάρολντ Ουίλσον.
Ας δούμε ποιοι ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας που έκαναν comeback στη Ντάουνινγκ Στριτ:
Ουίνστον Τσόρτσιλ
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επέστρεψε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το 1951 μετά από μια περίοδο αντιπολίτευσης που ακολούθησε την εκλογική του ήττα το 1945, ωστόσο αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα εσωκομματικής ψηφοφορίας.
Ο Σερ Ουίνστον, ως ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, εξελέγη από το κοινό στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 1951 και είχε περάσει περίπου έξι χρόνια στην αντιπολίτευση πριν επιστρέψει στην κυβέρνηση, αφού ψηφίστηκε εκτός έδρας στις γενικές εκλογές του 1945.
Οδήγησε τη χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το Συντηρητικό κόμμα είχε γίνει αντιδημοφιλές στο ευρύ κοινό. Ο Κλέμεντ Άττλη εξελέγη το 1945 με την πλειοψηφία των Εργατικών για να ηγηθεί της χώρας σε καιρό ειρήνης.
Παρ’ όλα αυτά, ο Σερ Ουίνστον παρέμενε ακόμα δημοφιλής στη Βρετανία. Στις γενικές εκλογές του 1951 το Συντηρητικό κόμμα έχασε τη λαϊκή ψήφο από τους Εργατικούς αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει 17 περισσότερες έδρες, δίνοντάς τους μια συνολική πλειοψηφία.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι το 1955, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Τον διαδέχθηκε ο Άντονι Ίντεν.
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν
Μπορεί αυτή η χρονιά να ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την πολιτική ζωή της Βρετανίας, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ημέρες του Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός όχι σε μία, ούτε σε δύο αλλά σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Independent, ο Γκλάντστοουν υπηρέτησε για 12 χρόνια ως πρωθυπουργός, με την καριέρα του να εκτείνεται σε τέσσερις θητείες από το 1868 και να τελειώνει το 1894.
Το 1867 διαδέχθηκε τον Λόρδο Ράσσελ στην αρχηγία του κόμματος των Φιλελευθέρων και το 1868 σχημάτισε την πρώτη υπό την προεδρία του κυβέρνηση, οπότε και κατάφερε να ψηφιστεί νόμος για τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.
Παραιτήθηκε το 1873 κατόπιν απορρίψεως ενός νομοσχεδίου του και δεν έπαψε να παρακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα, επιτιθέμενος με δριμύτητα κατά της φιλοτουρκικής πολιτικής του Μπέντζαμιν Ντισραέλι. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1880, με πλειοψηφία κέρδισε τις εκλογές και έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός.
Το 1886 σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση με πρόγραμμα τη χορήγηση πλήρους αυτονομίας στην Ιρλανδία. Επειδή η Βουλή καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, έγιναν εκλογές το 1892, οι οποίες τον έφεραν για τέταρτη φορά στη θέση του πρωθυπουργού. Το νομοσχέδιό του ψηφίστηκε από την Βουλή, αλλά απορρίφθηκε από τη Βουλή των Λόρδων. Τελικά, ο Γκλάντστοουν παραιτήθηκε οριστικά από την πολιτική το 1894.
Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ
Ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ υπηρέτησε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός το 1924 και για 9 μήνες και εν συνεχεία κατά την περίοδο μεταξύ 1929 και 1935.
Του ζητήθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε’ να σχηματίσει κυβέρνηση όταν η μικρή συντηρητική πλειοψηφία του Στάνλεϊ Μπάλντουιν αποδείχθηκε ακυβέρνητη.
Στη δεύτερη κυβέρνησή του μειοψηφίας το 1929, δημιούργησε προηγούμενο διορίζοντας τη Μάργκαρετ Μπόντφιλντ ως την πρώτη γυναίκα υπουργό.
Χάρολντ Ουίλσον
Ο Χάρολντ Γουίλσον ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1964 και παρέμεινε μέχρι το 1970, ενώ εξελέγη για δεύτερη φορά πρωθυπουργός από το 1974 έως το 1976.
Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου του 1964, οι Συντηρητικοί, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, ηττήθηκαν και πρωθυπουργός εξελέγη ο Χάρολντ Ουίλσον. Η πλειοψηφία, όμως, των Εργατικών έναντι της συμμαχίας Συντηρητικών-Φιλελεύθερων περιορίστηκε σε μόνο τέσσερις έδρες. Ωστόσο, οι Εργατικοί συνέχισαν να διεκδικούν και να κατέχουν την εξουσία μέχρι την επόμενη δεκαετία, με κάποια διαλείμματα συντηρητικής διακυβέρνησης. Ο Ουίλσον διετέλεσε πρωθυπουργός για οκτώ χρόνια, από το 1964 έως το 1970 και από το 1974 μέχρι το 1976
Όπως η Λιζ Τρας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πτώση της στερλίνας με τον Γουίλσον να αναγκάζεται να υποτιμήσει τη λίρα τον Νοέμβριο του 1967.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις