Από τους βομβητές στη δολοφονία Νασράλα: Οι 11 μέρες που συντάραξαν τον Λίβανο

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πλήττει κατοικημένη περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πλήττει κατοικημένη περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού Hussein Malla, File/AP Photo

Πώς από τις πολλαπλές φονικές εκρήξεις βομβητών φτάσαμε στην εξάλειψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ; Καρέ καρέ τα γεγονότα της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει κλιμακωθεί δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανοίγοντας στη Μέση Ανατολή έναν νέο κύκλο βίας.

Η κρίση ξεκίνησε με τη μυστηριώδη και φονική έκρηξη χιλιάδων συσκευών pager, που προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών μελών της Χεζμπολάχ. Η σύγκρουση εντάθηκε με στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης και μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, οι οποίες απαντήθηκαν με πυραυλικές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Αποκορύφωμα ήταν η “προδοτική σιωνιστική αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας“, που έπληξε τα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στο κέντρο της Βηρυτού, σκοτώνοντας τον επί 32 χρόνια ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Πώς φτάσαμε όμως στο βράδυ της Παρασκευής και τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες της δολοφονίας Νασράλα;

  • 17 Σεπτεμβρίου: Εξερράγησαν βομβητές μελών της Χεζμπολάχ

Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών (σ.σ.: ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων) που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, μετά το υποτιθέμενο “μήνυμα από την ηγεσία της οργάνωσης“. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

  • 18 Σεπτεμβρίου: Επίθεση με εκρηκτικά walkie-talkies

Μόλις μία ημέρα μετά την ευρεία επίθεση κατά την οποία εξερράγησαν βομβητές, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολλές πόλεις του Λιβάνου, όταν εξερράγησαν τα walkie-talkies μελών της Χεζμπολάχ.

Ο απολογισμός των θυμάτων ήταν 37 νεκροί, ενώ ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι πάνω από 3000.

  • 19 Σεπτεμβρίου: Επιθέσεις στον Λίβανο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος του IDF ανακοίνωσε ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε ευρείες επιθέσεις σε όλο τον Λίβανο. Μέσα σε δύο ώρες, καταστράφηκαν περίπου 100 εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ που ήταν έτοιμοι να πλήξουν το Ισραήλ.

  • 20 Σεπτεμβρίου: Πέφτει νεκρός ο Ιμπραήμ Ακίλ

Ο Ιμπραήμ Ακίλ, ηγέτης της ελίτ μονάδας Radwan της Χεζμπολάχ και για χρόνια στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, πέφτει νεκρός σε επίθεση από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο σπίτι του στο κέντρο της Βηρυτού.

  • 21 Σεπτεμβρίου: Προληπτική επίθεση

Η ισραηλινή αεροπορία ξεκινά νέες επιθέσεις στον Λίβανο, μετά την ανίχνευση προετοιμασιών για εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ. Οι επιθέσεις διαρκούν αρκετές ώρες, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ.

  • 22 Σεπτεμβρίου: Επεκτείνονται οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ αυξάνει τις επιθέσεις με πυραύλους προς το Ισραήλ, στοχεύοντας για πρώτη φορά περιοχές κάτω από τη γραμμή Χάιφα – Τιβεριάδας. Πύραυλοι χτύπησαν το εργοστάσιο όπλων Rafael και την αεροπορική βάση Ramat David. Το Ισραήλ απάντησε με νέες επιθέσεις στον Λίβανο.

  • 23 Σεπτεμβρίου: Το Ισραήλ χτυπά τη Χάιφα

Η αεροπορία του Ισραήλ ξεκινά νέα κύματα επιθέσεων σε αποθήκες πυραύλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ανάμεσά τους και πύραυλοι κρουζ κρυμμένοι κάτω από σπίτια στον νότο. Η Χάιφα γίνεται στόχος επιθέσεων για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου.

  • 24 Σεπτεμβρίου: Νεκρός άλλος ένας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξοντώνουν τον Ιμπραήμ Κουμπάισι, διοικητή της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ, σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Ο IDF ανέφερε ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν και άλλοι διοικητές. Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν σε όλο τον Λίβανο, ενώ ανιχνεύτηκαν πάνω από 300 εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ.

Φλόγες και καπνός υψώνονται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κατοικημένη περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού
Φλόγες και καπνός υψώνονται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κατοικημένη περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού 2024 Hussein Malla/AP Photo
  • 25 Σεπτεμβρίου: Πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Η Χεζμπολάχ απαντά στις συνεχόμενες επιθέσεις του Ισραήλ και εξαπολύει για πρώτη φορά πυραύλους επιφάνειας στο Τελ Αβίβ. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα David’s Sling. Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εντείνονται, με πάνω από 1.200 νεκρούς.

  • 26 Σεπτεμβρίου: Δολοφονία του Μοχάμεντ Σουρούρ

Ακόμη ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο υπεύθυνος των επιθέσεων με drones και πυραύλους κρουζ, ο Μοχάμεντ Σουρούρ, πέφτει νεκρός από τον IDF, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη, ο οποίος αναχαιτίστηκε επιτυχώς από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

  • 27 Σεπτεμβρίου: Νεκρός ο ηγέτης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα σκοτώνεται σε αεροπορική επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους επίσης περίπου 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Αλί Καράκι, διοικητής του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, διοικητές και ο στρατηγός Αμπάς Νιλφορουσάν της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς. Η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε πολλά άλλα κτίρια στη Βηρυτό, αφού προειδοποίησε τους κατοίκους για επίθεση.

Χασάν Νασράλα
AP Photo 2024 Vahid Salemi/AP Photo

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλος ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, προκαλώντας συναγερμό για το φόβο θραυσμάτων σε όλο το κεντρικό Ισραήλ. Ένας άλλος βαλλιστικός πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς την Ιερουσαλήμ, έπεσε στην περιοχή του περιφερειακού συμβουλίου του Μπινιάμιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα