Απόφαση – ορόσημο Μπάιντεν: “Ναι” στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16

Απόφαση – ορόσημο Μπάιντεν: “Ναι” στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16
F 16 (φωτογραφία αρχείου) ASSOCIATED PRESS

Στο πλευρό των συμμάχων των ΗΠΑ για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, είναι η Ουάσινγκτον, όπως ενημέρωσε την G7 ο Αμερικανός πρόεδρος. Η αλλαγή στάσης που ξάφνιασε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μετέδωσαν την Παρασκευή (19/05) το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενα πηγές.

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP.

Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Αλλαγή στάσης από τον Μπάιντεν

Η απόφαση αυτή αποτελεί αλλαγή στάσης του Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι δεν πίστευε ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τα F-16. Η απόφαση να υποστηριχθεί η εκπαιδευτική πρωτοβουλία ελήφθη πολύ γρήγορα, είπαν αξιωματούχοι, και πάρθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο μετά από συναντήσεις με τους ηγέτες της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου το θέμα των F-16 στην Ουκρανία ήταν βασικό σημείο συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ πίεζε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες τις χώρες που έχουν τα αεριωθούμενα στο απόθεμά τους να τα στείλουν στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί καλύτερα από τις καθημερινές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ φιλοξένησαν δύο Ουκρανούς πιλότους σε μια στρατιωτική βάση στο Τουσόν της Αριζόνα, για να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας προσομοιωτές πτήσης και να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα χρειάζονταν για να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Το Κογκρέσο διέθεσε χρήματα στον προϋπολογισμό του 2023 για τέτοια εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα