Αποκάλυψη BBC: Γιατί Ρώσος πιλότος άνοιξε πυρ κατά βρετανικού μαχητικού το 2022

Αποκάλυψη BBC: Γιατί Ρώσος πιλότος άνοιξε πυρ κατά βρετανικού μαχητικού το 2022
RAF αεροσκάφος (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ρωσικό μαχητικό αεροσφάφος άνοιξε πυρ κατά βρετανικού αεροσκάφους σε διεθνή εναέριο χώρο. Τότε είχαν αποδώσει το περιστατικό σε "τεχνική δυσλειτουργία". Τι πραγματικά συνέβη.

Συναγερμός είχε σημάνει τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ρωσικό μαχητικό αεροσφάφος άνοιξε πυρ κατά βρετανικού αεροσκάφους σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από “τεχνική δυσλειτουργία” και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποδέχθηκε αμέσως την εν λόγω εξήγηση. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά αποκαλύφθηκε τι πραγματικά συνέβη στους αιθέρες εκείνη τη μέρα.

Σύμφωνα με το BBC, ένας Ρώσος πιλότος μαχητικού Σουκόι, προσπάθησε να καταρρίψει ένα αεροσκάφος παρακολούθησης της RAF με πλήρωμα 30 ατόμων στη Μαύρη Θάλασσα καθώς πίστευε ότι είχε άδεια να εκτοξεύσει πυραύλους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πιλότος εκτόξευσε δύο πυραύλους, ο πρώτος από τους οποίους αστόχησε και όπως δείχνει πλεόν η έρευνα

Το χρονικό

Το αεροπλάνο της RAF – με πλήρωμα έως 30 ατόμων – πετούσε σε μια αποστολή επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU-27.

Οι υποκλαπείσες επικοινωνίες δείχνουν ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους νόμιζε ότι του είχε δοθεί άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος, μετά από μια διφορούμενη εντολή που έλαβε από ρωσικό επίγειο σταθμό. Ωστόσο, ο κυβερνήτης στο άλλο μαχητικό δεν το έκανε και η έρευνα δείχνει ότι μάλωσαν αναφορικά με το περιεχόμενο της εντολής.

Απαντώντας σε αυτές τις νέες αποκαλύψεις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρκέστηκε να πει: “Πρόθεσή μας ήταν πάντα να προστατεύσουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας, να αποφύγουμε την περιττή κλιμάκωση και να ενημερώσουμε το κοινό και τη διεθνή κοινότητα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα