Αποκάλυψη Guardian: Εταιρεία λόμπι που είχε σχέσεις με τους Τόρηδες επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές του Κονγκό

Αποκάλυψη Guardian: Εταιρεία λόμπι που είχε σχέσεις με τους Τόρηδες επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές του Κονγκό
Εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό AP Photo/Jerome Delay

Η εταιρεία λόμπι CT Group που διατηρούσε σχέσεις με το Συντηρητικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας φαίνεται να σχεδίασε μυστική εκστρατεία για να επηρεάσει τις εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με αντάλλαγμα εκατομμύρια λίρες.

Σε μια αποκάλυψη μεγάλων πολιτικών διαστάσεων προχώρησε ο Guardian, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία λόμπι CT Group, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία, οργάνωσε μυστική εκστρατεία, προκειμένου να επηρεάσει τις εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στόχος ήταν η οικονομική και εμπορική εκμετάλλευση της αναπτυσσόμενης αφρικανικής χώρας για λογαριασμό της Καναδικής εταιρείας εξορύξεων, First Quantum, η οποία θα έδινε ως αντάλλαγμα στην CT εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν συνιδιοκτήτης της εταιρείας λόμπι ήταν ο Αυστραλός βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος των Συντηρητικών, Sir Lynton Crosby.

Ο Crosby πιστώνεται ως ο εγκέφαλος μίας σειράς προεκλογικών εκστρατειών των Τόρηδων, όπως του David Cameron, της Teresa May και του Boris Johnson ενώ πολλοί πρώην υπάλληλοι της CT Group φαίνεται να έχουν αναλάβει στο παρελθόν υψηλόβαθμες θέσεις τόσο στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος όσο και στην ίδια την βρετανική κυβέρνηση.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Mark Fullbrook, ο οποίος διηύθυνε την εταιρεία λόμπι μαζί με τον Crosby και διετέλεσε επικεφαλής του προσωπικού της Downing Street μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2022.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της CT Group στην Αφρική είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς η νέα ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει έναν άλλο μακροχρόνιο συνεργάτη του Crosby, τον Isaac Levido, για να διευθύνει την επόμενη προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

Το παρασκήνιο πίσω από τις εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Σύμφωνα ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν και επικαλείται ο Guardian, η CT Group είπε στους εκπροσώπους της Καναδικής εταιρείας εξορύξεων First Quantum Minerals ότι τόσο ο Crosby όσο και ο Fullbrook επρόκειτο να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) το 2011.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρεία λόμπι θα κέρδιζε έως και 1,2 εκατομμύρια λίρες από την First Quantum, για ένα έργο που, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, θα διαρκούσε επτά μήνες ενώ είχε συμφωνηθεί αμοιβή μπόνους ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, αν η CT Group πετύχαινε ορισμένους στόχους.

Στα τέλη του 2010, όταν η ΛΔΚ ανακάλεσε τις άδειες εξόρυξης χαλκού από την First Quantum, η εταιρεία συγκέντρωσε τους καλύτερους δικηγόρους για να προσβάλει την συγκεκριμένη απόφαση στα διεθνή δικαστήρια. Όπως αποκαλύφθηκε, μερικούς μήνες αργότερα η Quantum ζήτησε την υποστήριξη της CT Group.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, τον Μάιο του 2011, η CT Group, που τότε είχε την επωνυμία CTF Partners, είπε στην First Quantum ότι οι επικείμενες εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό “αντιπροσωπεύουν μια πραγματική ευκαιρία να επηρεάσουν το μέλλον της χώρας. Η τεχνογνωσία και η διακριτικότητα της εταιρείας μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας“.

Το σχέδιο της εταιρείας λόμπι είχε δύο σκέλη. Από τη μία θα παρείχε “άμεση υποστήριξη στον υποψήφιο που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο, Joseph Kabila και από την άλλη θα επιχειρούσε να υπονομεύσει και να δυσφημίσει τον Kabila, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ενιαία άποψη στην παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία θα ενθάρρυνε τη δικαίωση της Καναδικής εταιρείας First Quantum.

Με λίγα λόγια, αν στο πρόσωπο του Kabila οι διεθνείς ηγέτες και ο ευρύτερος αφρικανικός και ευρωπαϊκός κόσμος έβλεπαν έναν διεφθαρμένο πολιτικό, η ένσταση που είχε καταθέσει κατά της Καναδικής εταιρείας εξορύξεων στα διεθνή δικαστήρια θα στερούταν εγκυρότητας και πιθανώς η εταιρεία να κέρδιζε τη δικαστική διαμάχη.

Joseph Kabila AP Photo/Frank Franklin II

Ο Kabila κατηγορήθηκε πράγματι για εκτεταμένη διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά κατάφερε παρ’ όλα αυτά να ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, σε μια ψηφοφορία που οι διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν “ελλιπούς αξιοπιστίας”.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, όμως, δεν έκαναν λόγο για “ψηφοφορία αδιαφάνειας”, αντιθέτως έδειξαν ότι οι Βρετανοί λομπίστες ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι να επέμβουν αθόρυβα στις πολιτικές διαδικασίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογνκό, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα εμπορικά συμφέροντα της Καναδικής εταιρείας First Quantum.

“Λομπιστική επέμβαση” και στη Ζάμπια

Τρία χρόνια μετά την εκστρατεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η CT Group επεξεργαζόταν ένα ακόμη μυστικό πολιτικό σχέδιο. Αυτή τη φορά στη γειτονική Ζάμπια, όπου η First Quantum είναι η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στη χώρα και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.

Τα ευαίσθητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκάλυψαν ότι το 2014 η CT Group διεξήγαγε δημοσκοπήσεις και έρευνες κοινού στη Ζάμπια και στη συνέχεια τροφοδοτούσε τον πελάτη της, First Quantum, με πληροφορίες σχετικά με το ποιο πολιτικό κόμμα “θα είχε πιθανότατα μια πιο ευνοϊκή και συνεπή προσέγγιση απέναντι στον εξορυκτικό τομέα“.

Πηγή που επικαλείται ο Guardian και φαίνεται να γνωρίζει το έργο της εταιρείας λόμπι στη Ζάμπια, δήλωσε ότι η CT συνέχισε να υποστηρίζει την εκλογή του φιλικού προς τις επιχειρήσεις πολιτικού της αντιπολίτευσης, Hakainde Hichilema, στις εκλογές του 2015. Ο Hichilema αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες, δεν κατάφερε να κερδίσει την προεδρία εκείνη την χρονιά. Το 2021, όμως, εξελέγη πρόεδρος.

Η δράση της CT Group παραμένει σε κάποιο βαθμό ενεργή μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία δημιούργησε έναν διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο, τον “Open Zambia”, για τον οποίο υποστηρίζει ότι αποτελεί “μια αναγνωρισμένη ανεξάρτητη φωνή εξουσίας”.

Ο ιστότοπος “Open Zambia” συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία και να δημοσιεύει άρθρα σε καθημερινή βάση. Περιγράφει τον εαυτό του ως “τη μόνη ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων της Ζάμπια” και δηλώνει πως ένας από τους στόχους του είναι η “προώθηση της διαφάνειας“.

Ο ιστότοπος, ο οποίος συχνά δημοσιεύει άρθρα ευνοϊκά για την First Quantum, αποκρύπτει από το αναγνωστικό της κοινό ότι ιδρύθηκε από μια εταιρεία άσκησης πίεσης με έδρα το Λονδίνο ενώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο όμιλος CT Group ασκεί παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό πελατών της στον τομέα της εξόρυξης. Αντιθέτως, σε ανακοίνωσή της ανέφερε,

η CT Group δεν έχει καμία σχέση με τον μεταλλευτικό κλάδο: “Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε εργαστεί σε προεκλογικές εκστρατείες διεθνώς και τηρούμε αυστηρά όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς στις εν λόγω δικαιοδοσίες.

“Έχουμε υποστηρίξει εκστρατείες σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ζάμπια. Η υποστήριξη ενός υποψηφίου, είτε είναι εν ενεργεία είτε στην αντιπολίτευση, σε μια προεκλογική εκστρατεία, είναι συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα